Hogy dolgozzam fel, hogy a lány gyerekem nem szeret, nem akar tanulni, ha én, az anyja egy igazi eminens voltam, és sokra is vittem vele?
Valószínűleg érzi a nyomást a te részedről is ami fokozza az ellenállást, meg a teljesítési kényszer leblokkolhatja az elbukástól való félelmében.
Én is eminens voltam, semmire nem vittem vele, mert mellé az érdeklődésem és a személyiségem nem megfelelő.
A rossz tanuló osztálytársaim meg más kontinensen röhögve keresik hülyére magukat és érvényesülnek simán az életben.
Én inkább úgy motiválnám, hogy segítenék neki célt találni, amiért önmaga akar küzdeni. Felkelteném az érdeklődését valami hivatás iránt és segíteném arra orientálódni. Pl.: állatok->állatorvos, külföldi utazás->nyelvek stb. Mindent lehet kötni valamihez és még ha büfé szak is, már lenne egy célja, amiért küzdhet.
Ameddig nem belső a késztetés, addig nem fog tanulni, főleg ha amúgy nem is olyanok a képességei hogy legyen sikerélménye.
Általánosban sem voltam jó tanuló , középiskolában meg is buktam matekból. Az érettségin úgy mentem át hogy lehet másoltam az előttem ülőről a matekot.
Utána végre választottam olyan szakot a főiskolán amit szeretek. Elvégeztem , 20 éve külföldön lakom. Nagyon jó munkáim voltak , kevés munkával keresek sokat , mondhatom azt , hogy sokra vittem.
Ezzel csak azt akarom írni , hogy hidd el az ég adta világon semmit nem jelent sem az általános , sem a középiskola.
Majd ha megtalálja amit szeret , olyan felsőoktatásba megy és ő is viheti sokra. Vagy pedig olyan szakmát választ.
Hatodikos? Tehát olyan 11-12 éves most? Szépen lassan elkezdi a saját vélemény kialakítást és a leválást :)
Mi érdekli mostanában (zene, sport, művészetek, barkácsolás, kirándulás stb stb) ? Mi a kedvenc tevékenysége? Mi okoz neki örömöt? Kik a barátai? Hogy érzi magát úgy általában?
Szerintem segíthet ha az érdeklődési körének megfelelő programokra mehet. Szeptember 27-én például Kutatók éjszakája lesz országosan. Nézzétek meg hátha érdekli valamelyik program és együtt elmentek.
Vagy amikor mentek kirándulni akkor többféle dolgot lehetne kombinálni hegymászás után városnézés, gyárlátogatás. Nem pont így csak ötletelek. Lehet, hogy neki az iskolai tananyag túl száraz, semmitmondó, érdektelen, és nem látja a hasznát. Szerintem ilyenkor tök sokat segít ha találkozik olyan emberekkel, helyszínekkel, tevékenységekkel amik megmozgatják a fantáziáját és motivációt adnak neki a későbbiekre.
Illetve nem tudom, hogy te elmesélted-e már neki, hogy neked mennyit jelentett, hogy tanulhattál. Mi érdekelt, mi vitt előre, mit szeretsz a mostani munkádban? Szoktál neki mesélni a mindennapi munkádról? Volt már a munkahelyeden? Tetszett neki?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!