Minden gimiben és középsuliban 2 nyelvet kell tanulni? Már nincs egyáltalán sehol olyan iskola, hogy csak 1 nyelvet tanítanak? Ez kötelező?
Gimnáziumban kettő nyelv van, sok helyen 3
Szakgimnáziumban 1 nyelv de azt emelt szinten tanulod
Mi az a szakgimnázium?
Ezt hívták régen szakközépiskolának?
Régen gimiben lehetett választani, és akinek megvolt a nyelvvizsgája, az kötelezően be kellett üljön egy harmadik nyelvre. De mostanában teljesen leépítik a nyelvoktatást, gyakorlatilag angol és német tanárok kívül mást már nem is igen foglalkoztatnak az iskolák.
És sajnos a színvonal sem valami jó, aki nyelvvizsgát szeretne, az járhat majd különtanárhoz.
A kérdező kérdéséből kiindulva ő sem mai gyerek. Igen, régebben volt a szakközépiskola, amit elneveztek szakgimnáziumnak, de 2019-től volt megint valami törvénymódosítás, azóta ismét technikumnak hívják őket. Ez nem azonos a régi technikumokkal, gyakorlatilag most már csak 5 év alatt kapsz szakmát, régen a 4. év után is volt vizsga, és ha nem akartad, nem volt kötelező az 5. év. Most a szakmai vizsgák az 5. év végén vannak. Egy nyelv kötelező. Gimikben kettő.
Egyébként kérdésedből azt veszem ki, hogy ellenzed. Pedig hidd el, a nyelvnek van a leginkább értelme, az összes többit (töri, nyelvtan stb) az életben nem fogod használni.
Igen. 40 éves vagyok. Én technikusnak tanultam szakközépiskolában. Érettségi után, aki akart ottmaradt 1 évre technikusnak, aki nem, az nem. 1 nyelv volt, de akkor még volt olyan évfolyam nálunk, hogy általános gimnázium és ők is 1 nyelvet tanultak. Az zavar, hogy nálunk falun még mindig csak németet tanulnak. Én anno 88-ban kezdtem nyelvet tanulni, és nem volt opció, angolt kellett, mert az a világnyelv. Le is nyelvvizsgáztam, tudok is beszélni valamennyire. De itt különangolra kell járni, ha vki azt szeretne tanulni. Mármint most még általánosba jár a gyerekem.
De ha minden gimiben 2 nyelv van, akkor nem bánom, ha németet is tanulnak a gyerekeim, mert akkor legalább nem a 0-ról kezdi majd középsuliban. Csak értelmét nem látom, mert csak angolból fog majd nyelvvizsgázni. Sztem bőven elég lenne annak két nyelv, aki idegenforgalmat tanul!
Azért úgy kiváncsi vagyok, miért 0 %-ban hasznos a válaszom. Most nézem a továbbtanuláshoz szükséges dolgokat a gyerekemnek, mindenben napra kész vagyok.
Egyébként ne bánd a németet, aki azzal kezdi, könnyebben áll át az angolra, hiszen sokkal könnyebb. Aki angollal kezd, nagyon ellenáll majd a németnek.
De gondolom ez sem volt hasznos....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!