Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Mit tegyünk, ha a fiúnkat nem...

Mit tegyünk, ha a fiúnkat nem érdekli az iskola, nem tanul semmit?

Figyelt kérdés

Kettes-hármas.

Képes bemenni úgy, hogy nem ír leckét, nem ír házi dolgozatot, bele se néz a tananyagba. Ha rossz jegyet kap, nem érdekli.

Semmi nem hat rá, se pozitív, se negatív.

Kicsinek is hasonló volt, de nem jutottunk előrébb a készségfejlesztő-plusdz óráktól.

Hogyan lehetne hatni rá, felkelteni az érdeklődését?

Hetedikes.

2021. nov. 26. 02:49
1 2 3 4 5
 11/45 anonim ***** válasza:
28%

Sajnos nálunk sem teszik fel minden tárgyból a leckét. Ha kértük, az volt a válasz, hogy a tanárnak ez nem dolga. Meg a szülőnek sem a dolga a leckét ellenőrizni, az a gyerek dolga már ennyi idősen. De amikor meg nincs kész a leckéjük, kapjuk a fejmosást a szülőin. Nem értem a tanárok is mit akarnak. Ha nem tudjuk, mi a lecke, nem tudunk segíteni. Elmondhatom neki persze, hogy az a dolgod, hogy tanulj, de szemmel láthatólag ez nem elég.

Én is abban látnám a megoldást, hogy kikérdezed. Amúgy az én fiam ötödikes, és minden nap kikérdezem, mégis bizonyos tárgyakból rossz jegyeket kap. Azt hittem, hogy lassan ezt el tudjuk hagyni, de sajnos úgy látom, hogy nem. Azokból a tárgyakból duplán fogom kikérdezni. Én beszéltem a tanárokkal, kapott szorgalmi feladatot javítási lehetőségként. Mondtam neki, hogy most akkor azt tanulja meg, de ha első körben tanult volna, most ezt nem kéne.

Sajnos úgy látom neki sincs semmi belső motivációja. Semmi. Külső dolgokkal tudom motiválni, nem gépezhet addig, amíg nem tanult meg mindent. De így is sokszor összecsapja. Én is attól tartok, hogyha nem változik a hozzáállása, akkor szakmunkás lesz belőle.A legtöbb jobban keres, mint a diplomások, szóval az sem a világ vége.

2021. nov. 26. 15:19
 12/45 anonim ***** válasza:
32%

"Kréta? Nekünk oda mindig felteszik s leckét."

Mi hetedikeseknek nem tesszük fel a leckét, hiszen már tud írni, le tudja írni magának, hogy mit kell megcsinálni, hiszen ott van órán. Ezt nem várhatja el minden tanártól - főleg olyan körülmények között, hogy nincsenek ellátva számítógéppel, egy tanári szobában meg mondjuk ötven tanárra jó, ha jut öt gép...

2021. nov. 26. 16:58
 13/45 anonim ***** válasza:
78%

"Semmi nem hat rá, se pozitív, se negatív."

Ezt pontosan mi mindent jelent?

Van saját mobilja és/vagy számítógépe?

2021. nov. 26. 16:59
 14/45 anonim ***** válasza:
44%

12-es, azért ez a hozzáállás elég érdekes. Régen is kellett vezetni a naplót, valamit most is be kell írni, akkor meg már meddig tartana még beírni, hogy mf 45/2?

Amúgy az ofőnk sem írta be soha. Egyszer szóvá tették neki, aztán utánanézett. Azóta minden nap beírja. Ugyanis azt mondta, hogy az van a jogszabályban, hogy amennyiben nem írja fel a Krétába, nem is kérheti számon. Hoppá! A fagyi visszanyalt.

2021. nov. 26. 21:59
 15/45 anonim ***** válasza:
78%

"12-es, azért ez a hozzáállás elég érdekes. Régen is kellett vezetni a naplót, valamit most is be kell írni, akkor meg már meddig tartana még beírni, hogy mf 45/2?"

Tényleg nem lenne nagy ügy. Ha ott lenne kéznél a számítógép a tanteremben, amikor feladom a házit. Csakhogy nincs ott. Tehát mikor tudnám beírni? Órákkal később, amikor se a könyv, se a munkafüzet nincs kéznél, elő kéne venni, kikeresni, hogy hányadik oldalon hányas feladat volt, stb. Csakhogy közben 20 másik kolléga vár a gépre a tanáriban, úgyhogy pont nem erre fogom használni, hiszen elmondtam órán, hogy mi a házi, le tudta írni.

"az van a jogszabályban, hogy amennyiben nem írja fel a Krétába, nem is kérheti számon"

:DD Milyen jogszabályban? :DD

Egyáltalán nem kötelező.

Legfeljebb néhány iskola házirendje írhatja elő, de amíg ennyire nem látják el a tanárokat munkaeszközökkel (számítógéppel), addig jól kiszúr magával az az iskola, amelyik ilyet belevesz a házirendbe - főleg úgy, hogy minden évfolyamnak, még a hetedikeseknek is kelljen beírnia a tanárnak a krétába a házit...

2021. nov. 27. 08:32
 16/45 anonim ***** válasza:
37%

Én nem néztem meg a jogszabályt, a tanár mondta. Ő azt mondta, nem írhat be házi feladat hiányt, ha nincs fenn a Krétában, hogy mi a lecke. Mivel a te munkád, és nem az enyém, nem én fogok utánanézni.

Nem tudom hol dolgozol, valami keleti faluban? Nálunk a faluban van a tanároknak laptopja, pl. angolból a tanóra után 5 perccel fent van az anyag, sokszor még linket vagy file-t is csatol a tanár. Persze nem mindegyik, de pl. ők is fel szokták írni maguknak a kis füzetükbe, hogy mit adtak fel házinak. Vagy te fejből tolod az összes osztályodban, hogy mit adtál fel? Ez továbbra is csak lustaság, és hozzáállás kérdése. Én megértem, ha nincs hozzá kedved, a mi időnkben sem volt Kréta, mi is fel tudtuk írni. De akkor meg ne rinyáljatok szülői értekezleten a szülőknek, hogy a gyerekek nem írnak leckét. Így én mégis mit tudok ezzel kezdeni?

2021. nov. 27. 09:45
 17/45 anonim ***** válasza:
42%

"Mivel a te munkád, és nem az enyém, nem én fogok utánanézni."

Mivel az én munkám és nem a tied, én tudom, hogy nem kötelező beírni a krétába a házit, te meg hidd azt, hogy az. :)

"Nem tudom hol dolgozol, valami keleti faluban?"

Nem mintha ez számítana, de nem.

"Nálunk a faluban van a tanároknak laptopja"

Csak kérdés, hogy a saját pénzükön vették-e, vagy a munkahelyük biztosítja-e számukra munkaeszközként - ami a munkahely dolga lenne. Ha a munkahelyük biztosítaná, arról tudna mindenki, mert már rég tele lenne vele a tévé, hogy minden tanárt elláttak végre laptoppal.

"te fejből tolod az összes osztályodban, hogy mit adtál fel?"

Ha fejből tolnám, nem írtam volna, hogy

"Tehát mikor tudnám beírni? Órákkal később, amikor se a könyv, se a munkafüzet nincs kéznél, elő kéne venni, kikeresni, hogy hányadik oldalon hányas feladat volt, stb. Csakhogy közben 20 másik kolléga vár a gépre a tanáriban"

"Ez továbbra is csak lustaság, és hozzáállás kérdése. Én megértem, ha nincs hozzá kedved"

Hiába van kedvem, ha nincs hozzá gépem, mert mind az öt foglalt a tanáriban minden szünetben, amikor használhatnám, és ha mégis sikerül egyet megkaparintani, jó, ha a hiányzókat be tudom írni, máris másnak kell a gép, hogy kinyomtasson valami dolgozatot, vagy akármi más miatt, ami sürgősebb, mint az, hogy az írni tudó diákoknak bepötyögjem, hogy mi a házi...

"akkor meg ne rinyáljatok szülői értekezleten a szülőknek, hogy a gyerekek nem írnak leckét"

Ha megírják, nem "rinyálunk"... Egyébként meg nem a tanárnak lesz jó, ha a gyerek megírja a házit, hanem a gyereknek. Ezt most tényleg el kellene magyaráznom?...

"Így én mégis mit tudok ezzel kezdeni?"

Nem kell, hogy bármit is kezdjél vele. :D

2021. nov. 27. 10:24
 18/45 anonim ***** válasza:
46%
Utolsó, márpedig nettó lustaság. Tanár létedre nincs annyi gógyid, hogy mikor feladod a házifeladatot, magadnak is felírd egy papírra/füzetbe és akkor nem kéne keresgélni? Ez most komoly?
2021. nov. 27. 12:20
 19/45 anonim ***** válasza:
42%

#18 Ne hisztizz már. Jogszabály meg kötelező Kréta hát persze, el ne hidd.

A gyerekek úgy fejlődnek, ha megtanulnak felelősséget vállalni. Órán elmondják mi a házi, fel kell írni a füzetbe, vagy ha nincs meg, elkérni egy osztálytárstól. Csak huszonéves vagyok, szóval nem akarok mai fiatalozni, de szörnyű, hogy ennyire hülyének nézik őket, pedig nem hülyébbek semmivel, mint a korábbi generációk. Ha egy felső tagozatos gyerek nem képes magának számon tartani a leckét, az menjen kisegítőbe. Az iskola a diák munkája, tanulja meg, hogy az az ő dolga, tanulja meg vezetni magának a feladatokat. Ez konkrétan pedagógiailag fejlesztő hatású, mert megtanulja, hogy magának kell valahogy megjegyeznie a teendőket. Azért ne vicceljünk már, soha korábban nem volt az rendszer, hogy a tanár jegyezze meg a diákok helyett, hogy mi volt a házi. Nálunk pl már alsóban is leckefüzetet kellett vezetni, amibe MAGUNKNAK írtuk fel a házit. Felsőben meg nem is volt ez már téma, alap hogy lefirkáltuk valahova. Aki annyit nem bír lejegyzetelni magának, hogy 82.o. 1,2,3, 4* az vagy teljesen sötét, vagy teljesen szarik rá, de akkor sem a tanár dolga erőlködni.

Kérdező, minden tárgyból rossz a gyerek? Mert ha van egy-kettő amiből jó, akkor az bőven elég ahhoz, hogy később tovább tudjon velük tanulni, szóval azokra gyúrnék rá. De ha mindenből rossz, akkor lehet erős neki a tananyag, ebben az esetben én inkább a szakma felé próbálnám terelgetni a későbbiekben.

2021. nov. 27. 14:33
 20/45 anonim ***** válasza:
45%

"Tanár létedre nincs annyi gógyid, hogy mikor feladod a házifeladatot, magadnak is felírd egy papírra/füzetbe és akkor nem kéne keresgélni? Ez most komoly?"

Igen, komoly. :) Képzeld, van annyi gógyim: magában a könyvben meg munkafüzetben jelölöm be, hogy mit adok fel, így nem kell keresgélni, hiszen amikor szükség van rá, hogy tudjam, mit adtam fel, az két esetben van: amikor készülök a következő órára, meg amikor bemegyek a következő órára - és mindkét alkalommal ott van nálam a könyv meg a munkafüzet is, amiben bejelöltem. Amikor épp a gépnél ülök, akkor nincs rá szükség, hogy keresgéljem, mert a gépnél egész más dolgom van, nem az, hogy az írni tudó diákjaimnak bepötyögjem, hogy mi a házi (de mintha ezt már leírtam volna...), hanem hogy a krétának a kötelezően kitöltendő részeit kitöltsem, meg egyebek (hivatalos levelezés, dolgozatok írása/nyomtatása, stb. - nem sorolom fel az összeset, de épp elég van így is, elhiheted).

2021. nov. 27. 14:46
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!