15 éves fiam e-cigizik! Mit tehetek? Többi lent.
Sziasztok!
Tegnapelőtt mosásnál a fiam nadrágzsebében találtam egy elf bart, de ez nem olyan, mint amiket a tv-ben is láttam, kicsit olyan mint egy air pods tok, csak van rajta egy szipka és színes. Amikor hazaért a fiam, elmondtam neki, hogy mit találtam, és hogy ez illegális és abba kéne hagynia, mert biztosan káros valamennyire. Azt mondta, hogy ennek az akksija újratölthető, és hogy azok már nem illegálisak. Ezután azt kérdeztem, hogy mikor kezdte és mennyit szív. Elmondta, hogy kb. 3 hónapja, és hogy csak akkor használja, ha a haverjaival összejönnek, ez kb. heti 3 alkalom. Én elmondtam neki, hogy nagyra értékelem, hogy őszinte volt velem, de továbbra is rossz dolognak tartom ezt, és szeretném támogatni abban, hogy ezt elhagyja. Az volt a válasza, hogy a haverjai közül mindenki szívja, ciki lenne ha ő nem. Ezután felment a szobájába. A készüléket nem adtam vissza neki, de attól tartok, hogy a haverjainál biztosan lesz, és mint mondta, nem akar kilógni a sorból. Mit tegyek? Eltiltani nem szeretném a haverjaitól, se büntetni. Támogatni szeretném abban, hogy ezt abbahagyja. Vagy jobb, ha nem csinálok semmit és majd kinövi? Egyébként sem én, sem a férjem nem dohányzunk.
Ha nem hagyod akkor titokban csinálja.
Vegyél neki nikotin mentes liquidet, talán azzal segítesz valamennyit.
Persze, ne tiltsa :D
Nem kell mindent megengedni, a nevelés pont erről szól, hogy az ember határokat állít fel és azokat betartatja.
Még finanszírozza is a gyerek rossz szokásait, nem?
Amikor én voltam kamasz - 15 éve - akkof pont az ilyen liberális, mindent megengedő szülők gyerekei csinálták az összes ilyen "menő" dolgot, mint a cigi, szex, alkohol 13-15 évesen. Mert azzal fel lehetett vágni, és úgysem ellenőrizte, büntette meg őket senki, nem volt következmény otthon.
A szigorúbban fogott kamaszok - mint én is voltam - meg esetleg titokban kipróbáltunk ezt-azt alkalomszerűen, mert nem akartunk kilógni, de nem rendszeresen, hiszen nem volt rá alkalom, lehetőség, pénz.
Nem azt mondom, hogy mindent tiltani kell, de a nagyon káros szokásokat, pl. cigi, azt igen, a gyerek saját érdekében. Ha rászokik kamaszként, nehéz lesz letenni.
Nem minden e-cigi Elfbar, ez egy sima e-cigi, ami nem illegális. Mondjuk ez is csak 18 éven felülieknek arusithato, de hát szerintem mindenki tudja, hogy azért ha akarnak,hozzá tudnak jutni, ez 20, 30 éve sem volt máshogy.
Valószínűleg amúgy én sem engedném ezt meg, de valószínűleg akkor a hátam mögött csinálna tovább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!