Mit lehet csinálni egy totál kezelhetetlen 12 éves kiskamasszal?
#10 egy szóval sem mondtam, hogy az elektronika/internet stb. mindenképpen árt a gyerekeknek és mindegyiknek attól lesz baja. Csak annyit, hogy sok esetben szerintem káros. Nekem még nincs gyerekem, nyilván másodkézből tájékozódom (barátok, ismerősök) és körülnézek a világban.
Nem olyan rég hallottam olyat ismerőstől akinek 10 éves kislánya van, hogy a 10-11 évesek (kb. 4 -5. oszályos gyerekek) arról küldenek egymásnak videókat, linkeket, hogy tiktok videók szólnak arról, hogyan kell a fiúkat orálisan kielégíteni és az ő lánya is kapott ilyet. 10 évesen!! Azt hittem lefordulok a székről. És akkor mondta erre az ismerős a lányának, hogy akkor azokkal a gyerekekkel többet ne beszéljen, ne barátkozzon, mert ő egyébként szigorúan neveli, nem akarja, hogy elkallódjon, rendes nő, a gyereket nem ismerem, de szerintem vele sincsenek komoly problémák.
És igen, régebben 20-30 éve is néztek a gyerekek mesét, játszottak számítógépen stb. De nem volt ilyen információtömeg, ilyen könnyű elérés mindenhez.
A másik, hogy sajnos magamon is észlelem felnőttként, hogy többet használom a telefont, mint kéne. Pedig nem tiktokozok, nem lógok a fb-on, sokszor tök hasznos tartalmakat nézek, olvasok (na meg a gyakori ami guilty pleasure néha😆) . De felnőtt vagyok, felismerem, van önkontrollom lerakni és tudatosan figyelni rá, hogy használjam kevesebbet.
Egy gyerekben egy bizonyos kor alatt ez nincs meg. És amikor látom, hogy szólnak rá, hogy tegye le és hisztirohamot kap az jut eszembe, hogy ez nem egészen normális. Persze az se, ahogy a felnőttek is túl sokat nyomják. Csak egy még fejlődő idegrendszer esetében ez hatványozottan probléma.
A keretek megszabása és betartása és a következetesség fontos lenne szerintem, mind felnőttek mind gyerekek esetében, csak szerintem kevés az a szülő aki erre nagyon alaposan odafigyel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!