16 éves gyerek mikor megy aludni nálatok?
Hiába csesztetsz valakit az alvással, ha nem tud elaludni. Nálam van olyan, hogy hulla vagyok már kilenckor, de éjfél-hajnal egy előtt nem tudok elaludni, ha lefekszem aludni, akkor csak forgolódom. Semmivel nem leszek kipihentebb.
Nyilván vannak praktikák, amik segítenek, de ezt meg magának kell kitapasztalnia. Azt mondják az olvasás segít, de pl ha én olvasok elalvás előtt, az nekem rosszabb, mintha tiktokoznék, mert a tiktokot megunom, leteszem, perceken belül alszok, az olvasásnál alapból a fejezet osztja be az időmet, a fejezet vége előtt semmiképp nem teszem le, ha érdekes a fejezet vége, akkor új fejezetet kezdek, vagy ha leteszem a könyvet, akkor pörög rajta az agyam akár egy órát. Ami nem jó, mert 1, tovább maradtam fel az olvasás miatt, 2, még pörgött is az agyam.
Összességében véve nem tudod parancsra elaltatni a gyereked, feleslegesen veszekszel vele, feleslegesen kapcsolnád ki a wifit, max talál offline elfoglaltságot, ébren forgolódik, ha arról van szó, hogy tényleg nem tud aludni. Na meg a folyamatos vita dacot szül, belehergeled abba, hogy már csak azért se aludjon.
Annyit tudsz tenni, hogy a zajongást x óra utánra azt mondod, hogy ne, és akkor titeket nem zavar.
Meg a tanulást próbálnám motiválni esetleg.
Este 9-kor telefon kitesz a konyhába töltőre.
Onnantól lehet pilledni a tv előtt - lehet nézni meccset, sorozatot, amit szeretne és aludni. Ha 11-kor, akkor 11-kor de addig is pihenjen.
#27 Telefonozás közben is el lehet aludni. Nem egyszer sikerült már nekem is, míg TV-re soha, mert az már túl sok fény. Pl várom a válas üzenetet, addig lerakom a telefont, vagy amíg a játék töltőképernyője van, és simán bealszok rajta.
Megint tök szubjektív, hogy ki mitől álmosodik el.
Belegondolva az otthoni körülményekbe, nálunk speciel a hálószobában nincs tv, csak a nappaliban, és konyhában. Sem a fotelben, sem a konyhaasztalnál ülve nem tudnék elaludni, a kanapé túl kicsi hozzá, a közepén ott a macska. Akkor már fekve, betakarózva, a telefont nézve könnyebben elalszok. Arra meg hülyeség lenne venni egy tv-t, hogy legyen mit nézni a szobában elalváshoz.
Nálunk nincs gond az elalvassal. Tehát amikor párnát ér a feje, 5 perc múlva alszik. Nem arról van szó, hogy nem tud elaludni, hanem hogy nem megy el lefekudni, rohastol ül a nappaliban éjfélig simán. Utána megy fürdeni, táskát pakol, stb... Képes éjjel egyig ezt csinálni, és 5.40 kor kel.
De ma délután lefektettuk az új szabályokat, akárcsak az általános iskolában. Ott legkésőbb 10 kor a szobajaban volt. Most 10.30 - ba egyeztünk meg. (így nem kapcsolom ki a WiFi - t, ha ezt betartja.)
Köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat, a kötekedő jellegű 0 pontosakat pedig csókoltatom innen is! 🫡
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!