Épphogy 6 évesen iskolás?
A fiam júniusba lesz 6 éves, és ha iskolaérettnek látják szeptemberbe kezdi az első osztályt. Én ezt olyan korainak látom most.
Nem éppen egy türelmes figyelmes gyerek.
Tapasztalat esetleg valakinek?
Ha nem egyezik a szülők és az óvoda véleménye, a Pedagógiai Szakszolgálat iskolaérettségi vizsgálatára kell utalni a gyereket. Jelezd az óvodában, hogy mit szeretnétek.
Vagy simán visszatartják (az óvodavezető megteheti), vagy ha egyértelműen érettnek látják, javasolják a vizsgálatot, és ott születik döntés.
Fiam augusztus végi. Az islolaérettségi teszten a maximumot nyújtotta. Viszont alacsony a kortársaihoz képest és még igényelte az alvást is ebéd után.
Vissza lett tartva, viszont úgy December környékén elkapta az addig normális viselkedésű gyerekem a gépszíj és látványosan elkezdte "unni" az ovit.
Mire suliba ment már magától megtanulta a betüket és számokat, szóval neki lehet nem lett volna baj, ha engedem suliba.
Másik fiam is augusztus végi, nála viszont egyértelmű, h az a jó döntés , hogy marad.Neki kellet még az az egy év.
Egyeztess az óvónővel, ha kell kérj tanácsot fejlesztö pedagógustól.
Mi anyák ugyanis, hajlamosak vagyunk túlfélteni a gyereket, vagy divatból az oviban tartani még egy évet.
El kell vinnem iskolaérettségi vizsgálatra, az óvónő azt mondta korában iskolaérett. De ahogy néztem hogy 120-130 centinek lennie kell az nincs meg és a 20 kilót sem éri el, gyors az anyagcseréje. Ő igazából alvást nem igényel, szépen beszél viszont elég sokat, akkor is amikor nem kellene.
Nem tudom mi lenne a jó neki. Nem szivesen küldeném még iskolába.
Nekem most ment Juliusi születéssel a lányom iskolába. Rengeteget gondolkodtunk, mind orvosokkal, iskolaérettségit felmérö orvosokkal, mind az ovonökkel és tanítönökkel beszéltem erröl.(nagyobbik lányom tanítonöjével részletesen megbeszéltük a buktatókat)
Szóval se a súly se a centi nem számít semmit. Söt a fogváltás is egy városi legenda csak, az sem számít, hogy iskolaérett-e.
Ami számít, hogy a gyerekben mennyire alakult ki a mennyiség érzet. Pl eltud-e számolni 20-ig. Tudja-e, hogy egy kezén hány újja van? Ha van 4 ropija és te abból kérsz, hogy adjon neked 2 ropit azt oda tudja adni neked.
Megtudja-e külömbözetni a kicsi nagyot, vagy a többet kevesebbet. Èszre vesz-e hibákat pl két egyforma képen.
Ezek a feladatok mind benne vannak az iskola elökészítös füzetekben. Vegyél neki párat, és nézd meg, hogy örmmel tölti-e ki öket, hogy képes-e ezek feladatokra.
Aztán nagyon fontos, hogy tudja hogy egy betü az betü. Pl, hogy a neve betükböl áll. Vagy ha meglát egy T betüt akkor tudja, hogy az egy betü, persze azt, hogy melyik még nem kell tudnia.
Nekem a lányom nem tudott olvasni még az összel, de az öszi szünetre már eltudta olvasni a szavakat, most már egy egész rövid mesét még szótagolva de végig olvassa. Ès igazából én szinte semmit nem tanulok vele. Matekbol relatív lassan haladnak, még csak össze adnak, 20-ig de ott is minden orai munkája vagy házija szuper.
Ami még nagyon fontos, mit akar a gyerek. AKi már most jaaaja neee iskola, annak csak szenvedés lesz, habár ettöl egy + év sem lesz jobb. De akkor mindenképpen még oviban hagyni. De ha már totál oda van érte és menne, akkor nem tartanám vissza, ha csak még úgy érzem a tanulásban problémái lehetnek.
Édesanyám augusztus elején született, alig 6 évesen lett iskolás :)
Igazából a családban szinte mindenki 6 évesen ment, nagymamámnak, nagynénéim, én, anyám, unokaöcsém...
Egyedül egy unokahúgom nem ment 6 évesen suliba, ő augusztus 31-i. :)
Valószínűleg alkalmas lett volna akkor is, nagyon unta az óvodát. Vagy nem, én ehhez nem értek...
F
Kislányom júliusi, 6 évesen kezdte a sulit. Nagy hiba volt, újra járta az elsőt és bár borzalmas másfél hónap volt, amire ez a döntés lett, utólag örülök. Szuper tanárai voltak/vannak, motiválják őket. Így is van az osztályban, aki idősebb nála, de 6 évesen az osztálytársai 90%-a idősebb volt nála és nem csak 1-2 hónappal. Időben kezdte, de a nevelési tanácsadó nekem esett, hogy ekkora gyerek még ovis, ja oké értem én. Megmondták, 6 éves nem kezd iskolát egy gyerek, ez az oktatási rendszer nem rájuk van kitalálva, ami remek, mert ha augusztus 31-ig betölti a 6-ot, iskolaköteles.
Ha úgy érzed, hogy nem való még suliba, hallgass a megérzésedre!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!