Mért van az hogy korábban egy első osztály gyerek képes volt egyedül elmenni az iskolába, most meg a falusi gyerekek se tudnak van hogy 9-10 évesen sem 2 utcányi sétálni egyedül?
El vagy tévedve régen is 3 évesen mentek a gyerekek oviba,nem 4 évesen,4 évesen az ment oviba,ahol anyuka megtehette,hogy addig otthon legyen,egy gyerekkel 3 évig lehetett otthon anyuka,ha csak nem 3-at szült,én voltam bölcsis és ovis is.
Hiába háborogtok akkor is nagyon sok alapvető dologban le vannak maradva és tudatlanok a gyerekek.Az egyik hozzászóló jól fogalmazta meg tini korban ha betétre volt szükséged meg tudtad magad venni,pedig bizony akkor is az én osztályomban 11-12 évesen menstruáltak a lányok,tudták mi az a mensi már jóval korábban,tudták mit kell tenni,nem az hogy nem tudja hogyan kell betenni a betétet a 13 éves már rég nem kicsi gyerek és a gyakorin kérdezgeti.
Ha szőrös volt a lába maga megoldotta nem kellett azért kozmetikushoz vinni gyantázni,mert jaj megvágja a lábát vagy jaj hogyan fogja a bajuszt leborotválni.Alapvető volt hogy meg tudtak dolgokat oldani.
A tankönyv osztás meg úgy szokott lenni,hogy korábban befizet a kedves szülő a tankönyvekre és csak picit később jött meg a könyv,osztályonként ki lett osztva,a gyerekek meg vitték haza a tankönyvet az iskolából.
De a középiskolás se képes elmenni érte,mert letörne a lába,vagy megszakadna.
Én nekem is 4 óráig volt oktatásom az iskolába,még se haltam bele,és el tudtam a táskát vinni a hátamon 120 cm magassággal és megnyugtatlak voltak akkor is tankönyvek,kemény laposak,nehezek.De nem haltunk bele,elvittük a hátunkon.
Most sem mindenki lakik nagyon messze,sokan csak 2 utcányira,most sem mindenki útkereszteződésekben lakik,szóval hagyjuk ezt a dolgot,hogy mért nem tudja a táskáját a hátán elvinni.
Aztán meg csodálkozunk hogy 500 m séta után meg akarnak halni,amikor mindig kocsival cipelik őket,meg ennyi ideig sem bírja ki a táskát a hátán elviselni.
Én mint írtam az én időmbe is bőven volt forgalom a határ közelsége miatt.És most is sok gyerek képes egyedül elmenni a közelbe lévő iskolába,boltba.
Itt nem csak 10 évesekről van szó,hanem sok helyen a 13-14 éves gyerek sem képes egyedül semmire.
Azt viszont ezerrel lehet olvasni hogy 14 évesen a cigihez,szexhez,piához elég idős lesz,meg hogy pózos fotókon,mell villantással a facebook-on pózoljon.
Mi legalább otthon segítettünk,nem az volt hogy 14 évesen egy szendvicset sem tudsz megcsinálni,meg nem segítesz takarítani vagy a ház körül,azt sem tudod hogyan kell a porszívót bekapcsolni,meg a egy kakaót elkészíteni.
Off: Egy korábbi hozzászólónak:
Óra ismereténél 10-12 évesekről írtam akik nem ismerik az órát,ahogy róluk írtam hogy nem tudnak hajat mosni,cipőt kötni sokan a szülők elmondásából,nem tudják hogy a közeli nagyszülő aki megkíméli anyukákat és megcsinál helyette csomó dolgot hogy is hívják.Szerintem a nagyszülő se csicska csak,hogy még annyira se tiszteljék hogy a tini gyerek (10-12 éves) tudja legalább mi a neve
De cipőt kötni és öltözködni egy ovisnak is tudnia kellene.
Mért szerinted a tanár észre fogja venni,hogy a gyerek nem tud kést használni 10 évesen,meg nehéz neki a cipőkötés.Egy gyerek sem fog beszámolni hogy nem tudja ki is a nagyi.
A tanár leadja az órai anyagot és annyit lát hogy tudja vagy nem a gyerek,de ezeket a dolgok nem fognak óra keretében előjönni,hogy mit tud,ismer vagy nem a gyerek.
Van egy kolleganőm,ahol amiket írtam mindegyik gyerekére igaz,alapvető dolgokat nem tudnak,ő mesélgetni el,közben fikázz más anyákat és neki bizony tanárnő az egyik barátnője,még a gyerekeit is tanítja,és nem hinném hogy ez a tanárnő tudná hogy ezek a gyerekek miket nem tudnak.
De nyugodtan olvasgassatok a neten milyen kérdéseket írnak ki a gyerekek,fogalmuk sincs alapvető dolgokról.
Most ahol nem igazak ezek a gyerekeikre azok ne vegyék fel.De gondoljatok bele honnan tudnátok más gyereke tudja ezeket a dolgokat vagy sem,nem látod őket,lehet még nem is ettek nálatok.
Kinti,szabadtéri kis étterembe láttam hogy anyukának kellett az egész nagy gyereknek felszelni a húst,úgy fogta a kést mint aki most fogja először életében
Làssuk be,hogy a gyerek nevelése,tanítgatàsa időigényes türelemjàték,amit kevesen tesznek meg,mert inkàbb magukkal foglalkoznak ( "énidő","legyetek kettesben" ,"hord különóràkra a 2 évest,addig se neked kell vele foglalkozni" stb.stb.)
Óvodàban nem tudjàk mi a szalvéta,nagycsoportos kisfiú múltkor nem tudta megmondani,hogy hívjàk,az első osztàlyos még műanyag pohàrból iszik...
És ez nem a felgyorsult vilàg hibàja,hanem a szülőké.Ha megtanítod a gyereknek ,hogy kell biztonsàgosan közlekedni,kicsi rà az esély,hogy elütik.
Én értem,hogy mindenki szeretné biztonságban tudni a gyerekeit.
De ezzel a túlóvó neveléssel azt éritek el,hogy a gyerek egy sikerélmények nélküli,bizonytalan, önbizalom hiànyos,boldogtalan felnőtt lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!