Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Második osztályos gyermekednek...

Második osztályos gyermekednek milyen a helyesírása?

Figyelt kérdés

Eddig csak másoltak (ezt szépen, ügyesen tudta), most viszont már önállóan kellene mondatokat írniuk, feladatlapot kitölteni stb.

Az én fiam össze-vissza ír mindent rövid és hosszú betűkkel, lehagyja az ékezeteket, nem választja külön a szavakat, hallás után írja le pl. "tugya"(=tudja).

Nyilván nem tökéletes írást várok el, de úgy érzem rengeteg a hiba. Vagy így fogja megtanulni? Én hogyan segíthetnék neki, hogy jobb legyen? Az iskolában ki sem javítják, csak mondják neki, hogy sok volt benne a hiba.

2020. okt. 22. 17:24
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
A nyelvtan könyvben vannak szavak amiknek a helyesírását tudni kell. Gyakoroljatok abból. Bár második elején nem érzem borzasztónak, hogy nem tökéletes az írása. Olvasson sokat, az is segít.
2020. okt. 22. 18:56
 2/16 A kérdező kommentje:
Olvasni nagyon szeret, sokat is szokott (hangosan és magában is), ezért is lepődtem meg, hogy az írás ennyire nem megy (még).
2020. okt. 22. 20:55
 3/16 anonim ***** válasza:
92%
Fiamnak is ilyen sajnos. Mindenből 100 %-os felmérőket ír, hangos olvasása is kitűnő, verstanulás is, de a helyesírás. Egybe-külön, ékezetek és dupla mássalhangzók (pl. lassan), neki ez a gyengéje.
2020. okt. 22. 21:19
 4/16 anonim ***** válasza:
100%
Ha tollbamondás van, akkor figyel, és tudja, ha spontán írás, akkor elrontja. Kicsi még, majd javul, ne aggódj.
2020. okt. 23. 09:28
 5/16 A kérdező kommentje:

Értem, akkor nem aggódok annyira :)

Köszönöm

2020. okt. 23. 10:12
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

Második elejére még alig tanultak valamit helyesírásból, hiszen még írni sem régóta tudnak, helyesírásból ilyenkor még nem sokat kell elvárni, totál önálló szöveget nem kell tudnia leírni.

A toldalékokat is majd csak második félévben fogják venni, illetve az ilyen tud-ja, játszik, tehát az eltérően kiejtendő és írandó szavakat.

Szóval második év elején még teljesen az elején járnak, nem kell sok mindent tudnia teljesen helyesen leírni, csak azokat amik a nyelvtan könyvben vannak, és azokból a szavakból tollbamondást. Ha maga kezd el szöveget írni abba nyilván bármilyen extra helyesírású szó lehet, azt nem kell még tudnia helyesen leírni.

2020. okt. 23. 12:10
 7/16 anonim ***** válasza:
Ne aggodd túl, bízd a tanitora, és tőle kérdezd, hogy mit tegyél, mit ne. Mindenesetre olvass neki te is úgy, hogy közben lássa ő is a szöveget, az biztos, hogy jót tesz.
2020. okt. 25. 06:03
 8/16 Andi80018 ***** válasza:
20%

A helyesírás affinitás inkább szerintem. A fiam tavaly volt másodikos, alig akart olvasni, csak a kötelezőt, pár sort, makogott össze-vissza. Tényleg, egyáltalán magától semmit. Viszont helyesírása meglepően jó volt már akkor is, csak ötös felmérői voltak egész évben. Most is jól ír helyesen, igazából úgy látom, mindent tud, amit egy 9 évesnek kell tudni ebből a tantárgyból, így, év elején.

Viszont, van egy osztálytársnője, na ő könyveket olvasott ki tavaly, irigykedtem is, hogy az én gyerekem semmit. :-) Ezzel szemben a helyesírással szenvedtek, hiába gyakoroltak, nem tudta. Szóval én személy szerint nem hiszek abban, hogy ha valamelyik gyerek nagyon jól olvas, akkor párhuzamosan jó a helyesírása is.

2020. okt. 25. 18:25
 9/16 Andi80018 ***** válasza:
0%
sőt, lehet inkább logikus gondolkodásmódhoz kötném, bár nem biztos. :-)
2020. okt. 25. 18:27
 10/16 anonim ***** válasza:
85%
Inkább jó hallás, zenei érzek kell hozzá szerintem. Főleg ezen a szinten még: ha hosszan hallod, hosszú magánhangzó vagy kettőzött massalhangzo, ha röviden, rövid, illetve csak egy.
2020. okt. 25. 18:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!