2019 től 9 éves általános iskola?
Most olvastam a neten, h 2019 től tevezik bevezetni a 9 éves általánost!
Akinek határeset a gyerkőce (életkorilag értem, h "csak" 6 éves vagy kicsit több), őket ez befolyásolja-e a döntésben?
Saját példámat írom le, lányzom tavasszal lesz 6 éves, 2018 ban! Én már most úgy gondlom, h menni fog iskolába jövőre! (tudom, h még sok minden változhat stb., de egyenlőre ezt tevezzük) Így, h hallottam, h 2019-től már 8 helyett 9 év lesz az álatlános még inkább úgy gondolom, h mennie "kell"!
Kiegészítés: nem értek egyet a sok visszatartással, azzal, h sokan csak 7,5 vagy 8 évesen kezdik a sulit, illetve egy amúgy is évvesztes gyerknél még rádobodik 1 év pluszba! ha ehhez jön még egy 5 osztályos középiskola (pl. kéttannyelvű), akkor 21 évesen fog a gyerek érettségizni!
Tegyük fel, h nem veszik fel elsőre, esteleg csúszik egy évet az egyetemen, egy sima alapszakot, mesterrel kiegészítve 28 éves korára fog elvégezni! és itt nem "komolyabb" szakmákról beszélek (orvos, ügyvéd stb.), mert akkor még erre rájön a kisdoktori és a doktori!
Gyerekvállalás előtt persze jó lenne pár évet dolgozni, h kapjon támogatást, és meglegyen a tapasztalata stb. és ott tartunk, ha felelősségteljesen gondolkozik, 32 35 éves kora előtt nem fog tudni gyereket vállalni!
Nem provokatív a kérdés, és nem arra irányul, h hány évesen kezdje a gyerek a sulit, erről légyszi ne legyen vita! Az érdekel, h más is gondolkozik-e hozzám hasonlóan, vagy nagyon egyedileg látom a helyzetet!
Megtaláltam a kérdést benne: "Az érdekel, h más is gondolkozik-e hozzám hasonlóan, vagy nagyon egyedileg látom a helyzetet!"
Igen, te látod nagyon egyedien a helyzetet.
Mondok ennél még meredekebbet: én 10 osztályos "rendszerben" tanultam.
Csak a 9-10. osztályt már nem az általánosban, hanem a középsuliban tanultuk. És 10. végén kellett eldönteni, hogy szakközépbe, vagy szakmunkásba szeretnénk menni. Én szakmunkásba mentem, ez 2 év volt. És utána nappalin le is érettségiztem, visszaültem a 11. osztályba. 2 év alatt a nappalin az érettségi is megvolt.
Férjem 2 évvel idősebb nálam, ő még 3 évet járt szakmunkásba. (ez 13-15 éve volt)
SZóval a rendszerek összevissza változnak. Hol így, hol úgy nevezik őket.
A gyereked meg akkor szül, amikor akar, és annyit tanul, amennyit akar.
nem tudom, h honnan írsz, mi Bp.-iek vagyunk, itt nálunk pont fordított a helyzet, tavaszi, nyári gyerekeknek kapásból mondják, h maradjanak még 1 évet, mert ártani nem árt!
Ha egy gyerek határeset nálunk simán inkább visszatartják kapásból!
Nem eszik azt olyan forrón. Kizártnak tartom 2019-ben, bármit írnak is.
2018 szept-ben vezetik be az új NAT-ot (ami tananyagcsökkentéssel jár - elvileg), ezen most dolgoznak, év végégig kell elkészíteni.
2019-ig nem lehet eltolni, a addig viszont nincs idő egy másikat is megcsinálni. + Az új tankönyveket hozzájuk.
11. vagyok. Szerintem az a lényege, hogy az iskolákban egyre több a rossz szövegértésű és matematikában is gyenge gyerek, tehát az alapozásra fordítanának több időt. Nem értek egyet azzal, hogy ez azért van, mert sokan benyomják a gyereket 6 évesen, legalábbis elsős gyerek anyjaként én is inkább az ellenkezőjét tapasztaltam (a mi osztályunkban 8 éves is van és legalább a háromnegyede a diákoknak 7 éves volt évkezdéskor).
Szerintem jó ötlet lenne, ha a nagycsoport olyan lenne kicsit, mint a nyugati alternatív (pl. Montessori) óvódáknál, ha már 5 évesen megtanulnának írni-olvasni a gyerekek, de még egyáltalán nem padban ülve vagy őket értékelve, hanem pl. földön kirakózva és köröket rajzolva, ahelyett hogy össze-vissza skatulyázva járnának csoportos fejlesztésre vagy hordanák el a szülők őket az utolsó pillanatig is agyalva, melyik a kisebb rossz döntés.
az miért lehet, h annak ellenére, h inkább 7,5 vagy 8 évesen kezdik a sulit, mégis egyre több az a gyerek akinek problémái vannak?
illetve mindenhol azt hallom, h ne tanitgasd otthon a betűkre meg számokra mert uncsizni fog a suliba, és egyáltaéán nem baj, ha még nem tud írni, olvasni, számolni az aki első osztályba megy, amit utolsó válaszoló leírt az meg ennek pont az ellentét?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!