Tényleg nem szabad ordibálni és tiltani a gyereket ha rossz jegyet kap?
Tegnap itt volt a barátnőm aki most kezdő pszichológus. Beszélgettünk és szóba jött hogy, amikor a lányom (14) rossz jegyet kap akkor eltiltom a géptől és a barátaitól. Ha nagyon rossz jegyet kap kiabálni is szoktam. A barátnőm azt mondta hogy, ez így nem jó mert a gyerek eltitkolja majd a jegyit. Nálunk volt már példa ilyenre de ebbe még nem gondoltam bele. Nektek mi a véleményetek??
Egy 35 éves anyuka.
Komolyan nem gondoltál bele, hogy elfogja titkolni, ha így állsz hozzá? Gondolj bele szegény stresszbe lesz a suliba, hogy jól teljesítsen és még otthon is, hogy ne szid le! Feltételezzük tanul valamire, de nem sikerül neki az a dolgozat olyan jól. Ezt nagyon nagy csalódásnak tudja megélni, hogy hiába küzd érte és nem megy. Ezt magamról is tudom, hogy nagyon eltudok keseredni, ha nem jön össze valami. Inkább próbálj vele megértő és szeretet teljes lenni még, ha rossz jegyet is kap. Neked inkább arra kéne vigyáznod, hogy tényleg tanuljon és helyette ne tv-t nézzen délután és, akkor minden rendbe lenne. Én szüleim sose kiabáltak vagy bántottak rossz jegyért. Sose volt egy rossz szavuk se és mégis nagyon igyekszem, hogy jól tanuljak, mert tisztába vagyok vele nem miattuk tanulok, hanem magam miatt. Ezt is fontos megértetni vele, hogy maga miatt tanul.
17/L
Igaza van a barátnődnek, ám én ennek ellenére ugyanúgy járok el, ahogy te szoktál. Ha rossz jegyet hoz haza, akkor nincs számítógép. Ha el is titkolja és a szülőin tudom meg, akkor még hosszabb ideig nincs számítógép, telefon és haverok sem, ezt előre leszögeztem a gyereknek. Egyszer fordult csak elő, hogy eltitkolta a rossz jegyet, beváltottam amit ígértem és azóta eszébe sem jut hazudni. Nálunk bevált a módszer.
Szerintem a legfontosabb az, hogy legyen súlya a szavadnak. Ha megígérsz bármit (legyen az pozitív vagy negatív dolog), akkor azt ha ég-föld leszakad, akkor is be kell tartani. Ha így teszel és következetes vagy, akkor lesz lehetősége mérlegelni a gyereknek, hogy megéri-e hazudni.
Látom mindenki teljesen ott van a modern gyereknevelésbe... nem akarok kötözködni, de az elmúlt 20 év folyamán már mindent állítottak a pszichológusok, hogy mit szabad és mit nem a gyereknevelésben, amikor én voltam gyerek, akkor a lelki "terror" volt a divatos, azaz nem szabad ütni, hanem közölni, h csalódtál benne és szobafogság, mára már azt mondják, h ez túl nagy lelki teher. A kedves 35 éves anyuka jómaga valószínű nem azért ordít a gyerekkel, mert élvezi, hanem mert akár annak idején az anyukája így nevelte, és mivel belőle is rendes ember lett (tekintve, hogy elgondolkoztatta a barátnője és hajlandó tanulni a dologból, szerintem normális ember lett) eddig abban a hitben élt, hogy helyesen cselekszik.
Szerintem most azért kényes a helyzeted, mert tinédzser korban van, régi emlékeimből tudom, hogy ilyenkor a lázadó gondolatok elég gyakoriak. Ha eltiltod, akkor van rá esély, hogy azért se alapon nem tanul. Szerintem ilyenkor ülj le vele, kérdezd meg miért lett annyi a jegy, amennyi, ajánlj neki segítséget, lehet a tanár rossz, vagy nem érti. Ha tudsz tanulj vele, és magyarázd el neki, de az sem bűn, ha korrepetátort hívsz. És hogy lássa, hogy azért nem úszhatja meg a nem tanulást egy csevegéssel ne eltiltsd, hanem csak határozd meg mennyi ideig lehet a gépnél, amíg nem javít, vagy témazárók előtt.
ma 12:58 vagyok.
Még mielőtt félreértenétek, nem terrorizálom a gyerekemet. Minden nap együtt tanulok vele és nem színötös bizonyítványt várok tőle csak azt, hogy amire képes, azért dolgozzon meg. Csak akkor büntetem meg a gyereket a rossz jegyért ha tudom, hogy azért kapott rossz jegyet, mert lusta volt tanulni vagy minden más fontosabb volt a témazárónál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!