Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Normális, ha egy szülő elkéri...

Normális, ha egy szülő elkéri a gyereke diákmunkával keresett pénzét?

Figyelt kérdés
Nem kölcsönkéri, hanem elkéri. Jogos ez? Esetleg meg lehetne egyezni, hogy mondjuk a fele a gyereké másik fele a szülőjé? Rossz anyagi helyzetben indokolt lehet?

2023. szept. 23. 09:30
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
87%

Tipikus verésen felnőtt, tenyeres-talpas proli parasztoknál, ahol a gyereknek napi 5x térdre kell borulnia a szülei előtt, mert megcsinálták, igen, normális.

Az a minimum, hogy elveszi! Örüljön a büdös kölyke, hogy megengedi, hogy otthon lakjon, nehogy már még a pénzére is igényt tartson! Emellett viszont magának fizessen mindent!

2023. szept. 23. 11:43
 12/25 anonim ***** válasza:
95%

Normálisnak semmiképp sem normális, de lehet olyan helyzet, hogy átmenetileg annyira megszorulnak, hogy erre a pénzre is szükség van. Bár szerintem akkor is korrektebb lenne kölcsönnek tekinteni. Ahol rendszeresen lenyúlják a gyerek pénzét az szerintem gáz.

Nálunk egyébként az volt a rendszer, hogy a keresett pénz harmadát félre kellett tennünk, hivatalosan azért, hogy ha nem lenne elég a szüleim pénze, legyen mihez nyúlni. Valójában a szüleimnek volt félretett pénze és ezt csak azért találták ki, mert a legidősebb testvérem nem tudta beosztani a pénzét, bármennyit keresett, kifolyt a keze közül. Így viszont sok év alatt, de összejött neki egy garzonra való. A határt nehéz volt meghúzni, hogy aki főállásban dolgozik, aki egyetem mellett, aki még középiskolásként vagy nem rendszeresen, azok közül kire vonatkozzon, ezért mindenkire érvényes volt. Soha nem nyúltak hozzá ehhez a pénzhez. Nekem meg is mondták, hogy nem fogják ellenőrizni.

2023. szept. 23. 11:49
 13/25 anonim ***** válasza:
89%
Sajnos nálunk is előfordult ez anno. Én megfogadtam, hogy inkább lesz 2 másodállásom, minthogy a gyerek pénzét, amiért ő dolgozott, vegyem el bármire is. Nem kicsit ássa ez alá a szülői tekintélyt.
2023. szept. 23. 12:10
 14/25 anonim ***** válasza:
59%

"5# De a szülőnek viszont volt arca a semmire szülni... "

Nem a semmire szült és mindig dolgozott. Balesetben megözvegyült és egyedül tartott el, példát mutatott és motivált. Támogatott ahogy tudott és én is őt viszont.

"És akkor te majd életed végéig finanszírozod anyádat? Hogy lesz akkor saját otthonod, egzisztenciád, családod?"

Kapaszkodj meg: ez nem most volt. Két gyerekes anya vagyok, hitelmentes lakásban élünk és igen, most is támogatom anyukámat. Nem anyagiakkal, mert megél a nyugdíjából, hanem természetben.

2023. szept. 23. 12:35
 15/25 anonim ***** válasza:
87%
Anyám sok szempontból régimódú, szigorú szülő volt, elváltak, egyedül nevelt minket, gyerektartást nem kapott és jónéhány éven keresztül hónapról hónapra fillérezett, zsonglőrködött, hogy mi legyen befizetve, megvéve, sok mindenre így sem jutott, de soha egyetlen fillért nem kért el tőlünk, amit karácsonyra, húsvétra, szülinapra vagy diákmunkában kaptunk! Még ha szerinte hülyeségre is költöttük, akkor sem. Pont azért, mert ő 15 évesen, ált. suli befejezése után kezdett dolgozni (49-es születésű), és az apja minden pénzét elvette, mondván kell a család megélhetéséhez (13-an voltak testvérek), úgyhogy el is költözött Pestre a nővérei után 17 évesen.
2023. szept. 23. 13:02
 16/25 anonim ***** válasza:
100%
8# vagyok. 5# Jó,de nálatok olyan szituáció lett,aminél én is besegítettem volna Önként,ez egy más helyzet,de ne hasonlítsuk az olyanhoz,mint az én szüleim,ketten dolgoztak és 18 év alatt végig így álltak anyagilag,amit leírtam. De soha egy munkahelyváltás,vagy bármit hogy léptek volna,nekik ez így oké volt. Ha 5 évig ez van,jólvan,de itt 18-ról beszélünk. Nekik dohányra mindig telt,nekünk meg maradt a vajas kenyér.
2023. szept. 23. 13:17
 17/25 anonim ***** válasza:
86%

Nem.

A szülő kell eltartsa a gyerekét, nem fordítva. Pont.

Mit csinál, ha nem diákmunkázik a gyerek? Vagy ha például még kicsi, pl 6 éves és ha akarna se tudna? Éhenhelnak mind, mert nem tudja felnevelni, azt a gyereket, akit ő akart?

2023. szept. 23. 14:12
 18/25 anonim ***** válasza:
15%

"Húzzon el a szülő mellékállásba, ha váratlan kiadás, adjon plazmát (ha két szülő van, mindketten), stb. Nem a kiskorú gyerek dolga a család eltartása."

Nem bizony. De az is meg van ugye, hogy a szülő nem köteles kenyéren és vízen élni, se belerokkanni a munkába a kiskorú, de amúgy minimum 16 éves gyerek mellett?

2023. szept. 23. 14:34
 19/25 anonim ***** válasza:
92%
Sose kérném el.
2023. szept. 23. 14:35
 20/25 anonim ***** válasza:
89%

"De az is meg van ugye, hogy a szülő nem köteles kenyéren és vízen élni, se belerokkanni a munkába a kiskorú, de amúgy minimum 16 éves gyerek mellett?"

De, köteles, ha csak így tudja megadni a minimumot.

2023. szept. 23. 14:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!