Kamasz gyereknek van a testver kerdesbe beleszolasa?
Nem, szerintem beleszólása nincs. Ugyanakkor, mivel ilyenkor nincsenek a kistesó érkezésével kapcsolatban jogai, így aztán kötelezettségei sincsenek, és ezt a szülőnek tudomásul kell vennie. Tehát például ha a kamasz gyerekkel együtt élve még "gyárt" egy szülőpáros kistesót, és nem kéri ki a véleményét, akkor ne is várja el, hogy bébiszitteljen ingyen, vagy megossza a szobáját vele. És ha kényszerítik erre mégis, akkor ne csodálkozzanak, ha tiltakozik és nem örül.
Szerintem aki a kamasz gyerekét szeretné bevonni a kisgyerek körüli teendőkbe, az kérje is ki előbb a véleményét erről. Nem, törvény erre nem kötelezi a szülőt, de azért egy alap tisztelet mégiscsak kéne, hogy legyen a lassan felnőtté, önálló emberré váló korú gyereke felé.
Alapvetően nyilván nincs, ezt a szülők dolga eldönteni, DE: azért nem mindegy a körülmény sem. Értem ezt úgy, hogy megoldott-e a külön szoba, anyuka nem bébiszitternek akarja majd befogni a nagyobbat, nem fog-e emiatt kevesebb időt foglalkozni a nagyobbik gyerekkel stb. Azért ezek elég lényeges dolgok, épp a családi kapcsolatok topikban olvastam talán tegnap egy ilyen kérdést, ahol a 14 éves kislány a mamájához menekült, mert kicsit sem akart tesót és érthetően nem bírta gyerekbömbölést, meg hogy anyuka közölte, hogy majd egy szobában lesznek.. Egy 14 éves és egy kisbaba. (??)
Azért ez durva. Teljesen érthető, ha egy ekkora gyerek nem élvezi, hogy egész éjszaka bőg a tesója, de neki másnap ugyanúgy kelnie kell, iskolába menni, dolgozatot írni, felelni, figyelni stb. Arról ne is beszéljünk, hogy nulla magánszféraja lesz és tanulni is elég nehéz úgy, hogy melletted megy a hiszti. Meg hát anyuka mindig hulla és nyűgös az állandó éjszakázás miatt, így a nagyra kb semmi minőségi idő nem jut.
Sajnos a legjobb barátnőmneknél is hasonló dolog történt, nagyon nem örült a tesónak, el is ment koleszba, amint lehetett. Ráment a kapcsolatuk a szüleivel, nem is igazán beszélnek már. Mert ott is kb ugyanez volt a történet, semmit nem bírt aludni a sírástól, fáradt volt, feszült, nem bírt tanulni, se a suliban figyelni.
Ráadásul ez egy elég érzékeny korszak, kamaszodik, először lesz szerelmes stb, és szüksége lenne a szüleire, akik viszont vagy dolgoznak vagy total kivannak a baba miatt.
Tehát ha nem megfelelő körülmények közé jön a baba, az simán alááshatja a kapcsolatot a nagyobbal..
12!
Ne várják el, hogy megossza a szobáját vele? Komolyan? Tehát a kamasz gyerek hirtelen a lakás tulajdonosa lett, higy ő dönthet arról, hogy ki hőknél? Faxa.
Bocsi mindenki, a kérdést egy másik kérdés ihlette a családos fórumon, de ott nagyon elharapóztak a kedélyek, és inkább csak fröcsögtek a kommentelők. De olvasni vicces volt.
Itt viszont édesanyák és apák vannak, lehet ti értelmesebb válaszokat adtok.
Alapvetoen azt mondanam, hogy nincs (nalunk is nagy korkulonbseggel jott a harmadik gyerek).
De irod, hogy az anyagiakkal es a lakhatassal is problema lenne, ha lenne meg egy gyerek. Ez azert igy nem biztos, hogy korrekt lenne vele szemben, de talan a leendo gyerekkel szemben sem. Nem biztos, hogy ilyen esetben tervezetten vallalni kellene...
Nalunk orommel fogadtak a nagyok a hirt, szeretik a kicsit, sot, ok kenyeztetik el. Igaz, hogy hatrany nem erte oket miatta (ugyanugy van sajat szoba mindenkinek, ugyanannyit koltunk rajuk, se nyaralas, se mas program nem maradt el a kicsire hivatkozva soha, ami elotte is megvolt nekik).
En is nagy korkulonbseggel jottem a testvereim utan, nem voltak megkerdezve, de jol fogadtak es jo a kapcsolat. De a szuleim is ugy vallltak engem, hogy a testvereim ezzel nem veszitettek semmit, csak “nyertek”.
Maximálisan egyetértek a 12-13-mas kommentelővel.
Természetesen nincs beleszólása, más kérdés, hogy normális szülő ettől független azért meglévő gyermekét, kíváncsi az ő véleményére és álláspontjára is, hisz egy kistesó az ő életét is felforgatja, nem csak a szülőkét!
És igen, teljesen egyetértek azzal, hogy ne várják el egy kamasztól, hogy az újszülött, állandóan bőgő kistesójával össze meg a szobáját, ami a kis kuckója, ahol magéban tud lenni nyugiban, ahol tud tanulni, leckét írni, olvasni, bármi. Ennyi magánszféra igen is kell egy kamasznak, aki most serdül, jönnek az első szerelmek stb. És azzal is egyetértek, hogy nem ingyen bébiszitternek kell tartani a nagyobb gyereket! Ugyanis sok szülő ott csúszik el, hogy apa dolgozik, anya otthon hulla fáradt, mert a kicsi nem alszik és befogja a nagyobbikat, hogy akkor most vigyázzon a tesójára míg ő alszik vagy ezt és azt csinál vagy épp foglalkozik ő a gyerekkel, ellenben a háztartást áthárítja rá és jóval többet vár el tőle, mint előtte. Ezzel tökéletesen meg is alapozza a rossz testvéri viszonyt, hisz ha eleve nem örült a kamasz gyerek, hogy 14-15 évesen tesója lesz, akkor azzal, hogy fenekestől felforgatják az életét, elveszik a szobáját, bébiszitternek használják, nem fognak sokat javítani a helyzeten.
Azt már ne is említsük, hogy hogyan tud majd éjjel aludni szerencsétlen, ha a tesó a feje mellett bőg egészé éjjel, de neki ugyanúgy kelnie kell reggel a suliba.. Sőt mi több, figyelni kell, tanulni, dogát írni stb stb.
Olvastam én is azt a kérdést, amit emlegettek itt, és no komment.... Nagyon sajnálom azt a 14 éves kislányt, hogy így telibekakilják az ő érzéseit és szimpla "hisztinek" titulálja a kedves anyuka, hogy zavarja a gyereksírás és nem tud aludni éjszakánként miatta, meg tök normálisnak veszi, hogy semmi idő nem jut a nagyra, mert hát a kicsit kell pesztrálni 0-24. Szomorú dolgok ezek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!