Ha megtehetnétek, járatnátok magániskolába a gyereketeket?
Ha nem számítana a pénz (tudom, nehéz elképzelni, de próbáljuk meg :)), akkor az állami vs. magániskola közül melyiket választanátok?
Magániskola alatt ezeket a külföldi rendszerű iskolákat értem, pl. ami Nagykovácsiban van.
Én nem vagyok szülő, csak elgondolkodtatott, hogy milyen felfogással vannak ezekről az iskolákról a szülők.
7es, mi jogon vacakozol le valamit amit nem is ismersz?Én sem vacakozom le az alternatív iskolákat pedig megvan a véleményem a Waldorfról és társairól(nem pozitív) de mivel sem én sem a gyerekem nem ott tanult, így nincs első kézből szerzett információm, ezért nem is szólom le.
Én az amerikai iskolába jártam, és imádtam. Rengeteg pluszt adott, nem volt az átlagnál nagyobb sznobizmus, sem nemi erőszak, drogokról ne is beszéljünk, mivel szúrópróbaszerűen teszteket végeztek. Az oktatás pedig messze magasabb szinten áll mint bármelyik állami intézményben. Pluszban olyan kapcsolati tőkét ad, amiből egész életében profitálhat az ember.
Őszintén: nem.
Azzal együtt, hogy lesújtó a véleményem a közoktatásról (szülőként és tanárként egyaránt), de nekem már az a sznobizmus is sok, amit egy jobb környéken lévő "sima" általános iskolában tapasztalok. Egyszer egy állásinterjún egy olyan kollégával voltam együtt, aki egy magániskolából menekült és azt mesélte, azért jön el, mert a tanároknak semmi respektje nincs, a diákok lenézik őket és a "mit akarsz? megveszlek kilóra!" szemlélet dívik. Én is tapasztaltam a közvetlen környezetemben olyat, amikor a jómódú szülő mélyen megalázta a gyerekét tanító pedagógust, pusztán az anyagi helyzetére való hivatkozással.
Ha a gyerekem oldaláról nézem a dolgot: kamasz létére egyáltalán nem érdekli a divat, és már egy sima gimiben is kinézik, kiközösítik, megalázzák az ilyen gyerekeket. De még ha megtehetném, hogy napi szinten Gucciban járassam, akkor sem tenném (nem is akarná), azt meg pláne nem szeretném, hogy abban a szellemben szocializálódjon, hogy ő különb bárkinél is az anyagi lehetőségei miatt. (Pláne hogy egy gyereknek az égvilágon semmi része nincs abban, hogy a szülei mennyire gazdagok - nem ő teremtette meg, így nincs mire felvágni.)
Szeretném, ha a gyerekem szembesülne azzal, hogy milyen a mai magyar valóság, hogy az emberek sokfélék, sokféle lehetőséggel és hogy mindenkiben vannak értékek. A jelenlegi legjobb barátnője például nagyon szegény családból származik és kizárólag a belső értékei miatt barátkozik vele, aminek én igenis örülök. Egy magániskolában nem is biztos, hogy egyáltalán lenne barátja, ahogy ismerem...
Ebből a vacak közoktatási rendszerből is ki lehet hozni többet, ha valaki érdeklődő, tehetséges. Nem csak az iskolában lehet tanulni...
1-esnek, hogy a tanár nincs ott leterhelve, azzal én vitatkoznék. Ott minden gyerekkel egyesével kell foglalkozni, más módszer szerint tanítanak, ami nagyon strapás, pláne, ha még nem csinálja régóta, és a főnök is mindent jobban számon kér, jobban, mint államiban, én tanítottam ilyen helyen, tudom.
Amúgy nagyon rossz a közoktatás, de én még nem is ebben látom a fő problémát. Ha magániskola, akkor is a végén érettségit kell adnia, illetve átjárhatónak kell lennie az állami intézményekkel, így azért olyan sok lehetőségük nincs, ugyanazt a hatalmas mennyiségű tananyagot kell lenyomni a gyerekek torkán, amit elég nehéz eltáncolva, kötögetve, furulyázva, alternatív módon.
A fő probléma egyébként az, hogy a tanári pálya presztizse annyira tönkre lett téve, hogy nem választja senki már elhivatottságból. Az megy oda, akit csak arra a főiskolára vettek fel, mert a pontszámok sokkal alacsonyabbak, mint akármelyik másik főiskolán. Alsós gyerekeim vannak, a tanárok munkához, gyerekekhez való viszonya egyszerűen katasztrófa. Elvárják, hogy minden gyerek egyforma legyen, csinálja, értse elsőre, amit mond, és amúgy meg majd otthon a szülők megtanítják a tananyagot a gyereknek.
Még arra is lusták, hogy bejöjjenek tartani egy fogadóórát, félévente 10 percem van, hogy konzultáljunk, aztán ennyi. Őket nem lehet zavarni, nekik órájuk van, ők nem érnek rá. Ha a gyerekkel meg gond van, vagy valami nem tetszik, akkor nyugodtan vidd el másik iskolába, jogod van hozzá. Bár ha minden gyerek elmegy, nem lesz munkája, de nyilván nem megy el mindenki. Vagy az sem igazán érdekli.
Magánban meg ugyanezek az emberek tanítanak, a főnök hiába ígér minden szépet és jót, ha a tanerő csapnivaló. Ahol tanítottam, abban a gimiben is 10 tanárból 9 utálta amit csinál. Amúgy a fizetés meg ott sem jobb, bértáblát kapnak ugyanúgy.
Nem. A nagybátyám jó 20 éve járt ilyen puccos magániskolába, de nagyszüleim is nagyon gazdagok voltak, nem lógott ki a sorból. Viszont már akkor is durván ment a sznobság, egymás túllicitálása, kinek vannak a legdrágább ruhái, kik mennek luxusabb helyre nyaralni stb. Jól tanulni mondjuk menő volt, de cserébe abban is ment a versengés, pláne a tesiben ügyetleneket terrorizálták keményen. Ja és nem volt ám elitség a szórakozás tekintetében, mert lehet, hogy medencés villákban buliztak disco helyett, csak éppen ugyanúgy ment a fullos lerészegedés, kábszer, szex fűvel-fával.
Maga az iskola nem volt rossz, a tanárok felkészítették az embereket, de én nem hiszek abban, hogy ezért milliókat kell fizetni. Igenis létezik normális állami suli is, ahol mondjuk nem csak a saját társadalmi rétegét ismerheti meg az illető diák, hanem mindenféle emberrel találkozik, szegénnyel, gazdaggal, egyszerűvel, különccel stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!