Normális, ha egy szülő elkéri a gyereke diákmunkával keresett pénzét?
Tipikus verésen felnőtt, tenyeres-talpas proli parasztoknál, ahol a gyereknek napi 5x térdre kell borulnia a szülei előtt, mert megcsinálták, igen, normális.
Az a minimum, hogy elveszi! Örüljön a büdös kölyke, hogy megengedi, hogy otthon lakjon, nehogy már még a pénzére is igényt tartson! Emellett viszont magának fizessen mindent!
Normálisnak semmiképp sem normális, de lehet olyan helyzet, hogy átmenetileg annyira megszorulnak, hogy erre a pénzre is szükség van. Bár szerintem akkor is korrektebb lenne kölcsönnek tekinteni. Ahol rendszeresen lenyúlják a gyerek pénzét az szerintem gáz.
Nálunk egyébként az volt a rendszer, hogy a keresett pénz harmadát félre kellett tennünk, hivatalosan azért, hogy ha nem lenne elég a szüleim pénze, legyen mihez nyúlni. Valójában a szüleimnek volt félretett pénze és ezt csak azért találták ki, mert a legidősebb testvérem nem tudta beosztani a pénzét, bármennyit keresett, kifolyt a keze közül. Így viszont sok év alatt, de összejött neki egy garzonra való. A határt nehéz volt meghúzni, hogy aki főállásban dolgozik, aki egyetem mellett, aki még középiskolásként vagy nem rendszeresen, azok közül kire vonatkozzon, ezért mindenkire érvényes volt. Soha nem nyúltak hozzá ehhez a pénzhez. Nekem meg is mondták, hogy nem fogják ellenőrizni.
"5# De a szülőnek viszont volt arca a semmire szülni... "
Nem a semmire szült és mindig dolgozott. Balesetben megözvegyült és egyedül tartott el, példát mutatott és motivált. Támogatott ahogy tudott és én is őt viszont.
"És akkor te majd életed végéig finanszírozod anyádat? Hogy lesz akkor saját otthonod, egzisztenciád, családod?"
Kapaszkodj meg: ez nem most volt. Két gyerekes anya vagyok, hitelmentes lakásban élünk és igen, most is támogatom anyukámat. Nem anyagiakkal, mert megél a nyugdíjából, hanem természetben.
Nem.
A szülő kell eltartsa a gyerekét, nem fordítva. Pont.
Mit csinál, ha nem diákmunkázik a gyerek? Vagy ha például még kicsi, pl 6 éves és ha akarna se tudna? Éhenhelnak mind, mert nem tudja felnevelni, azt a gyereket, akit ő akart?
"Húzzon el a szülő mellékállásba, ha váratlan kiadás, adjon plazmát (ha két szülő van, mindketten), stb. Nem a kiskorú gyerek dolga a család eltartása."
Nem bizony. De az is meg van ugye, hogy a szülő nem köteles kenyéren és vízen élni, se belerokkanni a munkába a kiskorú, de amúgy minimum 16 éves gyerek mellett?
"De az is meg van ugye, hogy a szülő nem köteles kenyéren és vízen élni, se belerokkanni a munkába a kiskorú, de amúgy minimum 16 éves gyerek mellett?"
De, köteles, ha csak így tudja megadni a minimumot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!