Teljesen össze vagyok törve, mégis mit tegyek?
A kisfiam sni-s: kevert tanulási zavara van. Nehezen tud írni, és a beszédértésével is vannak gondok. Emiatt persze van neki egy jól kifejlett magatartászavara is. Az óvodában speciális iskolát javasoltak neki, megnéztük, érdeklődtünk ismerősöktől, akiknek oda járt a gyereke, és úgy döntöttünk, hogy ez csak egy gyermekmegőrző, inkább megpróbáljuk az integrációt. Óvodában nagyon sokat hordtam gyógypedagógushoz, elég szépen feljött. Szerencsénk volt a suliban, nagyon jó tanítónőket kaptunk. Alsóban végig kitűnő tanuló volt, amin csodálkoztam is, mivel látom, hogy nagyon nehezen tanul meg dolgokat.
Most kerültünk felsőbe, és mostanra ott tartunk, hogy mindenből csak egyeseket kap. A magatartászavara is nagyon felerősödött, szinte minden héten van valami beírása. Nagyon sokat tanulok vele, de igazából azt látom, hogy feladta. Minden nap elmondja, hogy neki ez úgysem megy, őt minden tanár utálja. Ami sajnos nem alaptalan gondolat, bekértem néhány dolgozatát, és igencsak lefelé kerekítenek neki. Olyan tananyagból, amit itthon átvettünk másnap egyest kap. Pedig nem látom, hogy a 4. osztályhoz képest annyival nehezebb lenne a tananyag. Viszont azt látom, hogy a magatartás problémák miatt a tanárok nagyon ellenségesek vele, ami miatt ő még rosszabbul viselkedik, és ez egy ördögi kör. Az osztályközösség is nagyon rossz, sokat csúfolják, árulkodnak a tanároknak, akik állítólag el is hisznek róla minden rosszat. Amire "büszke" lehetek, hogy neki még nincs igazgatóija, pedig azt is osztják rendesen, annyi gond van ezzel az osztállyal. Szóval ő még nem a legrosszabb gyerek.
Gondolkodom, hogy váltunk iskolát, de félek, hogy át sem veszik, sni-vel nagyon nehéz, és mi van, ha ott sem lesz jobb? Holnap megyek két tanárhoz, de ötletem sincs mit is mondhatnék nekik. Egyébként heti 4 óra fejlesztés van neki kiírva, ami annyiból áll 5 éve, hogy megírják a leckét.
Mondtam neki, hogy íratok gyógyszert, teljesen ellenáll. Attól félek, hogy mégis a speciális iskolában kötünk ki. Vagy ha mindenből ketteseket is kap, mégis hova tud menni továbbtanulni?
Nagyon bánt a dolog, a férjem mondja, hogy hagyjam, engedjem el, lusta tanulni, akkor majd lesz segédmunkás. De nekem ez nagyon nehéz, hogy ilyen rossz jegyeket kap, valahogy úgy érzem, hogy cserben hagytam.
Pszichológushoz nem megyünk, 5 különbözőt elfogyasztottunk, azt mondták, hogy rendes, aranyos gyerek, nem tudtak segíteni.
"Ami sajnos nem alaptalan gondolat, bekértem néhány dolgozatát, és igencsak lefelé kerekítenek neki. Olyan tananyagból, amit itthon átvettünk másnap egyest kap."
Amennyiben szeritned a dolgotat nem megfelelőenvan értékelve, beszélj a tanárral és ha nem jöttök előrébb, az igazgatóval is
Nekem az unokatesóm hasonló problémákkal küzdött. Átvitték speciális iskolába, ahol kb 10-en voltak egy osztályba. Mintha kicserélték volna. Oda járt középsuliba is. Mivel voltak siket osztálytársai is ezért a jelnyelven is beszél elég jól. Autószerelőként végzett. Szóval nem olyan rosszak ezek az iskolák. Több figyelmet kapnak a gyerekek, jobban koncentrálnak rájuk és a tanárok is sokkal, de sokkal megértőbbek/ elnézőek. Ezáltal jobb a légkör az osztályban és jobban motiválja a tanulókat.
Nyugodtan vidd át egy ilyen suliba, jobb lesz neki. Én is szívesen jártam volna ilyen osztályba, mert ott tényleg minden gyerek elfogadó volt, meg a tanárok sem g3ciztek velük.
Ja és soha nem volt megbélyegezve emiatt, hogy speciális suliba járt.
Suliváltást nagyon gondoljátok meg, hogy hová... nem tudom, hol laktok és mi a választék. De előfordulhat, hogy a spec. suliból csak meghatározott helyekre lehet menni továbbtanulni.
Pl. ami nálunk van spec. általános, az csak parkgondozói szakra enged tovább gyerekeket szakiskolába utána.
Nincs valami megbízható, helyi szakember, akivel átbeszélhetnétek a lehetőségeket?
Szegregáltba biztosan nem viszem, mert ott csak 6 elemiről kap bizonyítványt 9 év után.
Én továbbra sem hiszem, hogy ő erre hivatott, hiszen hogy van az, hogy 4.-ben még kitűnő tanuló volt, 5.-ben meg hirtelen egyes mindenből? Azért akkora szakadék nincs a két osztály között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!