Miért van az, hogy a Trónok Harca 18+os, mégis barátnőmék osztályában (9.es volt), már kb. mindenki látta?
Mondjuk a 18-as korhatárt én túlzásnak tartom. Ha rajtam múlna, 14-es korhatárú lenne.
Szóval nem a szülők felelőtlenek, hanem a film besorolása félrement.
A korcsoportajáánlás, ahogy a nevében is áll, csak egy AJÁNLÁS.
Arra hívja fel a figyelmet, hogy lehetnek benne olyan dolgok, amiket egy bizottság nem gondol az adott korcsoportnak valónak.
Ha van benne szex, az általában egyből 18 karikás lesz, hiába, hogy még a törvények szerint is egy 18 éves már 4 éve szexelhet úgy kb bárkivel, aki hajlandó rá.
Én meg tiniként bele-bele néztem a sorozatba, huszonévesen elolvastam az első könyv képregény változatát, és nem érzem jogosnak azt a besorolást.
A korcsoport besorolás tipikusan az a "műfaj", ahol hülyének van nézve a gyerek.
Ahogy visszagondolok a rendszerváltás előtti időkre, ott kb. ez volt a besorolás rendje:
14-es korhatár: háborús filmek, akciófilmek. Ahol sokat lövöldöztek és mutatták a fröccsenő vért, a haldokló utolsó mozdulatait stb.
16-os korhatár: ahol naturális szexjelenetek voltak.
18-es korhatár: a pszichotrillerek, a lélektanilag nyomasztó történetek.
Nyilván ez csak egy hozzávetőleges, a néző szemszögéből készült értékelés. Érdekes, hogy csupán a szexjelenetek miatt nem soroltak egy filmet a 18-as kategóriába - ma meg eszerint igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!