Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Miért nem adják meg az idősebb...

Miért nem adják meg az idősebbeknek a tiszteletet a mai tinédzserek?

Figyelt kérdés
2010. szept. 2. 11:56
1 2 3
 21/28 anonim válasza:
50%
Szerintem azért nem adják meg a tiszteletet az időseknek a mai gyerekek, mert a t.t. szüleik nem tanítják meg őket erre. De nem is tudom mire gondol konkrétan a kérdező. Pl. miért nem adják át a helyet a buszon. Egyértelmű, hogy a fentiek miatt.
2010. szept. 9. 08:30
 22/28 anonim ***** válasza:
71%
Mert a médiában lévő fontos emberek, és a politikusok sem adják meg egymásnak. A rossz példa ragadós, és az internet is ennek az irányzatnak kedvez, az arctalan webszemét az életben is marad a bárkit leanyázni-legyalázni mellett.
2010. szept. 9. 09:54
 23/28 anonim válasza:
65%

Sziasztok!

Nem olvastam végig az összes kommentet, de meglepett az elején tapasztalt ellenségeskedés a kérdéssel kapcsolatban.

A buszozás a leginkább felmerülő példa, és véleményem szerint a kérdés rossz oldalról van megközelítve.

Hogy átadom-e a helyem egy idősnek, az nem tisztelet, hanem szocializáció kérdése. A jótett helyébe jót várj elv alapján azt feltételezem, hogy ha én most átengedem a helyem, akkor később nekem is átengedik. Vagy, ha már nem lesz busz, hasonlóan udvariasan viselkednek más szituációkban.

A tisztelet, és az udvariasság különböző dolog, az udvariasság pedig szerintem intelligencia, és szocializáltság kérdése.

Ahogy az sajnos a kommentekből is kitűnik, a ma élő emberek átlagfelfogása nagyon egyoldalú, és ez több helyen meglátszik: nemcsak a tömmegközlekedésben, de az utcai forgalomban is, a boltban, a járdán, a házakban. Az emberk nem figyelnek egymásra, nem segítenek a másiknak, pedig olykor tényleg csak egy kis körültekintés, figyelem hiányzik. Nem hisznek abban, hogy ha nekik lesz rá szükségük, ők is fognak kapni segítséget, vagy csak nem látják át, hogy ők is kerülhetnek ilyen szituációkba.

Szerintem ez rossz dolog, szerintem így sokkal szomorúbb, magányosabb és nehezebb is mindenki élete.

A tisztelet pedig más, ahhoz ismerettség szükséges. Szerintem szintén intelligencia, hogy elítélek-e egy 50 éves embert azért, mert seggrészeg, úgy, hogy fogalmam sincs róla, hogy pl. elcsapta-e a busz a kislányát, vagy sem. Csak persze sokkal kevesebb energia legyinteni rá, mint elképzelni, esetleg megkérdezni, hogy barátom, miért iszol ennyit, miért vagy az utcán?

És főleg az olyan emberek szájából hangzik furcsán az ítélet, akik (mint ahogy észreveszem, a válaszolók zöme) még nem alakított ki saját egzisztenciát, fiatal, és a szülei tartják el, tehát véleményem szerint nem sokkal tett többet magáért, vagy a világért, mint a koldusok.

Talán az idősebbek felé tanúsított általános tisztelet nyitja ez: ő előlrébb van azon az élet nevű futópályán, mondhatni, hogy le vagyok körözve, és ki tudja, hogy én is eljutok-e addig.

Én örülnék, ha az emberek körülnéznének a villamoson, hogy van-e olyan ember, akinek jobban szüksége van a helyre, mint neki. Mindegy, hogy idős-e, vagy fiatal.

22/f

2010. szept. 9. 09:56
 24/28 anonim válasza:
77%

Sajnos több generáció kimaradt a nevelésből.

Igazatok van, csak azért, mert valaki idős, még nem érdemli meg a tiszteletet - főleg akkor, ha azzal visszaél ! De : mi is leszünk öregek, fáradtak, s vajon akkor is így fogunk gondolkozni ?

Igen, sokat nevettünk azon, hogy megérkezik a busz, s a botjával utat tör magának az öreg, versenyt fut a többivel, aztán meg sajnáltatja magát. Valószínűleg már őt sem nevelték proli szülei, mit várhatunk tőle ?

Amikor fáradtan, nagy hassal űltem a buszon és a büdös, alkoholista hajléktalan sóhajtozott, hogy milyen fáradt, nem bírtam ki, s rámordultam, hogy menjen arrébb.

2010. szept. 9. 12:10
 25/28 anonim válasza:
36%

MERT A SZÁMíTÓGÉP NEVELI ŐKET 89-SZÁZALÉKÁT .

VISZONT SOK SZÜLŐ TÚL SOKAT MEGENGED NEKIK .

21-EDIK SZÁZAD .íME

2010. szept. 10. 01:00
 26/28 anonim ***** válasza:

01:00

Te meg tanuljál meg írni. -.-"

2010. okt. 15. 23:33
 27/28 anonim ***** válasza:
01:00: Ilyen írással én olyan csöndben maradnék, mint a temető éjszaka, nem hogy még ilyeneket prédikáljak itt...
2010. okt. 15. 23:43
 28/28 anonim ***** válasza:

Helyátadásra és lumbágóra: nekem meg dorzolumbális scoliosisom van. Itt láthatsz egy képet róla:

[link]

Ez a kép persze nem rólam készült, de nekem is ilyen, csak ellenkező irányba. Ez nem látszik testtartáson, ha alul van a nagyobbik kicsavarodás (csak az púpos, akinek fölül van panasza), viszont ez a fájdalmasabb. (Egy orvos mondta.) Na most akkor nem lehetséges, hogy a fiataloknak is vannak olyan bajaik, amik nem látszanak?

2015. júl. 13. 17:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!