Dohányzás és alkohol, én vagy a párom gondolkodik jól?
13 éves kamaszlány. Cirka fél éve dohányzik és néha iszik is, többnyire a baráti kör végett, néha amúgyis. Bár én csak a nevelőapja vagyok - hivatalosan az se - de bármennyire tudom hogy "ki kell próbálni egyszer és más is csinálta mikor ennyi volt", de én totál hülyének érzem magam, hogy a párom azért veszekszik velem mert nem vagyok hajlandó cigit venni a lányának. Csak mert nem akar vele konfliktust.
Tudom azt is, ha itthon nem kap, úgyis szerez máskép. De én az elvek és a nevelés értelméről és céljáról beszélek. Valamint arról, hogy egy 13 éves ne addig hisztizen míg meg nem kapja. Vagy én látom rosszul? Maradi vagyok és hülye? Vagy csak mer tén sosem ittam/dohányoztam/drogoztam/istentudjamitmég nem csináltam úgy gondolom másnál is ez lenne az alap?
Szerintem 13 évesen még kipróbálni is korai ezeket a dolgokat, nemhogy rendszeresen dohányozni meg inni.
Te csinálod jól. Attól, hogy úgyis hozzájuthat mástól, még nem kell neki megvenni.
Cigi...
Oké.
Hát nem vennék neki. Megmondanám, hogy nem támogatom az önpusztításban.
Köszönöm a... támogatást. Valahogy kezdtem azt érezni én vagyok a hülye.
Azonfelül hogy semmilyen módon nem támogatom őt ebben, mit tudnék még tenni? Mielőtt még rosszabb lesz. Mert nem veszem meg neki, ma is a haverokkal megoldotta. Ha kér pénzt, amit egyébként könyvre-kajára-zsebpénz lenne, akkor azt költi rá.
Sőt, már tegnap azt is mondta nem kell kajával foglalkozni, venni, azt mindent cigire kell költeni. Pszichológushoz járt, de jópár hónapja nem volt. Az anyja azzal jön, hogy nem mondja el neki, mert akkor Luca megharagszik, de ha ő nem mondja el nem fog tudni segíteni. Azonfelül mivel nem vagyok az apja én nem is voltam bejáratos a megbeszélésekre.
Annyira tehetetlennek és kirekesztettnek érzem magam ebből a prbolémából.
Nem adnék pénzt. Vihet kaját otthonról, mehet könyvtárba, vagy megveszitek a könyvet ami kell neki, de nincs pénz.
A barátai megfogják unni, hogy az 1500 forint/doboz cigijüket csórja és ciki is lesz neki 2 hét után.
Nem atomfizika ez.
Elengedni se kell olyan sokszor. Én is 13 évesen nem járkáltam még el.
Az a baj, hogy ezzel te nem tudsz mit csinálni. Vannak családok, ahol az anya új párját apjának tekinti a gyerek, de ez láthatóan nálatok nincs így (aminek millió oka lehet, felesleges ebbe az irányba elmenni). Így viszont, hogy a se lány, se az anyja nem tart téged apának, és a párod nem is ad a véleményedre, csak a megszoksz vagy megszöksz marad: vagy elfogadod, hogy ez van, vagy nem bírod nézni, és elköltözöl. Változtatni nem fogsz tudni.
Sajnom amúgy, mert tényleg vacak ügy.
Akkor pár további tény:
Az anyja nem tud neki pénzt adni, mert én kezelem az egész költségvetést (számlák befizetés, bevásárlás, mosás, takarítás... kész Alfred vagyok!) ő maga pedig nem tud lemenni, még magának se
Itthonról nem visz soha kaját, mert az nem kaja, az neki nem kell, úgyse eszik
Tegnap is az egyik "barátja" adott neki és közösen szívták el, az a baj az egyik ilyen barátja havi 40-60 ezer(!) forintot lopni a szüleitől, mert kötegekbe áll a pénz
Mi a végső ötlet? Tagadjam mától minden nemű cigit dolgot, pénz adást? A párom azért nem megy vele szemben, mert nem akar konfliktust, csak velem, mert így mi veszekedünk. Én nem félek egyiküktől se, de annyit tudnak "hisztizni" bármiért, hogy az embertelen és emiatt hittem el totálra hogy én vagyok itt a hülye. Két cigis mellett egy normálisnak nincs esélye se szava.
Elnézését a "rant"ért, de nem tudom kinek kiadni.
De akkor ez így mégjobb helyzet. Lenyegében egy eltartott ember elvárásai.
Megmondhatod neki a legközelebbi vita alkalmával, hogy előbb utóbb megunod, hogy ennyire kihasználnak.
És igen tartsd magad az elveidhez, ne adj pénzt. Ha nem kell neki otthoni kaja (elkényeztetett kis szaros) akkor nem eszik. A feleséged/barátnőd meg kapja össze magát. Miért alázod meg magad ennyire? Jogos a rant, bár nem nekünk kellene szóljon.
Ha már nem visz hqza pénzt, nem az lenne a logikus hogy nem neked kell még cserébe a házimunkát is csinálni?
A barát/barátnő szüleinek meg elmondanám, hogy a gyerekük lopja a pénzüket, cigit vesznek, és a te "gyereked" is szop vele.
A nődnek meg mondd meg, ha a pénz is kell veled, akkor apaként fogsz viselkedni, és megtiltod a lánynak hogy vigizzen, pláne nem a te pénzedből.
Ha nem tetszik neki, mehet. Hidd el nem fog menni, de ha emiatt megy, akkor úgyis csak a pénz miatt volt neked az meg úgy amúgy se kapcsolat.
Ha a lány suttyom cigizéssel megoldja az az ő baja, de te ne asszisztálj ehhez! Ennyi! És ne engedd már el bulizni ennyi idősen könyörgöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!