Miért nem adják meg az idősebbeknek a tiszteletet a mai tinédzserek?
Az alapvető tisztelet kijár minden embernek. fiatalnak, idősnek, terhesnek, nem terhesnek. Ez nem szabadna, hogy kor függvénye legyen.
Kedves kérdező! Ha legközelebb ilyet tapasztalsz, nyugodtan szólj rá azokra fiatalokra, de szerintem hiba lenne általánosítani, mert én találkoztam olyan fiatalokkal, akik iganis tudták, mi az illem. És azért egy-két idősebb honpolgárt sem kell félteni tiszteletlenség és szemtelenség terén. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden idős ilyen lenne, mint ahogy a fiatalok sem egyformák.
A "terhes" voltam
Szerintem nagyon kedvés tinédzser "szótárában" szerepel ( vagy csak nagyon-nagyon hátul szerepel ) az a szó, hogy TISZTELET.
Pl.: Nagypapámnak lumbágója van, de amikor még jobban volt, szokott ( vagyis inkább tudott ) sétálni. Aztán útközben megfájdult a dereka, és leült ( nem padra --> nem volt pad, hanem egy ház elé, a kerítéshez ). Arra ment valami fiatal, és megkérdezte, hogy: "Mivan Papa? Berúgott?" ( és hangos röhögésben tört ki ) ( Persze nem szószerint, de valahogy így mesélte el a Nagypapa . )
Na, akkor vettem észre, hogy (nem csak) a tinédzserekben nincs semmi tisztelet ! ( AKINEK NEM INGE, NE VEGYE MAGÁRA ! )
Hát...szerintem a kor nem érdem.
Lehet,hogy megélt valaki X évet,de én csak azért nem fogom tisztelni.A tisztelet sok mindentől függ,ki milyen ember,hogy tekint a másikra,stb.Szóval szerintem egy olyan 70évest senki nem fog tisztelni, aki mindennap seggrészegre issza magát,aztán 'randalírozik',mint a tizenévesek.
14/L
az összes idős ember előttem foglalja el a helyet, mikor látják hogy rengeteg könnyvel meg csomó iskolai holmival ügyeskedek megkapaszkodni... de még nem is ez a lényeg, nem akarok én leülni, de amikor látja, hogy jövök, engedjen már el, és ne ütközzön már belém direkt.. kérdem én, miért nem tudnak olyankor buszozni amikor már mindenki elment munkába, iskolába? minek kell panaszkodni, hogy nincs hely, stb.. bakker én menjek később suliba vagy mi??
nyugodtan lehetne akkor hajnalok hajnalán piacozni, vagy 9-10 óra között.
én átadom a helyemet, tisztelem az idősebbeket, de akkor ennyit én is megérdemelnék, meg még jó néhány tizenéves, nem? 17/L
Szívesen átadom én a helyet!Főleg tömött buszon 10 kgos táskával,úgy hogy minden tiszta lucsok(a padló).Azután majd fogom a ... nehéz táskát a kezembe(mert a hátamra nem vehetem fel(nem is tenném egyébként a tömött buszon))leszakadok,de szívesen átadom én!!
Egyébként én ha látom hogy olyan idős hogy jobb lenne neki ülve és a környezetében könnyen megközelíthetően nincs hely át szoktam adni.(kivéve fent említett példa)De én is láttam már nem tiszteletreméltó idős embert.
21 lassan 22 éves eladó vagyok. Reggelente megrohanják 8 kor néha a boltot. Nem közért hanem drogéria ahol dolgozok. Mivel a bio termékek elég drágák ők nem is az élelmiszert jönnek ide megvenni hanem a tisztítószereket satöbbi. Nem is ez a lényeg. Van két féle idős vásárló. Van aki rendes és van aki paraszt. Nagyjából 50-50% az arány de mint mindenkiben a rossz marad meg. Van egy idős faszi aki rendszeresen letegez helló csá meg ilyenekkel köszön. Nos én a csá köszönést még korombelitől sem vagyok hajlandó boltban elfogadni. Helló szia az rendben van. Korombelitől. De nem egy olyan embertől aki 40-50 évvel idősebb. Mikor meguntam ezt az embert hogy állandóan letegez egyszeri vásárlásnál én is visszategeztem amit ki is kért magának. Meg is mondtam neki hogy ha Jó napottal köszön és megadja a tiszteletet akkor én sem fogok vele tegeződni de amennyiben engem letegez én is le fogom őt. Azóta Jó napottal köszön és én is.
És ez csak az egyik eset. Rengeteg ilyen van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!