A 15 éves gyerekem Ruminit olvas éjjel nappal, ez baj lenne?
Nekem nem kimondottan gond, de évek óta könyörgök neki hogy olvasson valami klasszikust, (pl: Agatha Christie, Rejtő Jenő, stb) és igaz, ő el is olvassa őket (sok nap unszolás után) de a végén a reakciója mindig valami ilyesmi:
"Nem volt benne semmi extra"
"Olvastam már jobbat"
Nyári szünetekben mindig ugyanazt csinálja: kiolvassa az egész Rumini sorozatot.
Boldog vagyok hogy olvas, és nem a képernyő előtt tölt órákat, de nem bírom felfogni hogy hogy nem unja meg.
Meg amúgyis, a Ruminik hátulján fel van tüntetve, hogy 6-12 éveseknek ajánlják. Szóval mit tegyek?
Mit tegyél? örülj!
Basszus, a Rumini felnőtteknek is lehet érdekes, sok kreatív megoldása van. Attól, hogy van egy ajánlott életkor, még nem azt jelenti, hogy idősebb olvasó számára nem lehet élvezetes.
Sokan olvassák újra és újra el a Harry Potter sorozatot is, de az is tipikusan csak a tini korosztálynak szól, ettől még a felnőttek ugyanúgy szeretik.
Olvassa azt, amit szeret.
Én 23 éves fejjel kezdtem el olvasni a Percy Jackson sorozatot, ami ugyanígy 12-16 éves korosztály kb. mint a Harry Potter. Soha életemben nem olvatam ennyit (kb. 3-500 oldalas egy könyv, és a 8.-at olvasom), és borzasztóan élvezem. Azt hittem nem szeretek olvasni, mert a kötelezőkön alig bírtam átverni magam, 1-2 kivételtől eltekintve.
Nyilván olvastam már mást is, ami felnőttebb korosztálynak is szól.
Ne aggódj, ne csinálj semmit, csak örülj, hogy a mai ingertúltengéses világban a gyermeked olvas.
47 éves vagyok, és költözéskor előkerültek kamaszkorom Denise meg Édesvölgyi suli kötetei, kiolvastam őket múlt héten szabi alatt. Egy Obama memoár és az új Grisham-krimi között.
Olvasson, amit akar, nehogy már ezt is szabályozni akard...
Epp most olvasom ujra a Harry pottert. Kb ez a 7. alkalom eletem soran. Es nem tudom megunni😀😀
De tinikorom kedvence volt a Szent Johanna Gimi, azon gondolkoztam valamelyik nap, hogy azt is eloveszem.
Hat olvassa azt, amit szeret. Legalabb olvas.
Miért ilyeneket ajánlgatsz? Szerintem veled van gond, ezek "öregeknek való" könyvek.. Egyébként a rumini nagyon rossz, geronimo stilton koppintás, ami közepes.
Olvassa, amit az egyes, illetve még jó ilyenkor a végtelen történet, a jók és rosszak iskolája, szent johanna gimi, harrypotter, percy jackson, a világ legrosszabb osztálya, tehetségek tanodája, időcsavar, matilda, stanley, gyűrűk ura, hobbit, meg egy csomó más, menjetek el egy libribe!.. ami jobb "klasszikus" a koldus és királyfi, kétévi vakáció, május 35, a dzsungel könyve, tamás bátya kunyhója, meg ugye a zabhegyező, ezek nagyon szórakoztatóak és neki való olvasmányok. A kettő, amiket te írtál már akkor is régiek voltak, amikor én voltam gyerek, illetve nekem egyik stílusa sem jött be igazán, sem a történetvezetés. Egyszerűen öreg és felejthető.. magyarok közt mondjuk eleve kevés, aki élvezhetően ír.. talán kertész erzsi stílusa jön be a legjobban, a gyerekem is szereti a könyveit.
Rejtő nem az öregeknek való, legalábbis én gimis koromban olvastam a legtöbbet, kb. csak a westernjei maradtak ki, azok annyira nem fogtak meg, 1-2 után hagytam. De tény, hogy a világa, kicsit a nyelvezete is már régies, kell némi "előképzettség" a világhoz.
Agatha Christie ugyanez. Lehet, hogy néhány korabeli film után jobban el tudná képzelni a világot, az I. VH utáni brit arisztokrácia nyűgjeit, de akkor sem biztos, hogy a detektívregények bejönnek.
Ebben a korban még rengeteg olcsó fantasyt olvastam (90-es évek első fele, rengeteg könyv jelent meg, kevés igazi gyöngyszem, és rengeteg ponyva). Nem volt pénzem ennyi könyvre, de a közeli könyvtárban a "sikerkönyveket" (fantasy, sci-fi, és a romantikus regények, meg kalandregények) 30 Ft-ért ki lehetett hozni egy hétre, max. 3 darabot. Ez adott alapot arra, hogy utána már keressem a minőségi fantasyt, sci-fit. Nekem bejött, hátha neki is.
Aztán történelmi regények, ott sem a keményvonalas Passuth László, vagy Robert Graves, hanem pl. a modernebb (és könnyedebb,valaemlyest akciódúsabb), de Nemere István tengernyi kötete közt bőven van olvasmányos is - a legtöbb inkább olvasmányos, mint jó, de "befalni" tökéletes. Kevésbé történelmi, sokkal inkább fantasy a Trónok harca sorozat, talán korai, na meg Rumini után kicsit nagy ugrás... :)
15 évesen a young fantasy, coming of age témájú regények nagyon bejönnek (nem véletlen a Harry Potter sorozat népszerűsége).
Amit nagyon ajánlok, tényleg jó szívvel, az
- Robin Hobb: Az orvgyilkos tanítványa (és a trilógia többi kötete)
- Patrick Rothfuss: A szél neve (és utána az A bölcs ember félelme, és ezek után a Vágyak közti keskeny út, ez utóbbi friss, ez a legrövidebb, novella/kisregény, de tényleg "otthonosabb" érzés, ha előtte már ismered a két regényt)
- Brandon Sanderson: Ködszerzet trilógia, és ugyanígy tőle az Elantris
- ha bejön a sci-fi/cyberpunk, akkor a Chris Kubasik: Átváltozva (mondjuk a végében van egy két "felnőtt" jelenet)
- Percy Jackson: én csak felnőttként fogtam kézbe, de a fiamnak bejöttek, befalta az egész sorozatot. Nekem nagyon eccerű volt, de tinédzsernek tökéletes lehet.
- Jó lenne, ha lenne valami az Adrian Mole titkos naplója stílusában, de annál modernebb történettel. A 70-es, 80-as évek Angliája 50 éve volt, nem kicsit avittas. De ha van ilyen, akkor az is neki szólhat.
Egyébként egyáltalán fiú, vagy lány? (amit én ajánlottam, az talán a Ködszerzet kivételével elég fiús)
Szóval a Zabhegyezőt inkább ajánalnád, mint Rejtőt, vagy AC-t...
Nem baj, ha Ruminit olvas, majd idővel megjön az igénye másra is
Kérdező, vegyél neki mást is, előbb-utóbb elolvassa. Nálunk most nagy kedvenc Grisham Theodore Boone-sorozata.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!