Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Nem sok ez így egy 16 éves...

Nem sok ez így egy 16 éves lánynak?

Figyelt kérdés

A lányom már most megtervezte a következő tanévi programját, és nagy lelkesen elmondta nekem, hogy minden nap jár majd egy esti német tanfolyamra, amire sikerült bejutnia kedvezményesen, meg lesz heti kétszer hegedű és szolfézsórája, azonkívül benne lesz az énekkarban és az iskolai színdarabban amit év végén adnak elő. Este 7-8 órakor ér majd haza minden nap (kivéve péntek), és utána még tanulnia is kell. Szerencsére okos lány, már tavaly is ilyen mindenhol-ott-van volt, és kitűnő, de ezt most nem tudom hogy fogja megoldani. Úgy neveltük, hogy legyen kitartó, sokat bírjon, de szerintem ez már túlzás. Megkértem, hogy legalább egy dologról mondjon le, de azt mondta, hogy ő már mindent végiggondolt; a hegedű fontos neki, a szolfézs hozzá tartozik a hegedűhöz,az énekkar számít rá (szoktak vele énekeltetni szólókat iskolai ünnepségeken), a színdarabban meg fontos a karaktere, nem szeretné visszamondani, a tanfolyam meg nagyon olcsó (tényleg sokkal jobban járunk vele anyagilag, mert nem 150 ezer, hanem még mi is ki tudjuk fizetni), és egyszeri lehetőség, meg egyébként is csak fél évig tart, leteszi a nyelvvizsgát, és második félévben már csak a színdarab próbáira kell bejárnia.

Megkérdeztem, hogy fog időt szakítani a barátaira, na akkor láttam rajta egy kis aggódást, mert mondta, hogy az iskola vége és a délutáni programok kezdete között csak egy órája van, ebédelni.

Szerintem nem kell ez neki, úgyis végigdolgozta a nyarat, aztán nekem bőven elég lenne egy négyes átlag is, meg is mondtam neki, hogy nem várom el tőle, hogy mindezeket tökéletesen csinálja, de azt mondta, hogy ő elvárja magától.

Bocsi, kicsit lehet hogy hosszú lett, de meg kellet kérdeznem valaki más véleményét is.

2011. aug. 18. 11:33
1 2
 11/12 anonim válasza:

De, sok neki, valószínűleg fog is miatta panaszkodni, de semmi helyrehozhatatlan kárt nem okoz magának, úgyhogy ne tiltsd meg neki semmiképp, mert csak még jobban akarja majd és a végén te leszel a hibás mindenért. Ki fogja bírni, ha ennyire szeretné, én is mindig annyit vállalok, amennyit lehetetlen teljesíteni, de annyira fontos nekem mind, hogy tudok rájuk időt szakítani, és végül mindenre marad energiám. Persze nem vagyok tökéletes mindben, de ez egyáltalán nem gond, amíg tudok egy "elég jó" szinten teljesíteni mindenhol, addig nem zavar. Ha meg majd mégis túl sok lesz, én is visszaveszek majd, és nyilván a lányod is. Nem felnőtt még 16 évesen persze, de azt már el tudja dönteni, hogy bír-e ennyi dolgot vagy mégis le tud mondani valamiről. Annyit azért elmondhatsz neki, hogy bár biztosan számítanak rá az énekkarban és a színdarabnál is, azért ő sem nélkülözhetetlen, szóval csak azért ne csinálja, mert számítanak rá. Ő kell, hogy legyen a legfontosabb saját magának, különben az egészségét kockáztathatja ezekkel. De ha egyébként is csinálni akarja, akkor nagyon jó, hogy megbízható tagja két ilyen közösségnek, és ha bírja, akkor ne hagyja abba.

Végezetül annyit, hogy ha közel ugyanennyi elfoglaltság mellett is kitűnő tudott lenni, akkor okos lány, meg fogja oldani, s ha nem, akkor rá fog jönni hogy mit akar, te csak bízz benne, és legyél rá nagyon büszke, akkor is ha esetleg később abbahagy néhányat ezek közül.

Bocsánat, ez is hosszú lett.

2011. aug. 19. 20:29
 12/12 anonim válasza:

Szerintem,kicsit lassíthatna a lányod a tempón..(Amúgy elég nagy dicséret neki,nem sok 16 éves mondhatja el ezeket magáról,mint ő!)

Ez tényleg sok..meg,arra is gondoltam,hogy mi van,ha valamiben mégsem lesz olyan jó,mint ő hiszi?(Nehogy sértésnek vedd!) A sikerek után lehet,hogy ez összetörné és felborítaná azt,amiket eltervezett..

Meg,ha csak hajtja,hajtja magát,semmire nem lesz ideje és még fáradt is lesz.Meg,egy 16 éves tinédzsernek szüksége van a barátaira,akivel megoszthatja a titkait,nevethet velük stb.(Nem mondom,hogy mindennap kötelező a találkozás vagy ilyesmi..)

Szerintem beszélgess el vele ezekről. Persze,a te döntésed.

2011. aug. 20. 13:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!