Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Hosszabb útra mikor engedtek...

Hosszabb útra mikor engedtek kamasz gyerekedet autóval?

Figyelt kérdés

Nagy dilemmában vagyok, vagyunk.

A lányunk pénteken szeretne felmenni Budapestre, felötlött lehetőségnek az, hogy autóval menne.

10 hónapja van jogsija, naponta vezet egyedül, főleg most, nyáron. Ültünk mellette az elején sokat, a forgalomban ügyes, nincs az az érzésünk, hogy mellette ülve kitapossuk a nemlétező fékpedál helyét... Viszont autópályán még nem ment soha, Pestre sem mentünk, ment úgy, hogy ő vezetett volna, ráadásul nem gyakran fordulunk meg ott, évente 2-3 alkalommal maximum, nem ismeri a járást, nem mozog ott otthonosan.

Az én autómat vinné, ami egy kis városi kocsi, nehezen gyorsul, ha a légkondi be van kapcsolva, szinte egyáltalán nem.

Azt mondja, hogy akkor nem megy fel az autópályára, megy a sima főúton. Úgy viszont több lenne az utazási ideje, mintha vonattal menne... Kocsival durván 3 óra, vonattal 2 és fél... Haza is jönne még aznap, ez is aggaszt, hogy indulna itthonról hajnalban, ott van egész nap, mennek, programoznak, egy percet sem pihen a melegben, aztán estefele elindulna vissza (ott aludni nem szeretne).

Rajta azt érzem, hogy menne is autóval, meg nem is, mert mondta, hogy indul majd direkt korán, hajnali 4 körül, hogy a nagy forgalmat kikerülje és leteszi még külső kerületben az autót, onnan megy majd villamossal, hogy a belvárosba ne kelljen autóznia. De azt mondja, hogy kényelmesebb lenne, mint vonatozni, nagyon szeret vezetni, zenét hallgat majd egész úton és neki nem sok az a 3 óra kocsiban.

Apja azt mondja, engedjük el, hadd bizonyítson.

A lányunk azt mondja, hogy így menne, hogy korán megy, a belvárosba nem viszi a kocsit, ott meg tömegközlekednek majd a barátnőivel, akikhez megy. Én úgy érzem, hogy sokkal kacifántosabb lenne neki autóval menni, időben és pénzben is több, azt sem tudjuk, hol rakja le az autót, nem lesz-e ott baja egész nap... A vonathoz kivinnénk, a Nyugatiban leszáll róla, ott van rögtön közel minden. Késő délután, estefele meg ha vége a programoknak, csak felszáll és zenét hallgat, sorozatot néz.

Én inkább afelé hajlok, hogy ezt az utat még tegye meg vonattal, aztán ha következőleg családilag mennénk fel, ő vezethetne, nyugodtabb lennék így.

2023. júl. 18. 23:51
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%
Vonat értelmesebb választás pénzben és időben. DE ha csak a féltés a gondod, akkor felőlem mehetne kocsival.
2023. júl. 19. 08:38
 12/19 anonim ***** válasza:
78%
En csak azert nem engednem, mert a napi 6 ora vezetes az nagyon sok.
2023. júl. 19. 11:02
 13/19 anonim ***** válasza:
75%

Én felnőtt fejjel a vonatot választanám.

Csak akkor megyünk autóval Pestre, ha nem a belvárosba, hanem valami világvégi külső helyre kell menni, vagy nagy cuccot megyünk vásárolni, amit nem lehetne vonattal elhozni. Barátnőzni vonattal járok.

Olcsóbb, kényelmesebb, gyorsabb.

Másrészt én személy szerint félek is Pesten vezetni, pedig 10 éve van jogsim.

Szerintem beszéld át vele az előnyöket-hátrányokat. Ha neki kell fizetnie a benzint, parkolás akkor lehet ő maga dönt a vonat mellett.

Ha így is az autót választja akkor viszont szerintem hagyd neki. Gyűjtsön tapasztalatot, és ennyi önállóság had legyen már egy minimum (közel) 18 évesnek, hogy eldöntheti milyen közlekedési eszközzel és hova megy.

2023. júl. 19. 11:27
 14/19 anonim ***** válasza:
100%
Sokkal logikusabb a vonat,ha meg még nem járt Budapesten szerintem ne épp most próbalja ki mikor 6 órát kell aznap vezetnie.
2023. júl. 19. 17:00
 15/19 anonim ***** válasza:
100%
Én felnőtt létemre utálok Pesten vezetni, ha muszáj felmennem általában a tömegközlekedést választom. Anyagilag is jobban jön ki. Persze az autó kényelmesebb, de ennyit ki lehet bírni.
2023. júl. 19. 23:43
 16/19 anonim ***** válasza:
66%

18 éves fiam 2x600 kilómeteres osztrak túrára ment. Bár nem ő vezetett végig, egy barátja néha átvette.

Nem kell őket túl félteni,ha tudnak vezetni.

2023. júl. 20. 22:13
 17/19 anonim ***** válasza:
100%
Végül hogy ment?
2023. júl. 21. 11:00
 18/19 anonim ***** válasza:
37%
Én nem szeretem, ha a menyem egyedül megy hosszabb útra. És nem, nem a vezetés miatt. De már csak ilyen kis gyáva vagyok.
2023. júl. 22. 00:03
 19/19 anonim ***** válasza:
50%

vonat

olyan helyzetek is adódhatnak, ahol nem tud helyesen dönteni, főleg ismeretlen terepen.

illetve a közlekedés is egészen más Budapesten, mint egy vidéki városban

2023. aug. 26. 17:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!