Mit lehet tenni ha egy 15 éves nem kamaszodik?
A lányom (15) teljesen úgy viselkedik, mint egy gyerek. Babázik, mesétnéz, játszóházba akar menni és kislányosan öltözködik. Minden másban teljesen normálisan fejlődött. A gimiben a kortársai kiközösítik. Testileg már kamasz(van melle stb.), meg is van neki. Teljesen úgy viselkedik, mint egy 6-8 éves gyerek. Mindig mikor sétálunk az utcán megfogja a kezem. Tanulmányilag jól áll, azzal nincs gond.
Kezdek nagyon aggódni érte. Mit csináljak? Keressek fel egy szakembert?
Az hogy nem úgy viselkedik, mint a mai kamaszok, szerintem nem gond. Viszont az,hogy egy 7 éves kislány a barátja, az elég fura, pláne, hogy kortársai közül nincs is barátja.
Szerintem vidd el egy pszichológushoz
Ez már az ijesztő kategória. Szakember azonnal!
Azok a válaszolók, akik szerint ez (lenne) normális, kíváncsi lennék hány évesek most és hol élnek.
Én a 90-es évek végén 2000-es évek elején voltam kamasz, de nálunk ez a viselkedés általános iskola 3.osztályig volt normális. Ilyenkor már hétköznap a suliban tini/divat magazinokat lapozgattunk, hétvégén kisfilmet forgattunk, házibuliba mentünk, piercinget csináltattunk, randiztunk stb.
Én is bazi lassan akartam "felnőni"
Nem jártam bulizni, suli bulizni, bandázni iskola után. Pedig engedtek volna, küldtek, hogy menjek nyugodtan.
Volt, hogy annyira untam, hogy anyukámék azzal piszkálnak, hogy menjek már bulizni, hogy egyszer azt mondtam, hogy az osztálytársamék kertibulijába megyek és helyette a könyvtárba mentem olvasni :D Kb 16 lehettem ekkor.
De 18-19 évesen még olyan ruhákat hordam, amiket kiskamaszkoromban is.
Aztán 20 évesen elkezdtem vágyni normális ruhákra, hajnalig tartó táncolásokra, szerelemre.
Most meg már feleség és anyuka vagyok, teljesen normális értékrenddel és világszemlélettel.
De iszonyatosan nehezen adtam a gyerekkorom.
Bár én tudom, hogy miért. Volt egy törés az életemben, amikor 11 éves voltam országot váltottunk, és a komplett gyerekkorom, a barátaim hátra maradtak. Pont a kiskamaszkorom kezdetén szakadtam ki a megszokott közegemből. Próbáltam minél hosszabb ideig a szép emlékeimbe vissza menni.
Nagyon sokat jelent az anyuka hozzáállása a dolgokhoz.
Kérdezd meg őszintén magadtól, hogy mit tettél annak érdekében, hogy a gyermeked elinduljon a kamaszkor felé?
- Beszélgettél vele a női test változásairól?
- Beszélgettél vele a pàrkapcsolatokról és a szexről?
- Elmentetek együtt vásárolni női intimhigiéniai termékeket?
- Csináltok együtt csajos programokat (pl.: fodrászat, kozmetika)
- Vásároltatok smink cuccokat, pipere készletet és megbeszéltétek, hogy melyik mire való? Kipróbáltátok azokat?
- Vettetek közösen női fehérneműket?
- Jártok rendszeresen moziba vagy néztek otthon közösen életkorának megfelelő filmeket?
Ha azt veszed észre, hogy nincsenek barátai, akkor ez méginkább a te feladatod!!!
De egyébként is kutya kötelességed elindítani ezen az úton.
Szerintem itt van a gond, hogy azt várod, majd ő magától feltalálja a spanyol viaszt...
De ha nincsenek barátai, azaz nincs kivel megbeszélni ezeket a dolgokat, akkor hogyan is léphetne előre?
Te, mint az anyja legyél a barátnője és csajoskodjatok minél többet!
A mese és a játék azt jelenti, hogy nem mer kilépni a màr megszokott, biztonságos, gyermekvilágból. Neked kell segítened és megmutatni, hogy milyen szuper dolog a tini világ és magabiztosságot adni a lányodnak!
Nem is kell tanítani, egészségesen fejlődő gyerek felszedi kortárs közösségben. Talán valami trauma érte, vagy hasonló.
Harmadikos gyerekem szerint már ciki a játszóház(de azért eljátszik másokkal, ha beviszem). Meséket nézhet örökre, azzal nincs baj, de ha kiközösítik akkor bizony nem átlag a gyerek, gondja van. Egy két gyerek sem volt, akivel haverkodna? Ha pár szerencsétlen csúfolja nincs gond, de ha többen, az biztos jele annak, hogy baja van. Enyhe értelmi sérültek szoktak amúgy ilyet, de ha jól tanul.. szép? Tettél róla, hogy szép legyen? Már harmadikben csiniznek a lányok és figyelnek magukra, tavaly már ciki volt a figurás holmi, idén már divatbemutató van(egyàltalán nem tőlem hozza, kb férfinak néznek egy átlag napon) meg szerelmesdi(egyedülálló vagyok, sosem látott férfival).
Nagyon komoly gondja van. Amúgy sportol? Sportolóknál később indul be a pubertázs, bár az testre is jelentkezne. 7 évessel nem normális barátkoznia egy 15 évesnek, hogy hagyhatod???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!