Hogy beszéljünk arról, ha egy gyerek láthatóan "más", mint a többi?
Vannak helyzetek, amikor az ember a fogai között sziszeg a gyereknek, hogy ne bámulja, csendesebben beszéljen, meg ne hallja, majdotthonmegbeszéljük, stb... de van, hogy nem elkerülhetők az azonnali kérdések.
Kisfiamnak lett egy törpe növésű (ez egyáltalán a helyes kifejezés?) osztálytársa. Szülővel még nem találkoztam, őt kérdezném különben, gondolom jövő heti szülőin szóba is fog kerülni, de a gyerek nem biztos, hogy megvárja ezt a kérdéseivel.
Igen, lehetne mondani, hogy ahogy vannak szőkék, meg szeplősek, szemüvegesek és balkezesek, allergiások és cukorbetegek, úgy vannak törpék is -de hát azért nem igazán így van.
Szóval nem tudom, mi lenne a helyes azon felül, hogy tényként kezelem a gyerek előtt, hogy ott van az új osztálytárs, ő ekkora, lehetséges, hogy marad is ekkora. Próbálok neki nem nagy feneket keríteni, mintha egy tök átlagos kisgyerek lenne, és eddig a fiam is kb csak tudomásul vette, hogy ott van és kicsi... de előbb utóbb lesznek kérdések és én szeretném, ezt jól kezelni.
Miért gondolod, hogy lesznek kérdései a gyerek méretével kapcsolatban???
Mi felnőttek szoktunk fennakadni a "más" tulajdonságoktól, a gyerekek sokkal elfogadóbbak.
De ha kérdez is. VAlaki vörös, valaki 2 méter magas, valaki kicsi. Ez miért nem elég válasz? Valaki meg kancsal. Az is egy tulajdonság, amit nem ő választott, és nem tud rajta változtatni.
Ennyi. Nem kell ezt túlbonyolítani.
Ezek szerint téged jobban foglalkoztat ez a téma, mint a gyereket.
Ha kérdez, elmonod amit tudsz. Nem kell a genetika mélyére ásni. Mivrl a kisfiú csak kicsi, nem süket-néma, így előbb utóbb megbeszélik.
De ez pontosan így van. Mindenféle gyerekek és mindenféle felnőttek vannak a világon: fekete, sárga, fehér, szőke, barna, vörös, kerekesszékes, járó, látó és vak, gazdag és szegény, cukorbeteg és szemüveges. Ennyi.
A gyereked kezelei jól, te pedig ... fölösleges dolgokat hordasz össze.
"Igen, lehetne mondani, hogy ahogy vannak szőkék, meg szeplősek, szemüvegesek és balkezesek, allergiások és cukorbetegek, úgy vannak törpék is -de hát azért nem igazán így van."
De, ez pontosan így van. Minek bonyolítod túl? A gyereket arra kell tanítani, higy elfogadó legyen, mindenkit egyenlően kezeljen, nem azt kell megmagyarázni neki hogy miért törpe a törpe.
Egyáltalán nem kellene használnod a törpe szót, meg túlbonyolítani az egészet.
Pistike kisebb, mint te. Ennyi.
"Egyáltalán nem kellene használnod a törpe szót"
hanem mit???
Pistike nem kisebb, mint a többi, Pistike láthatóan más.
A gyerekek is látják, téma közöttük.
Pistike ilyen. Így született, nem tehet róla, legyetek barátságosak vele, semmiben sem másabb mint ti. Minek akarod megmagyarázni?!
Nem kell tudományos monológ, nem kell megmagyarázni, nem kell utat nyitni a csúfolódás, kiközösítés felé.
Láthatóan te pörögsz ezen, nem a gyereked.
Ezen nincs mit beszélni. Azt sem fejtegeti az ember, hogy Rikárdónak miért olyan barna a bőre pl-
(A lányom egyik csoporttársa az oviban volt más - ő szellemileg, ráadásul nevelőszülőnél volt. A gyerek soha semmit nem kérdezett róla, pedig nem szokványos az sem, ha valaki 6 évesen pelenkát hord és nem beszél, az 'anyukája'pedig nem az anyukája)
Én a helyedben nem hoznám fel a témát magamtól, ha a gyerek megkérdezi, hogy ő miért ilyen, megmondod hogy mert ő így született és kész, attól ugyan olyan, mint te vagy XY..
kérdező, eléggé rasszista vagy!
Kisnövésű, azt ennyi.
Nem értem, mit foglalkozol ennyit vele, nem tehet róla, és te már most meg akarod különböztetni!
Te vagy itt a legnagyobb bunkó
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!