Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Vagdossa magát a barátnőm!...

Vagdossa magát a barátnőm! Hogy tudnék segíteni?

Figyelt kérdés

Nem egy "idétlen hülye" és tuti nem csak divatból csinálja. Mindig mondta nekem, hogy gondjaik vannak otthon (konkrétan üvöltésre-tányércsörgésre kel meg fekszik, és a szülei mégsem válnak), de azt hittem őt ennyire nem lehet letörni. Mindig energikus meg vidám volt, amióta ismerem sírt vagy kétszer, viszont akkor soha nem mondta el, mi bántja. Egy hónapja kb feltűnt hogy miért tesizik rövidnadrágba meg pulcsiba, és elkezdtünk ökörködni, hogy "vedd már le, vedd már le", és mikor feltűrtük az ujján észrevettük. Osztályfőnöknek nem szóltunk, mert az ő ügyködése többet árt mint használ, ha meg egy másik tanárnak szólnánk, az úgyis az osztályfőnöknek továbbítaná a "hírt". A szüleinek meg pláne nem szólhatunk. Úgyhogy ott megkérdeztük tőle, hogy miért csinálja, ő meg azt mondta, ő se tudja. Megígértettük vele, hogy nem csinálja többet, és aztán szépen el is múltak. De a múltkor megint láttam rajta, friss vágásokat, amikor az iskolai vizsgálat volt (sújt, vérnyomást, magasságot meg ilyeneket mérnek), és pólóban várunk odakinn (addig pulcsiban volt, de mielőtt bemész a lehető legtöbb cuccod le kell venni), és még előlünk is rejtegette volna. Megnéztük a lapját, és kiderült, hogy fogyott 9 kg-t tavaly óta. Egyébként mi is figyeltük, hogy ebédre se eszik szinte semmit, a kaját meg úgy túrja, hogy kevesebbnek látszódjon, mikor visszaviszi, és hirtelen sokkal vékonyabb lett. Nem mondja el hogy mi a gond, se nekem, se másnak. Most akkor mit csináljunk?

Bocsi ha érthetetlenre sikerült, de nagyon aggódunk miatta.

16/l

2011. máj. 11. 16:22
 1/6 anonim ***** válasza:
79%

ülj le vele, és beszéljetek. de csak kettesben, mert mégiscsak könnyebb egy embernek megnyílni, mint mondjuk 4nek vagy 5nek. nekem is ilyen gondjaim vannak nap mint nap, de már nem érdekel. a szüleim problémái miatt, amibe persze engem is belekevernek, nem fogok magamnak ártani..úgy mint régebben..tavaly óta én is 15 kg -t fogytam, mert 1. nincs étvágyam, 2.alig van itthon kaja..

de ha a barátnőd tényleg nem egy "idétlen hülye", akkor megérti hogy jót akarsz neki, és ha megérteted vele, hogy ezzel magának árt, amit nem kéne, mert nem érdemli meg, akkor szerintem abbahagyja. és ami még fontos, ha van valami program, hívjátok el, hogyha lehet, minél kevesebbet legyen otthon, és ne is gondoljon rá :)

17/L

2011. máj. 11. 16:32
 2/6 anonim ***** válasza:
43%
ezt öncsonkításnak hívják, ez akkor alakul aki amikor bűntudatot érez valaki, vagy annyira utálja a testét hogy így akar bosszút állni a saját lelkével a saját testén... lehet, hogy magát okolja amiért a szülei szétmentek :S pszichológus vagy pszichiáter segítsége kell, ezek nem fognak csak úgy elmúlni maguktól, az öncsonkításhoz tapasztalt személyek beavatkozása kell, és pszichológushoz meg pszichiáterhez nem a bolondok járnak hanem akiknek olyan problémájuk van amitől nem tudnak boldogok lenni és ami hátráltatja őket, olyanok is járnak hozzájuk akik például nem dolgoztak fel egy viszonzatlan szerelmet vagy egy szakítást :) csak kísérjétek el a barátnőtöket a legközelebbi ilyen pszichológushoz és magyarázzátok el neki azokat amiket ide én is leírtam, nem kell neki semmilyen gyógyszereket sem szednie majd, csak beszélgetésekre fog járni, ennyi. tudni illik az öncsonkítás előfordul még akkor ha a személy a saját ujjait rágja véresre, esetleg meg is eszi azokat (tudom döbbenet de ez mind a lélek) vagy a haját tépi ki tövestül, kaparja magát véresre, harapdálja a saját kezét esetleg ki is harap belőle hús darabokat és megeszi stb. szóval mindenképpen forduljatok pszichológushoz és kísérd el, állj mellette, támogasd és mindeképp beszéld rá erre, mert ez fontos :) L/18
2011. máj. 11. 23:52
 3/6 anonim ***** válasza:
Bár sosem vagdostam magam, én is csináltam durva dolgokat magammal. (hogy csak a legenyhébbeket említsem, véresre kapartam az ujjamon a bőrt, tövigrágtam a körmeim, összeharapdáltam belülről a szám) Én két évvel voltam fiatalabb a barátnődnél, és azért csináltam, mert ugyan úgy voltam mint a barátnőd, mosolymaszk mögé bújtam, mert arra neveltek, hogy ne mutassam ki az érzelmeim, viszont valahogy le kellett vezetnek a stresszt, amit a problémáim okoztak. Részben igaza van a második hozzászólónak, mert köze volt a dolognak a bűntudathoz is, úgy éreztem, én vagyok felelős a legtöbb dologért, most nem mennék bele a részletekbe, de a lényeg, hogy mint utóbb kiderült, már akkor szociális fóbiám volt. Aztán amikor a barátaim észrevették, hosszadalmas könyörgések árán sikerült segíetniük, néhányszor beszélgettem a sulipszichológussal, és rendeződtek a dolgok. :)
2011. máj. 12. 13:21
 4/6 A kérdező kommentje:

Ma reggel elolvastam a válaszokat, és felkísértük az iskolapszichológushoz. Meg se szólalt, csak köszönt aztán elsírta magát. Ildikó néni (a pszichológus) kb. ugyanazokat mondta, amiket a 2. válaszoló (hogy nem szégyen ha valaki segítséget kér), aztán kimentünk.

Még sose láttuk ilyennek, pedig lehet, hogy már régóta vagdossa magát és szomorú, csak eltitkolta.

Köszönöm a válaszokat! :)

2011. máj. 12. 15:31
 5/6 anonim ***** válasza:
segitségre van szűksége. azonnal.... (tapasztalat)
2011. máj. 15. 22:53
 6/6 anonim válasza:

jáááj dislikeoltam aki a pszichológust javasolta.. és látszik is hogy nem jött be.. mondom mit csinálj: Sokan azt hiszik hogy a tünetet kell megszüntetni és itt is kijött ez rendesen.. hangsúlyozom az OKOT kell megszüntetni.. tehát?? ha az anya és apa még kibékíthető akkor pont hogy a lányt kell "felhasználni" hogy észrevegyék mit csinálnak.. tehát

1 ) pl megmutatni hogy miket csinál (vagdossa magát)és akár kicsit dobni is a sztorin hogy már olyanok is a fejében járnak hogy öngyilkosság..(persze ne hagyjátok hogy ilyen eszébe is jusson.) HA a szülei nem szarják le magasról a lányukat akkor ennek hatására még akár ki is békülhetnek..

2 ) ha viszont közepesen szarnak a fejére akkor egy olyat lehet megcsinálni hogy kicsit elhozzátok otthonról moziztok stb... és lehet egy idő után észreveszik hogy nincs otthon a lányuk és amiatt fognak aggódni (de ha gyökér szülők akkor azon vesznek össze hogy ezért ki hibás..) akár kis cetlit is lehet hagyni nekik hogy "akkor hívjatok ha megbeszéltétek a dolgaitokat és kibékültetek"

3 ) ha viszont nagyon leszarják a fejét akkor van a probléma... Én javasolnám hogy elköltözzön a nagymamájához vagy valami közeli ismerőséhez aki "jófej" És feljelentést is lehet tenni (lelki zaklatás vagy valami ilyesminek hivják) meg kérni hogy nagyszülőkhöz kerüljön.. ezzel megszűnne az hogy mindennap ordibálásra kelljen... TEHÁT OK MEGSZÜNTETVE És ha értelmesek nagyjából a szülei talán még jobban is elsülhet a dolog mint amit utolsó lehetőségként leírtam.. ha bármelyik is bejön vagy végig próbáljátok a tanácsaim akkor irjatok nekem hogy sikerült, mert kiváncsi vagyok a továbbiakra..

És az a lényeg hogy ti barátai mindig legyetek mellette, és hangoztassátok hogy ti szeretitek... Sok sikert 19/f

2011. máj. 16. 15:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!