Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Nem sok ez így egy 16 éves...

Nem sok ez így egy 16 éves lánynak?

Figyelt kérdés

A lányom már most megtervezte a következő tanévi programját, és nagy lelkesen elmondta nekem, hogy minden nap jár majd egy esti német tanfolyamra, amire sikerült bejutnia kedvezményesen, meg lesz heti kétszer hegedű és szolfézsórája, azonkívül benne lesz az énekkarban és az iskolai színdarabban amit év végén adnak elő. Este 7-8 órakor ér majd haza minden nap (kivéve péntek), és utána még tanulnia is kell. Szerencsére okos lány, már tavaly is ilyen mindenhol-ott-van volt, és kitűnő, de ezt most nem tudom hogy fogja megoldani. Úgy neveltük, hogy legyen kitartó, sokat bírjon, de szerintem ez már túlzás. Megkértem, hogy legalább egy dologról mondjon le, de azt mondta, hogy ő már mindent végiggondolt; a hegedű fontos neki, a szolfézs hozzá tartozik a hegedűhöz,az énekkar számít rá (szoktak vele énekeltetni szólókat iskolai ünnepségeken), a színdarabban meg fontos a karaktere, nem szeretné visszamondani, a tanfolyam meg nagyon olcsó (tényleg sokkal jobban járunk vele anyagilag, mert nem 150 ezer, hanem még mi is ki tudjuk fizetni), és egyszeri lehetőség, meg egyébként is csak fél évig tart, leteszi a nyelvvizsgát, és második félévben már csak a színdarab próbáira kell bejárnia.

Megkérdeztem, hogy fog időt szakítani a barátaira, na akkor láttam rajta egy kis aggódást, mert mondta, hogy az iskola vége és a délutáni programok kezdete között csak egy órája van, ebédelni.

Szerintem nem kell ez neki, úgyis végigdolgozta a nyarat, aztán nekem bőven elég lenne egy négyes átlag is, meg is mondtam neki, hogy nem várom el tőle, hogy mindezeket tökéletesen csinálja, de azt mondta, hogy ő elvárja magától.

Bocsi, kicsit lehet hogy hosszú lett, de meg kellet kérdeznem valaki más véleményét is.

2011. aug. 18. 11:33
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Hű.. nagyon ügyes lehet a lányod, büszke lehetsz rá! :)

Szerintem is kicsit sok, és emiatt tényleg kevés ideje lesz, de ha ő komolyan ezt szeretné, akkor szerintem nyugodtan megpróbálhatja. Ha mégis látod rajta, hogy nagyon kivan év közben, akkor tényleg mondjon le egy programot. Én biztosan az énekkart húznám ki a sorból (mert az kevésbé fontos, mint a többi), bár ez a ti döntésetek.

2011. aug. 18. 11:40
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Ebbe nagyon nehéz belelátni, és nagyon nehéz tanácsot adni így ismeretlenül. Szerintem egy ennyi idős lány már fel tudja mérni a dolgokat, de nem hiszem, hogy ez hosszú távon is jó lenne neki. Úgy gondolom, ennyi helyen egyszerűen lehetetlen tökéletesen teljesíteni, márpedig Te azt írtad, hogy ő maximalista magával szemben (ha nem így van, javíts ki nyugodtan). Én is ilyen voltam, aztán amikor egyszerre jártam angolra, szolfézsra, zongorára és hittanra, és mindemellett még az iskolában is kitűnően akartam teljesíteni, akkor beláttam, hogy ez így nem megy. Sajnos kénytelen voltam abbahagyni a zongorát és a szolfézst, mert különben a tanulás rovására ment volna, bármennyire is szerettem.
2011. aug. 18. 11:43
 3/12 A kérdező kommentje:
Igen, eléggé sokat vár magától. A férjemtől örökölhette, mert én mindig lusta voltam :) Igen, büszke vagyok rá, tudom, hogy egészen különleges, de féltem. Várok még válaszokat, csak nem tudok azonnal válaszolni, mert közben dolgoznom is kellene :)
2011. aug. 18. 11:49
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Semmi gond, ha belátja majd, hogy ez mégis sok lesz neki, akkor valamelyikről lemond. Ez a kezdeti lelkesedés, ha a lányodnak van egy kis esze (márpedig abból, amit mind leírtál, nagyon úgy tűnik, hogy van), akkor előbb-utóbb rájön majd, hogy ennyi mindent a tanulás mellett nem fog bírni. Nem fogjátok tudni rávenni, hogy ne csinálja ezeket, és bár keménynek tűnhet elsőre, de hagyjátok, hogy a saját hibájából tanuljon.
2011. aug. 18. 11:59
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
OFF Remélem az én gyerekem is ilyen lesz (1 éves most :)
2011. aug. 18. 12:07
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Ehh... XD Na édesanyám de büszke lett volna rám, ha én is ilyen elszánt lettem volna. (bár nyelvvizsgám nekem is van, két nyelvből is, úgyhogy magamtól tanultam rá, nem jártam nyelvvizsga előkészítőkre) Figyelj, őt ez teszi boldoggá, ha majd nem, akkor úgyis abbahagyja. Mindig mondd neki, hogy nagyon ügyes, amit elér, de nem várod el tőle, ha be akarja fejezni valamelyiket akkor nem leszel csalódott. És ennyi. Ha tényleg boldoggá teszi, szerintem kár korlátozni benne.

20L

2011. aug. 18. 13:40
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

Értem a problémádat, és nem ismerem az anyagi helyzeteteket, de ez az egy megoldás jutott eszembe:

Ha magántanárt tudnátok fizetni, akkor járhatna szolfézs nélkül is hegedülni, talán gyorsabban is fejlődne. Ha már régebben csinálja, az alapvető tudása megvan, és a zenetanár nyilván tudja erre is oktatni, csak nem olyan lassan és hosszasan, amivel időt nyer. Szerintem mindenképpen megérne egy próbát, általában utálni szokták a szolfézst és egy idő után nem kifejezetten hasznosítható a tudás, amit nyer belőle, ha meg befejezte, kötelezik a zeneirodalomra, ami megint elvesz az idejéből...

2011. aug. 18. 16:10
 8/12 anonim ***** válasza:
A 16: 10-es válaszolóval teljesen egyetértek! :)
2011. aug. 18. 17:06
 9/12 anonim ***** válasza:
Én ismerek fiatalabb, de ennyi, vagy még több programra járó gyereket, este egyből szinte aludni megy, mert 9 körül ér haza, és a háziját is edzéseken szünetben írja, és mégis bírja, ez szerintem csak azért van, mert nagyon jó nevelésben részesült, valószínűleg sokat foglalkoztak vele a szülei.
2011. aug. 18. 19:16
 10/12 anonim ***** válasza:

Barátnőm is ilyen.Év végén általában már szegényen látszik a fáradtság,de hát ebben az évben majd csak abba hagyja az ilyeneket(most megyünk hetedikbe).

Szerintem hagyd,majd ha fáradt lesz lemond valamiről.:)

12/L

2011. aug. 19. 08:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!