Miért olyan nagy divat most a kamaszoknál a helyesírás hiánya? Miért nem használják a ly-t? (ien, mien, és társai, vagy a muszály pl. alap sok gyereknél)
A helyesírásod messzemenően összefügg azzal, mennyi irodalmat olvasol.
Ők annyi irodalmat olvastak el kamaszkorukig, mint én 6 éves koromig. Ezért a j/ly betűket csak tippelik a szavakban, sok dolgot fonetikusan írnak, meg ahogy éppen eszükbe jut.
Természetesen vannak olvasott kamaszok is, de ők tudnak is helyesen írni.
Sok felnőtt se tud helyesen írni. Ez a betű kihagyás meg a digitális világ hozománya. Mindent rövidíteni akarnak. Pl. vok, nm, k.....stb.
Ettől függetlenül nekem a j/ly dologról az a véleményem hogy elavult és felesleges.
1. A szabályok elutasítása "menő". Szerintük.
2. Az írásban zajló kommunikáció is nagyon gyors, "nincs idő" helyesírással piszmogni.
3. A chat leértékelte az írott szót, "nincs értelme" helyesen írni, mert úgyis hamar lepörög.
1!
Ez hülyeség. Rengeteget olvastam gyerekkent, mégsem volt kimondottan jó a helyesírásom. Ez egy készség, épp mint a nyelvverzek és az olvasottsagnak köze nincs hozzá.
Az “ien”
“Mien” nem helesírás miatt van.
Ők a legtöbb esetben már gépelnek.
Gyorsabb
Nekem pl a szerintem az “sztem”
Valószínűleg az “vszínűleg” vagy “valszeg”
Vagy azt, hogy “hogy csak “h” betűvel jelzem az sms-ezős korszakban voltam fiatal. Digitális környezetben az ékezeteket és az irasjeleket is gyakran elhagyom mèg mindig, pedig a 35 èves vagyok.
A muszàjt, pedig azt làtom, hogy az emberek fele nem tudja hogy kell írni..
Mint azt sem, hogy lesz.
Az èn helyesírásim másokhoz képest jó.. egyébként középszerű.
Olvasás:
Mindig olvasok… minden nap minimum 50, de inkább 100-200 oldalt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!