Helyes a gyereket a sporttól eltiltani ebben az esetben?
Lányom tanulmányi eredményei nagyon leromlottak az utóbbi időben (11.-es, jövőre érettségi), ezért úgy döntöttem, nem járhat falmászás edzésre, amíg nem javít valamit a jegyein.
Amikor az apja (elváltunk, külön él) ezt megtudta, magából kikelve üvöltözni, személyeskedni kezdett, lehordott mindennek engem és a családomat is (szülők, testvérek), nagyjából a lusta dagadt disznók volt a legbarátságosabb kifejezés, amit használt... még a gyámhatósággal is fenyegetett, ha a szerinte "hozzám hasonlóan semmittevő" életmódra kényszeríteném a lányunkat...no comment.
Mit csináljak? Nem nagyon van más dolog, amivel motiválni tudnám a lányomat, nincs mitől eltiltani, nem iszik vagy cigizik, nem folyton a barátokkal lóg.
A sport az egészségéért fontos, tehát pótolhatatlan.
A jegyek meg semmit nem számítanak. Írjon jó érettségit, ha elég magas a százaléka abból a két tárgyból, ami az adott egyetemen számít, akkor úgyis ott a duplázás, és senkit nem fog érdekelni az se, ha szín kettes volt.
Gyerek kérdése: anyám eltiltott a sporttól, mert romlottak a jegyeim, jövőre érettségi!
Válaszok: helyes, tanuljál, büdös kölke!
Amikor 16-17 évesen én is rontottam a jegyeimen, engem is eltiltottak a délutáni lovagló óráktól.
Úgyhogy elkezdtem iskola helyett a lovardába járni délelőttönként.
A jegyeim természetesen nem lettek jobbak, de cserébe boldog voltam.
A lehető legnagyobb hülyeség a sporttól eltiltani. Arra inkább ösztönözni kellene. Legközelebb enni nem kap? Kb a sport ugyanolyan fontos lenne, mint a táplálkozás, csak ebben az országban ezt kevesen tartják be.
A volt férjednek igaza van, habár ezt kulturáltan is közölhette volna.
Ennyi idősen már nem neked kell motiválnod, ő érti már mit tesz kockára. Ha eltiltod q sporttól kötve hiszem, hogy azt éred el amit akarsz.
Szándékosan hagysz ki fontos részleteket, vagy nem látod, hogy fontosak lennének?
Ha eddig ötös tanuló volt, most lerontotta magát kettesre, mert heti 7 napon falmászik, akkor ha nem is tiltanám el teljesen, de olyan heti 2 alkalomra maximálnám én is a falmászást.
Ha viszont nem a "jelentős" eredményromlás azt jelenti, hogy ötös helyett négyeseket hoz, mellette meg heti kétszer sportol, akkor nagyon mellélőttél ezzel.
Engem is eltiltottak anno. Szerinted attól javultak a jegyeim? Nem, csak elvették azt az egy dolgot, ami a szenvedélyem volt, és amit imádtam csinálni.
Ugyanúgy hármas tanuló voltam - az okok nem érdekelték anyámékat -, de cserébe már edzésre sem járhattam.
Az érettségit megírtam majdnem színötösre, szóval tényleg megérte izmozni.
Mindegy, elérték, hogy ne sűrűn járjak haza :D
1. Rossz tanulmányi eredményért nem büntetünk, segíteni kell a gyereknek javítani. Fontos priorizálni is, milyen tárgyakból fontos a négyes-ötös, miből elég a hármas.
2. Sporttól ne tiltsd el, a mozgás kell, főleg, ha az edzés heti néhány alkalom. Nyilván, ha nagy intenzitással versenysportolna, pl napi 4-6 óra edzés, és nem tudná a tanulmányokkal összeegyeztetni, akkor érdemes lenne vagy csökkenteni az edzések számát, vagy ha kiemelkedő tehetség, sportiskolába íratni, de itt nyilván nem erről van szó. Heti 2-3 edzés szükséges az egészséghez, még az is lehet, hogy ezzel igazolja az iskolai +2 tesit, szóval ne tiltsd le.
3. A volt férjednek igaza van, de ha agresszíven, személyeskedve, üvöltve közli a véleményét, az csak ellenállást szül, a hangnem nem volt helyes.
Ülj le a lányoddal beszélni, hogy mi lehet a rontás oka, milyen segítségre van szüksége, pl különtanár, tanulásmódszertani tippek, időbeosztás. Okos dolog lenne pl ebben segíteni neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!