Kb mennyi idős kortól képesek egyedül rendesen megfürödni a gyerekek?
Minden segítség nélkül!
Ti kb mikor fürdettétek utoljára a gyereketeket? Ill. meddig nem "gáz", ha a szülő fürdet?
Teljesen egyedül? Rendesen?
Tapasztalatból nem irhatok, mivel még csak óvodás, de reményeim szerint, mire iskolába megy már ezt is sikerül.
Átlagban 6 évesen tudnak. Ráadásul még 5 éveseket nem merek magukra hagyni a fürdőkádban, mert még nem 100, hogy tökéletesen vigyázni tudnak magukra, pl kádból/-ba ki-belépésnél (elektromos eszköz meg eleve persze ne legyen a fürdőszobában).
Óvodás korra bármikor megjelenhet a testi szégyenlősség -igaz, többnyire a 6. szülinap táján jellemző legtöbbeknél, de ez kultúrafüggő, nevelésfüggő is-, de ettől függetlenül ha egy 5 éves, vagy adott esetben egy 3 éves gyerek ha testileg már szégyenlős, akkor se vagyok hajlandó magára hagynia fürdőkádban, ha én vigyázok rá, a fenti okokból (szoktam sitterkedni olykor).
És még egy fontos szempont:
a 2. alakváltás is a 6. szülinap körül indul meg a legtöbb gyermeknél, tehát amikor arányában "nyúlnak a végtagok", a törzshöz képest, és ezáltal már képesek lesznek önállóan hátukat is, popsijukat is megmosni.
De persze az egész folyamat nevelésfüggő is, tehát ha a szülő pl e téren kellő önállóságra neveli a gyermeket, akkor a 6. szülinap körül kialakult az önállóság e téren.
A gyerek meg úgy is szól, hogy egyedül akar fürödni (az ügyessége, és/vagy szégyenlőssége okán).
6 éves korától lett napi szintű az egyedül fürdés. CSak akkor tusolom le én, ha sérülése van :D
Már 3 évesen elkezdtük szépen lassan haladva, bent ültem a kád mellett és mondtam mit kell csinálni. 5 éves korától, ha egyedül akart fürdeni, ki is küldött :D :D de az ajtó nyitva maradt, hogy mindent halljak (csúszás, esés stb) szerencsére sose volt baj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!