Hogy ítélitek meg ennek a gyereknek a viselkedését az adott helyzetben?
12,5 éves világmegváltó (és kissé tudálékoskodó) fázisában lévő, de amúgy okos, rendes kiskamasz fiú (párom gyereke) a Vadasparkban volt velünk. Az egyik ketrecnél többen álltak és nézték és etették a mókust. A fiú odament a "sűrűjébe", mi pár méterrel mögötte álltunk. Egyszerre jön, hogy "ezek itt" most csúnyán néznek rá, mert szólt nekik, hogy "elnézést" és ràmutatott a ketrecen lévő "Etetni tilos" tàblára, jelezve nekik, hogy tiltott dolgot csinálnak. "Ezek itt" két negyvenes családapa volt a gyerekeikkel. Valóban ahogy eljöttek mellettünk, haragosan néztek, de nem mondtak semmit. Èn tartottam a tekintetüket, gondoltam, ha előhozzàk a dolgot, megbeszéljük. De ez csak egy pillanat volt és már tovább mentek.
A gyerek felzaklatta magát, felváltva magyarázta, hogy mennyire fèl tőlük, meg azt, hogy de hát neki volt igaza, mert a mókusnak baja lehet az etetéstől és ki volt írva (amúgy azt sem tudom, hogy ételt adtak nekik vagy csak a fákról leesett makkot).
Hogyan lehet megítélni ezt (nyilván nem kötekedni akart, de azért ez mégsem volt illő magatartás) és hogyan reagálnátok? Nekünk elég zavarba ejtő helyzet volt mindent figyelembe véve, hisz magánál az incidensnél nem tudtunk beleavatkozni (nagyon rövid kommunikáció lehetett, mert közel álltunk, néztük a mókusokat csodáló gyerekeket, mégsem észleltük), és az apukák meg nem szólítottak meg minket.
Értem. Mondjuk ő pici, szóval a kotnyeleskedés szó nála nem is értelmezhetö.
Nehéz dolgok ezek.
Egyáltalán nem nehéz dolgok ezek. A te magyarázataid annál gázabbak.
A felnőtt magának tartozik felelősséggel és ezért átmehet a piroson? Wtf?
A felnőtt se mehet át semmilyen körülmények között! Törvényt szeg és másokat is veszélyeztet!
Ha egy autós azért kényszerül fékezésre, mert egy hülye átmegy a piroson és emiatt pl: megsérül a hátul szabályosan bekötött pár napos csecsemő (megeshet normál sebességnél is), akkor is megáll a magyarázatod?
Szóljon csak rá csak a felnőttekre.
És Te soha életedben nem mentél még át? Éjjel egy belátható kereszteződésen se? Ha jött a buszod, de autó egy se volt?
Ugyan már. Mindenki átmegy a piroson, ha bajt okoz, felel érte.
Nyilván aki úgy megy át, hogy egy autót fékeztet, az hibázik, ez egyértelmű.
De akkor se egy gyerek tolja le. Értem jogy a Tied cuki és pici és hisz még a világban, fèlt másokat. Nem vetem a szemére.
Ez a mókusos egy olyan eset, amikor egy konfliktus kerülő ember is kísértésbe esne közbelépni. Ezért elfogadom egyedi esetnek, amikor valóban jól tette a kisfiú.
De. Általánosságban nem bátorítanék arra egy gyereket, hogy a társasalmi szabályokat vagy törvényeket betartassa másokon. Nemcsak mert a másik erősebb, hanem mert ez a kényszeresen szabálykövető és igazságkereső szerep nem a leghàlásabb az életben. Persze vannak foglalkozások, ahol jól lehet kamatoztazni.
De ha a kisgyerek megszokja, hogy rászól a bácsira a piroson, akkor majd a suliban rá fog szólni arra, aki puskázik vagy a munkahelyen arra, aki 10 perccel korábban indul haza, sőt a tanárnak, főnöknek is szól? Az ilyen embereket mindenhol utàlják.
Egy középút kell szerintem a kverulátorosság és a közöny között, és ezért is tartom nehéznek és sokrétűnek ezt a kérdést, mert ezt mindenki máshol láthatja, érezheti ezt a középutat. De mint alapelv, nekem az lenne a fontos, hogy mindenki magát fejlessze, ne másokat kritizàlja, nevelje stb. Kivéve, ha - és ide jöhetne az àllatkínzás vagy mások bántalmazása és egyéb olyan helyzetek, ahol közbe lehet, tanácsos vagy kell lèpni.
Én értelek téged is, kérdező. Nem szeretnéd, hogy a fiú belekeverje magát olyan helyzetekbe, amelyek rá üthetnek vissza.
Ugyanakkor nyilván számodra is világos, hogy jól tette az állatkertben, amit tett. Bebizonyította, hogy bízhattok benne, bízhattok az ítélőképességeben. Merthogy mit mondott? Egyrészt azt, hogy igenis neki volt igaza, és tudja, hogy jól tette, hogy szólt. Másrészt viszont "félt" a férfiaktól, tehát azt is jól mérte fel, hogy a helyzet potenciálisan veszélyes rá nézve. Én azt mondom, hogy ez egy tökéletesen jó alap, amiről elindulva ő maga fogja tudni ügyesen balanszírozni az ilyen helyzeteket. Nyilván segíthettek neki értelmezni, de én azt mondom, hogy ha ő egy ilyen kicsit "megmondósabb" típus, azt azért simán fordíthatja a saját javára. Ha azt hiszed, hogy ebből a mókusos esetből egyenesen következik, hogy puskázás miatt befújná az osztálytársait, akkor gondold ezt át még egyszer. Van neki helyzetelemző képessége, méghozzá nem is akármilyen. Fel tudja ő mérni, hogy mikor szóljon és mikor ne. Illetve fel fogja tudni. Még most tanulgatja ezt, keresi a saját hangját. Támogassátok ebben, nagyon vagány, okos felnőtt lehet majd belőle. Ne erőltessétek mindenáron a konfliktuskerülést, mert habár az igaz, hogy mindenkinek a saját felelőssége, hogy mit tesz, nem lehetünk mindig csendben, minden helyzetben.
Nagyon aranyos.
De sajnos ezt az ostoba csőcselék társadalmat nem lehet egyénenként megváltoztatni. Majd idősebb lesz és megérti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!