Iskolában vannak-e olyan versek, dalok, mesék amiket az óvodából "visz" a gyerek? Amiket úgy gondolnak, hogy első osztályban mindenki ismer és tud, tehát erre épül a tananyag?
Többször találkoztam már ovis tesztekben "Hófehérkével", "Csipkerózsikával", "Csizmáskandúrral" - nagyjából tudják a történetet a gyermekeim, de abszolút nem érdeklik ezek a mesék, sőt a Piroskától, Jancsikéktól és egy csomó mesétől félnek is (ha jól belegondolunk mindegyik Grimm és Andersennek a legmélyén gyilkosság, árulás, halál, megtorlás van). Egyáltalán miért kell ilyen részisztő meséket hallgatni egy gyereknek?
Egyéb versek, dalok amik "kötelezők"?
Ezeket az enyém is csak nagyjából ismeri. Grimm szerintem egyáltalán nem óvódás korú gyereknek való. Andersen már inkább, de ugye azok nem annyira elterjedtek.
Szerintem a gyerekdalok úgy általában ismertek (a part alatt, tavszi szél, egyszer egy királyfi, stb lehetne a végtelenségig sorolni) mindenki számára... persze szülőként a régiek. Oviból is hozott haza olyat a gyerek, amit sosem hallottam még (pl: én kicsike vagyok kezdetű), iskolában is tanult ilyet.
De olyanra nem épül sztem tannyag, amit valószínű tanult a gyerek. Ha ráépül, akkor a suliban is van szó róla.
Az egyetlen, amit hiányoltam, és munkafüzetben kérdések voltak róla Az oroszlán és a kiskutya c. mese. Kedvencem volt 30 éve, és kerestem is az olvasókönyvben, a kérdések felfedezése után újra, többször is, de nem leltem. Bár nyilván nem ki kellett találni a gyerekeknek, lehet, hogy hallás utáni szövegértés volt a feladat, és a tanítónéni olvasta.
Na, szóval azt akarom kihozni ebből, hogy nincs ilyen, ami alap és kötelező. Ami kell, azt megtanulják a suliban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!