9 éves gyerek kaphat számítógépet, nem korai?
Azért ne tegyünk úgy, mintha az internet ördögtől való lenne. Azt nektek kell mérlegelni, hogy mennyire felelősségteljes a gyereketek, mennyire lehet manipulálni, mennyire vigyázna rá, stb.
Én pl. egy 6 évig tartó barátságra tettem szert egy Minecraft szerver által. Persze csináltunk sok kínos hülyeséget, Youtube csatornát, meg ilyenek (nem tettünk fel semmi "ártalmasat", még csak nem is káromkodtunk), volt olyan is, hogy 6 órán keresztül megállás nélkül játszottunk hárman-négyen és röhögtünk Skype-on (engem nem korlátoztak a szüleim egyáltalán), és lám, nem lettem szellemi fogyatékos, általánosban minden évben kitűnő voltam, nem voltam problémás gyerek.
Annyi volt a különbség, hogy saját gépem sose volt, a mai napig apámmal osztozunk rajta, ő délután kockul, én meg este. Viszont ez egy komoly gép, de a gyereknek külön nem vennék nagyon drágát, azért a Minecraft nem egy nagy gépigényű játék.
Ez egy nehéz dolog, én néha ellenőrizném a helyetekben, viszont az sem jó megoldás, ha pl. minden este elkéritek a gépet és átnézitek az összes üzenetet, mert bármilyen kicsi gyerekről van szó, van magánszférája. A túlzott kutakodással csak azt érnétek el, hogy semmit nem fog elmondani nektek pár év múlva, és megszűnik a bizalom. Egy arany középút kellene.
16
9 éves fiamnak van tabletje, okostelefonja. Az apja vette neki, külön vagyunk. Én nem vettem volna. De nem nyomkodhatja nonstop ezeket. Számítógépet nem tudja hogyan kell kezelni. Én laptopon szoktam filmet nézni, azt tudja hogy melyik gombbal kell elinditani meg megállítani. Ennyit.
Xboxot is vett neki az apja. Ezen tud játszani a barátaival minecraftot is online. Akkor már inkább ezt jobbnak tartom az ő korosztályuknak ha a játék a lényeg.
Mondjuk amiatt nem vennék neki mert ciki a barátok előtt... De ha átjönnek hozzá és van 2 controller akkor tudnak úgy is együtt jatszani🙂
Saját szerintem felesleges, de a családi közöst használhatja. Esetleg azt tudom mondani, amit nekem a szüleim anno nem csináltak, lévén, hogy nem értenek hozzá, hogy használhatja a közös gépet, de külön korlátozott hozzáférésű fiókkal. (Bizonyos tartalmakat letiltva) Illetve beszéljétek meg vele, hogy az üzeneteit megnézitek időnként előtte, de nem magát a beszélgetést, hanem csak a levelezési listár.
De egyébként azt mondanám, hogy ennyi idősen digitális oktatást leszámítva nem fontos a gép. Viszont nem zárhatod ki, ha megtörténik, hogy másoknak van, mert akkor elesik egy közös témától, amivel kiszorul a közösségből
Innen is látszik, hogy rövid idő alatt mennyit változik a világ és a szülőknek sem könnyű a dolga. Csak 10 évvel vagyok idősebb a lányodnál, de én pont ennyi idős voltam, amikor először kaptam telefont, azt is csak azért, mert egyedül kezdtem hazajárni a suliból és egy sima, gombos telefon volt, telefonáláson kívül semmire nem volt jó. Gombos telefonja több osztálytársamnak volt már, Facebookra én 11 évesen regisztráltam, a fél osztálynak már volt, de laptopja/gépe senkinek tudtommal. Nekem 13 évesen lett sajátom.
Én azt gondolom, hogy felesleges ennyi idősen saját gép, de ha már itt tartunk, hogy ez lesz a normális, akkor mit lehet tenni?
Ha veszel neki, mindenképp hívd fel a figyelmet az internet veszélyeire, nehogy iRon-os ügy legyen belőle.
Bár személy szerint nem javaslom, hogy vegyél neki, ráér még.
Én inkább egy Xbox-ot vennék neki, vagy PS-t.
Nekem Xboxom volt, imádtam, csak eladtam mert azt hittem jobb lesz gépen játszani, hát nem jobb...
Sokkal jobb egy tv-n játszani egy kényelmes kanapén, kontrollerrel, mint egy kis monitornál ülni és billentyűzettel tolni.
Facebookra nemrég regisztráltuk
Gratulálok!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!