Mennyit gépezik vagy telefonozik a kiskamasz gyereked a nyári szünetben?
8as,azért ez az "angol tanulás" kicsit álönmegnyugtatásnaktűnik nekem, de nem látom miket néz,lehet hogy angol nyelvleckéket.
Volt egy dokumentumfilm az egyik ismeretterjesztő csatornán a függőségekről.Volt egy 11eves kisfiú aki otthon volt magántanuló és folyton videojátékozott. Az anyja elhitette magával és próbálta másokkal is hogy ez milyen jót tesz a gyerek szem-kéz koordinaciójának és milyen jó a reakció ideje a felbukkanó ellenségek gyors lelövése miatt. Az iskolában erre semmi hangsúlyt nem fektetnek.Aztán jött a szakember aki anyukát megpróbálta meggyőzni,hogy a gép előtti evés és mozgásszegény életmód miatt a súlya a gyereknek 2*annyi mit az átlagnak és hogy agresszíven reagál ha fel akarják állítani a gép elől... hogy sosem kipihent.
Szóval szerintem érdemes mindenkinek keresni vagy kérni egy szakember ajánlását.
12-es, a szakemberek szerint a gép előtt töltendő idő 0 perc.
Az én fiam adhd-s, szerintem a spektrumon is rajta van, és évekig hordtuk pszichológushoz. 3 éves koráig be sem volt kapcsolva a tévé, utána is csak mesefilmet nézett, amit letöltöttünk, tévé előfizetésünk nincs is. Aztán 5 évesen megkaptuk, hogy azért adhd-s, mert sokat néz tévét. Kikapcsoltuk a tévét, évekig nem nézte, jé, még mindig vannak tünetei.
A telefon szerencsére nem érdekli, bár nem vettünk neki egy méregdrága csoda Iphone-t, arra jó, hogy felhívjon, ha baja van, de igazából mindig itthon is felejti.
A számítógépet a covidig igyekeztünk napi fél órára korlátozni.
Aztán bejött az itthon oktatás, és feladtam a küzdelmet, onnantól semmi kontrollom nem volt afelett, hogy mit csinál a gépen, leckét vagy mit. A mai világban egyszerűen nem lehet elzárkózni a fejlődés elől. És igen, lehetne menni az udvarra játszani kutyával-macskával, elmenni a haverokkal bandázni, olvasni, kirándulni, sportolni stb. Mindezt persze úgy, hogy mi egész nap dolgozunk, tehát én nem tudom őt szórakoztatni. A haverjaival szokott találkozni kb. 2-3 naponta. Egyébként meg sajnos elég sokat ül a gép előtt. De nem igazán játszik, hanem programokat ír, meg a youtube-on néz programozásról szóló videókat angolul. Hát ezért is gondoljuk, hogy rajta van a spektrumon, mert egy 12 éves gyerektől ez nem igazán normális. Minecrafttal szokott néha játszani, de azt elég hamar megunja.
Tudom, hogy nem jó, mert rontja a szemét, a testtartását, talán a koncentrációt is, bár nekem hiába mondták, nem emiatt alakult ki, hiszen kicsinek nem ült a gép előtt.
Én már nem küzdök, csinálja. Olvasni sajnos egyáltalán nem hajlandó, szomorú is vagyok emiatt, de már ezt is feladtam. Kicsinek vittem könyvtárba, sőt alsóban kapott jutalomkönyvet, az sem érdekelte. Vettem neki képregényeket, hogy azzal talán jobban rákap az olvasásra, minden hiába.
Amúgy a faluban szoktak csavarogni, de most ebben a melegben ezt sem annyira szorgalmazom.
Szóval úgy átlag napi 4-5 óra, van hogy több, van hogy kevesebb.
A lányom 15 éves, ő kevesebbet, Minecraftozni szokott, olyan napi 1-2 órát, de van, hogy megunja, és napokig be sem kapcsolja. Youtube-ot szokta nézni ő is sokat. Mindkét gyerek folyékonyan beszél angolul.
Egyébként én olyan bolond szülővel találkoztam, aki azt gondolta, hogyha a gyerek sokat néz tévét, akkor javul a koncentrációja. Hiába mondtam neki, hogy a pszichiáterünk szerint pont rontja, nem hitte el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!