Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Függ az otthoni példától,...

Függ az otthoni példától, hogy mennyire akar majd alkoholt inni/berúgni a gyerek/egyetemista?

Figyelt kérdés

Az én példám az volt, hogy apám és anyám is előttünk ivott (nem részegre, de mindig ittak valamennyit, aztán 16 éves korom körül volt, hogy együtt is ittunk. Egész fiatalkoromban minden hétvégén csatakrészeg voltam, még egyetemen is, komolyan csodálkozom, hogy nem kaptam egyszer sem alkoholmérgezést, és a májam is rendben van. Már nem iszok, ha mégis akkor csak egy-egy sört vagy pohár bort.

Mint minden szülő, nagyon szeretném, ha az én lányom nem ezt csinálná, mert rohadt veszélyes, undorító és egészségtelen. Én nem iszok előtte egyáltalán, a férjem is csak max kéthavonta amikor valami családi buli van, akkor is 1-2 sört. Szerintetek számít ez valamit? Hogyan közelítsem majd meg a témát nála? Még nagyon pici, csak két éves, de mivel az én gyerekkoromban meghatározó volt a részegség, ettől rettegek a legjobban.

Ismertem olyan egyetemistákat, akik sosem ittak, többet is. Az egyik azért nem, mert az apja alkoholista volt, és ő ezért nem ivott. A másik azért, mert otthon egyáltalán nem ittak.

Szerintetek mitől függ ez? Persze valamennyit próbálgathat, nem azt mondom hogy nem, de nagyon jó lenne, ha ő tudná tartani a mértéket, és ne ez lenne a meghatározó.

2022. jún. 12. 10:42
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
59%

Ez szerintem nem attól függ hogy ivást lát vagy nem lát...

Nálunk egyetemen általában azok voltak a legcsatakrészegebbek, akiket tini korukban nem engedték sehova bulizni, nyomták őket, hogy legyen 3 nyelvvizsgájuk, meg 2 emelt érettségijük és amikor egyetemen végre "szabadok" lettek igyekeztek kiélvezni.

Az egyáltalán nem iszik/nem bulizik típusú embereknél szerintem ez nem nevelés meg példa kérdése, hanem csak simán savanyú maguknak való emberek, akik nem vágynak ilyesmire, a tanulásnak később még a munkájuknak élnek sokszor tök egyedül. Ne akard, hogy ilyen gyereked legyen...

2022. jún. 12. 12:52
 12/19 anonim ***** válasza:
75%

Szerintem is független attól, hogy mit lát otthon. Az ilyen szélsőségek, mint az alkoholista szülő meg a másik véglet, a totál elnyomás alatt felnőtt fiatalok lehet, hogy kompenzálnak felnőttként, de amúgy szerintem totál mindegy, mit lát otthon, a személyiségén és a társaságán múlik a dolog.

Nálunk otthon nem ittak előttünk, nagyon ritkán családi eseményen 1-2 pohár sört vagy bort, de részegen nem láttam senkit otthon. Aztán én kamaszként igyekeztem tartani a határt, mert nem akartam, hogy a szüleim úgy lássanak, viszont egyetemen, kollégiumban, jó alaposan behoztam a kimaradt alkoholmennyiséget. Ott a helyzet is adta, a társaság is olyan volt, én is kicsit kitapasztaltam az önálló, független életet. Nem bánom, hogy volt egy ilyen ivós időszakom, de szerencsére függő nem lettem.

Nekem is 2 éves a lányom, szerintem a mértékkel fogyasztott alkohol, főleg ilyen családi/baráti összejövetelen, tehát nem délelőtt 10-kor, belefér. Mármint én most éppen terhes vagyok, szóval nem iszom, de a férjem amikor barátokkal grillezünk nyáron, megiszik 1-2 pohár sört vagy bort, nem gondolom ezt károsnak. Ha folyton részeg lenne, vagy akár később majd én is, az gond lenne, igen, de ha kulturált körülmények között ebédhez megiszunk egy pohár bort vagy családi eseményen koccintunk, szerintem azzal csak azt látja, hogy lehet ezt normálisan is csinálni, és talán ő is ezt tartja majd szem előtt felnőttként. Kamaszkorban meg hát ki tudja, azért az az időszak a kísérletezésről és a saját határainak a megismeréséről is szól, szóval nincsenek illúzióim, hogy ha elengedem majd buliba, akkor soha semmit nem fog meginni (aha, persze), de szerintem ha nem misztikum meg egy tiltott, izgalmas dolog az alkohol, hanem az élet természetes része, amivel persze vigyázni kell, akkor talán kevésbé is érez majd késztetést, hogy jól berúgjon. Gondolom én ezt naivan.

2022. jún. 12. 13:09
 13/19 anonim ***** válasza:
100%
Nekem 18 és 14 éves gyerekeim vannak. Azt kell mondanom hogy inkább személyiség függő. Aki bulizós, társaságba járó az inni fog. Aki egyedül ül otthon, az nem. Őszintén én még nem láttam otthon magában ivó tinit vagy egyetemistát. Ez ebben a korban tipikus társasági esemény (jó esetben később is).
2022. jún. 12. 17:36
 14/19 A kérdező kommentje:
Én értem, hogy társaság miatt isznak, én is amiatt ittam, de ennek ellenére mégis volt olyan ismerősöm, aki eljött bulizni de csak vizet vagy kólát ivott. Ő is ugyanúgy jól érezte magát. Tehát akkor ez tényleg nem attól függ, hogy itthon iszunk-e. Persze én sem haltam bele, de akármi megtörténhetett volna, amikor holtrészegen Budapest utcáit jártuk hajnalban... Azt akarom elérni, hogy ilyet a lányom ne csináljon :( belefér 1-2 sör persze, csak tudja a határt...
2022. jún. 12. 18:15
 15/19 anonim ***** válasza:
100%

14-es: azt soha nem tudod biztosítani, hogy a lányod SOHA NE CSINÁLJON ILYET!

Ez sok mindentöl függ - a társaságtól, a lányod alaptermészetétöl meg még sok egyébtöl - de attól NEM, hogy egyáltalán nem isztok alkoholt a családban vagy naponta hullarészeg valaki, hogy megengeded neki az alkalmankénti ivást, vagy teljesen eltiltod.

Ugyanis egy kamasz hiába tudja ELVILEG, hol a határ, egy-egy helyzetben nem feltétlen mérlegel, vagy tartja magát ahhoz, amit elötte akart volna.

2022. jún. 12. 18:31
 16/19 anonim ***** válasza:
100%
Arról nem is beszélve, hogy 1-2 pohár után remek ötletnek tűnik folytatni. Hiába tudta 1-2 pohárral előtte, hogy nem jó ötlet pl gin tonikra tequilát inni.
2022. jún. 12. 18:42
 17/19 anonim ***** válasza:
Egy kamasz ha tiltva van teljesen, pont akkor csinálja minél jobban, általában.
2022. jún. 12. 20:25
 18/19 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos akkor fogja tudni a határt, ha egyszer elérte.

Én egy kollégiumi időszak egyik éjszakáján rúgtam be az UTCÁN a szobatársammal és csak a szerencsén múlt, hogy nem raboltak ki minket, nem ástak el.. Egy éppen arra járó srác átvitt minket a közeli restibe, hogy megmosakodjunk a mosdóban, vizet is kaptunk (nem, ő nem jött be velünk a mosdóba).

Ezek után már oda figyeltem. Sajnos rossz ez, de pont ezek után látja be az ember, hogy hol van a határ.... Addig csak úszik az árral és kihasználja a jó érzést.

2022. jún. 13. 07:30
 19/19 anonim ***** válasza:
47%

Szerintem ez attól függ, hogy mit társít az alkohol fogyasztáshoz, hogy pl.menő, buli, társaság, mértéktelenség, fiatalság, vagy pl.lezüllés, alkoholizmus, hajléktalanság, kiszolgáltatottság. Szerintem nem gond az ha lát titeket inni, de mindig mondjátok el neki hogy csak mértékkel szabad és csak jó minőségű alkoholt, és nem szabad sűrűn fogyasztani. Illetve nagy hangsúlyt fektessetek az egészséges életmódra, legyenek példaképei, akik nem rocksztárok hanem sportolók, és mindig legyenek céljai. Erre szerintem idősebb korában is érdemes a szülőnek odafigyelni, hogy milyen céljaik vannak a gyerekeiknek, mert aki előtt van cél kevésbé veszíti el a fonalat, a napjainak a ritmusát.

És még azt kihagytam, hogy nem árt kamasz korban nyomatékosítani, hogy nem kell félnie egy társaságban ha nem ő a legnagyobb ivó, nem lesz tőle kevesebb se több. Inkább a humorával tűnjön ki, a kedvességével, azzal hogy szeressenek a társaságába lenni, ne azzal hogy mennyit hol es hogy isznak. Meg érdemes figyelni milyen filmeket sorozatokat néz, azok se legyenek erőszakosak, ne tüntesse fel az alkoholt es a drogokat, mint menő követendő példa. Aztán innentől a többi szerintem nem rajtatok múlik.

2022. jún. 13. 08:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!