Kiskamasz(12 éves) hogy lehet megértetni, kezelni a testsúly problémákat?
Nem kórosan elhízott de "duci"
Lassan három éve küzdök vele, eredménytelenül. Az apjával elváltunk, két hetet van vele kettőt velem. Így ott azt eszik ami van, nincs kontroll.
Végig jártunk több orvost is, nincs más oka a súlynak, csak az ételek.
Az apja nem partner ebben, neki is én vagyok a rossz, sanyargatom a gyereket, itt csak éhezik.
Nem szeretnék evészavaros, lelki gondokkal küzdő gyereket. De ez az állapot sem jó.

A lelki gondok már megvannak. Azzal kellene kezdeni valamit.
Több tanácsot nehéz adni, mert nagyon kevés a részlet, én meg nem szeretnék fantáziálgatni arról, ki a rossz, ki miről tehet.

A hónap felében zabál mértéktelenül, azt nem lehet ellensúlyozni a hónap másik felében.
Muszáj megegyeznetek a volt férjeddel!
Bevonni a gyerekorvost, beszéljen a férjeddel.
Ha nem megy, akkor gyámhivatal, megváltoztatni a láthatást, mert veszélyezteti.

165cm és 61kg jelenleg. Gyerekorvos szerint nincs korosan elhizva. Azert is voltunk tobb vizsgalaton, hatha a gyamugyet bevonva az apja is figyelne erre. De a gyerekorvos es a vedono ebben nem volt partner mivel minden eredmeny jo volt(szerencsere ennek orultem).
Magyaros eteleket esznek, meki pizza minden van az apjanal. Jol keres, igy semmire nem mond nemet. Ugy kuldi haza, hogy zsebpenz + tele taska edesseggel. Annyiban segit amiert halas vagyok eljar vele heti 3x uszni.

Ez egyáltalán nem elhízott kategória. Szerintem te erre nagyon rá vagy parázva.
Amit eszik nyilvan nem jó, de ez nem elhízás. Kamasz, a szervezete fejlődik, nőni fog, arányosabb lesz a felépítése. Ilyenkorban egyáltalán nem javasolt semmi fogyókúra vagy bármi, pláne nem erre a súlyra.
Én nem erről beszélgetnék a pároddal, hanem arról, hogy egészségesebben táplálkozzon a gyerek, ha ott van nála. Legyen naponta 1-2 valami, amit megkap, vagy legyen egy nap, ami erről szól, de próbáljon már figyelni arra, hogy emellett főtt kaját, zöldséget és gyümölcsöt, vizet igyon/egyen. Eljár úszni ez nagyon jó, emellett még be lehet iktatni valami sportot.
Amit kezelni kell az az elhízással kapcsolatban az inkább a te parád, mert nincs elhízva. Nagyobb probléma - aminek hosszútávon következményei lehetnek, és nem feltétlenül az elhízás - az egészségtelen táplálkozás. Ezt kellene megértetni a gyerekeddel, volt pároddal, pl magasvérnyomás, koleszterin, cukorbetegség..egyikhez se kell sokat enni. Erről kellene beszélnetek, hogy oké engedjen meg dolgokat, de ne mindig és mindent, mert ezzel a jövőbeli egészségét bassza el. Amit te ducinak látsz ezzel a súllyal és magassággal az az aránytalan testfelépítéséből adódik, ami mivel kamasz változik.

Úszás szuper, de a cm és kg alapján nincs elhízva. Ettől függetlenül te látod, gondolom löttyedt, nem szálkás, nem izmos. Úszás remélhetőleg segíteni fog ezen és kamaszként ha most majd megnyúlik, változni fog a testalkata is.
Apja ezek szerint nem partner ebben, hogy ne édességet meg pizzát adjon neki. Nem tudsz mást csinálni, mint a te heteden egészséges kajákat adni neki. Mondjuk ezt nem értem, miért mondja az apja, hogy nálad éhezik, aki nem hamburgert meg csokit zabál, még nem éhezik. Apuka dagi vagy miért van így ráfüggve a zabálásra?
#8 valóban nem elhízott a leány. De azért 3 dologra felhívnám a figyelmedet
1) BMI számolásos keretrendszer nagyon megengedő, nagyon liberális. Ráadásul felnőtt emberekre, szokásos testarányokra (váll, csípő, mellek) van konstruálva.
2) A gyerek most nő, most legnagyobb az energiaigénye. Azaz ha 2-3 év múlva is így fog enni, akkor rettentően elhízik.
3) Anyukának feltűnt. Ő látja, nyilván hirtelen szaladt meg a mérleg mutatója. Kamasz panasz vagy bármi, figyelni kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!