Van olyan szülő köztetek akinek nagyobb gyermekének vizelet tartási gondjai vannak? Tanacsokra lenne szükség!
Szia!
Saját példámat tudom előhozni,én az apám brutális viselkedése miatt pisiltem be,egészen nagy koromig (14 évesen is). Természetesen nem minősítünk,így rátok nem vonatkozik ez az indulóok,de a lelki alap mindenképpen.
A dolog folyamata az,először is fel kell keresnetek egy orvost,akár gyermeknőgyógyászt is,aki majd továbbirányít a megfelelő szkrendelésre,ahol első körben kizárják a szervi okokat. Ha nem találnak testi okokat,akkor jöhet a lélekbúvárkodás,egy ennyi idős lánynak lehetnek különböző problémái,iskolai,magánéleti,stb. Ha szükséges,akkor javaslom keressétek meg a területi gyermek ideggondozót,ahol szakképzett pszichológusok,pszichiáter orvosok foglalkoznak a gyermekkel! Nem kell ettől félni,hiszen a kislny gyógyulása a cél!
Vannak alternatív segítő lehetőségek is,pl nekem anno ajánlottak egy olyan készüléket,amely a hólyag telítettségét figyeli és kis impulzussal figyelmezteti a beteget,hogy pisilnie kéne. Nem fájdalmas.
Amit elsőkörben tehetsz,fogadd megértéssel a problémát,ne neheztelj,ne tudatosítsd benne az emiatt érzett bűntudatot,biztosan zavarja Őt is. Szerezzetek be gumilepedőt,ami némiképp megkönnyíti a gondok kezelését.
Illetve megpróbálhatod Őt felébreszteni,éjjel,hogy megelőzzétek a pisilést -velem nagymamám ezt csinálta,és bevállt. Megjegyzem az egyetlen Ő volt,aki nem terhelt mégjobban,és abszolút toleráns volt.
Az alap ok megszűnése után nagy valószínűséggel megszűnik majd a vizeletvesztés. Nálam ez akkor következett be amikor különköltöztünk apámtól.
Gyors havulást a kislánynak!
Szerintem az tovább rontana a kislány lelkiállapotán,borzasztó megalázó lenne a számára ha ennyi idősen pelenkát kapna.
Vannak ezek a lehetőségek,amiket felsoroltam az előző válaszomban,próbáljátok meg!
Nekem épp a nyáron volt ilyen esetem,név nélkül írom természetesen.
Táborban az egyik általam felügyelt kislány volt így.
A többi gyerek kezdte el mondani,hogy büdös az ágya,és tényleg elég rossz volt a szag a szobában. Úgy tűnt takargatja is. Ebben az esetben lelki problémák,és valamilyen érintettség is volt (én talán pszichés dologra tippelnék). A tábor után Apukával beszéltem,javasoltam mit tegyenek,de nem tudom mi történt azóta.
Próbáld megérteni,nem Téged akar ezzel bosszantani,ne haragudj rá. Valami komoly lelki okra gondolok,ami ezt okozhatja.
Próbáld megnyitni,beszélgessetek,nem bántják-e a suliban,nem fél-e valamelyik szigorúbb tanártól,vannak-e barátai és milyen a kapcsolatuk,stb.
Keresd az okot,és meglesz a megoldás is.
Itt azért fontos lenne tudni, hogy milyen vizsgálatokon volt már a kérdező, hova vitte el, mert egyáltalán nem biztos hogy lelki oka van a dolognak! Könnyű ezzel elütni egy ilyen problémát, hogy á biztos lelki.
Nefrológiát ajánlom, és mindenképpen magánban, ahol kiderül, hogy van-e valami oka vagy sem.
Jó lenne tudni hogy gyógyszerrel próbálkoztak-e már, és ha igen, milyen eredménnyel. Nyilván ha lelki oka van, akkor ez zsákutca, de minden eshetőséget ki kell zárni.
Nekem az 5 évesemmel voltak gondok, a háziorvos csak legyintett rá, hogy á, tuti lelki okok, mert szorong, stb, aztán elvittem magán gyereknefrológushoz, aki azt mondta h túlműködik a húgyhólyagja, magától összehúzódik többször a kelleténél, és ezért csurog be neki, emiatt fájt a köldöke is például. Kaptunk gyógyszert amit 4 hónapig kellett szedni és azóta semmi gond a vizelettartásával!
Szóval attól még mert 1 orvos nem talál semmit, egy igazán hozzáértő lehet hogy másként látja.
Mert ha tényleg szervi baj, de közben a szülők pszichológussal sulykolják a gyereket, meg ilyenekkel h nem kell szorongani stb, az csak még jobban megviseli a gyereket, aki önmagát fogja hibáztatni.
Viszont ha tényleg lelki ok/bántalmazás áll a háttérben, arról a szülőnek is kellene némi fogalmának lennie, kikérdezni a gyereket h mi van vele stb.
Ezért írtam én is,hogy első körben a szervi okokat kell kizárni.
De ha eddig nem volt gond,és most egy ideje fenáll a probléma,akkor nyilván valami más tényező a gond oka.
A családon belüli problémákról tudnia kell a szülőnek,tehát nem hiszem,hogy felteszi a kérdést,ha tudja miért stresszes a kislány. Ez az életkor elég érzékeny kor,bármi ami a családon kívüli életben történik,érintheti úgy,hogy ezzel reagálja le..az ilyen gondokat pedig nem feltétlenül meséli el otthon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!