Milyen irodalmi műveket ajánlanátok elolvasásra, ha be akarom hozni ami középsuliban elmaradt?
Gimiben nem olvastam el a kötelezőket, most viszont nagy kedvet kaptam arra, hogy bepótoljam ezeket, viszont olyan alkotásoknak nem sok értelmét látom mint pl.:
Homérosz-Odüsszeia.
Tudtok olyan szépirodalmi, klasszikus, nem vontatott mű címeket írni, amikről úgy gondoljátok, hogy vétek lenne kihagyni és elgondolkodtató, értelmes tartalmat közvetítenek?
Nekem ezek voltak a kedvenceim:
Egri csillagok, Az ember tragédiája, Arany balladák, József Attila versek
A többire már nem is igazán emlékszem.
Az ember tragédiája. Azt nem érdemes kihagyni. Tóték. Ne nézd meg, inkább olvasd el! 100 év magány, A Mester és Margarita (ezt érdemes megnézni filmes változatban is), Utazás a koponyám körül, Az átváltozás. Ezeket szerintem érdemes, de biztos sok más is van, én se voltam az a nagy kötelezőolvasmányos, inkább csak mások ajánlották.
Első körben tutira kihagynám a franciákat, az angol nőket, a hosszabb oroszokat, egyéb spanyolokat. Két könyv között bármelyik Shakespeare, vagy magyar novellák... volt egy... ja igen, ja az nem is magyar... Ádám és Éva naplója :D az nagyon tetszett! Dehát ezek ilyen ízlés, meg hangulatfüggő dolgok is. Nekem pl. az Antigóné is tetszett, de más hasonló nem igazán. Mintha akkoriban ki kellett volna nyírni a mű végére minden karaktert...
Arany János balladáit nagyon javasolom!
Érdekes is, de főleg a helyesírása kifogástalan... mivel van még pótolnivalód az általánosból is.
Madách, Az ember tragédiája.
Pazar mű.
Én legalább hatszor olvastam, bizonyos szakaszokat fejből tudok. Nem akartam megtanulni, de magától rögzült, a jósága okán.
József Attila összes, Ady összes.
Victor Hugo-tól bármi, Alexandre Dumas-tól szintén.
Jules Verne is nagyon jó.
Jack London, Országúton.
Könnyedebb:
Raymond Chandler összes művei (krimik).
Rejtő Jenő összes művei.
Madách: Az ember tragédiája. Zseniális!
Shakespeare-t mindenképpen olvass, nekem nagy kedvencem.
Vörösmarty: Csongor és Tünde
Arany: Toldi, A walesi bárdok, de eleve imádom a legtöbb versét, nagyon dallamosak, Radnóti, Áprily és Kosztolányi verseivel szintén így vagyok.
E. T. A. Hoffman: Diótörő, Az arany virágcserép
Dürrenmatt: A fizikusok
Jókai: Az aranyember, Egy az isten, Egy magyar nábob, Kárpáthy Zoltán
Edgar Alan Poe-tól bármi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!