Miért érdekli az iskolát, hogy a szülő hol és mit dolgozik?
Igen, képzeld, keszitunk statisztikát arról, hogy mi a szülők foglalkozása. Sőt, mi külön kérdőíven még a végzettségre is rakerdezunk. Vannak anonim kimutatasaink, aminél azt látod, hogy x évfolyamon mi a tanulók átlaga és milyen területen dolgoznak a szülők. Bizony látható, hogy ahol sok a fizikai munkás szülő, ott az osztály átlag alacsonyabb.
Ellenőrzőben valóban nem szerepel a munkahely, ellenben a naplóban igen.
Jól érzed. Ez alapján ítélnek (legalábbis a rossz tanerő ez alapján ítél). 30 éve is így volt, most is így van, és a skatulyából nehéz kitörni.
S igen, hivatalosan "statisztika".
Ne őrjítsetek meg, sose gondoltam, akkor egy titkárnő-értékesítő páros gyereke milyen skatulyában van, "középszar"? :D Nem kell válaszolni, költői a kérdés.
Biztos én vagyok naiv, de kinézem a tanítókból, hogy a gyerekemet saját maga alapján fogják megítélni, meg engem is saját magam alaján. Legalábbis nehezen tudom elképzelni, miért jobb egy lusta vagy hisztis orvosgyerek, mint egy kiegyensúlyozott és szorgalmas pénztárosgyerek.
Engem, mint szülőt a foglalkozásomból kiindulva kértek fel arra, hogy rendszeresen írjak az iskolaújságba.
Nem tudhatod, mikor jön jól ez az infó a sulinak, hidd el, hogy jó, az ha képben vannak.
Engem nem érdekel hogy ha tudják. Dolgozó emberek vagyunk,nem szégyen a munka.
Voltam burger kingben is alkalmazott,meg takarító is. Most irodai adminisztrátor voltam,már cseden vagyok. Párom pedig mérnök. Ebből leszűrik,hogy az anyja a gyereknek h.lye,de az apja is,mert az ő végzettségéhez képest h.lye nővel van? Lehet ezt gondolják,nem érdekel. Igazából ki van töltve ki mit és hol dolgozik,egy cégnél vagyunk,másik városban. Én nem vagyok beszélgetős,a jelenleg ovisomat beviszem,elköszönök,haza jövök. Du köszönök,összeszedem,megvárom mig böfögnek valamit,volt-e gond,mikor mit kell fizetni,vinni és ott se vagyok.
Kérdező
1, ki mondta, hogy nem ìtéllek meg? Sehol nem ìrtam ilyet. Mindenki minden nap ezt csinàlja,igen. Aki azt mondja, hogy nem az hazudik. Tudatt alatt is ezt teszed, akàr egy mosószerről akàr egy új ismerősről van szó.
2, igen van olyan statisztika, hogy adott osztàlyban mi a szülők àtlag végzettsége,àtlag foglalkozàs pl szellemi/ fiziaki stb... Ezt időnként kötelezően bekérik. Pl egy jól működő àllam ebbőli is méri fel, hogy melyik területet kell megnyomni. Nem jó, ha mindenki diplomàs, de nyilvàn az sem ha mindenki takarìt. Mindkettő fontos, de az egész tàrsadalom szempontjàból fontos az egyensúly a szakmàk között.
Mivel kimutatható, hogy az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkező emberek pl fogalmazàsban több igét hasznàlnak,mìg a magasabb tanulmànyokat folytatók több elvont fogalomat hasznàlnak vagy az iskolàzatlanabbak előbb oldjàk meg konfliktusaikat tettlegességgel, mìg az iskolàzottabb réteg elsősorban verbàlis eszközöket hasznàl nagyon nem mindegy hogy tudja e a tanàrnéni hogy az egyik gyereknél apuka egy 8 általànost végzett segédmunkàs, mìg anyuka hàztartàsbeli, egy màsik gyerek szülei meg többdiplomàs mérnökök.
Ez nem csak a gyerek "hàttere" hanem sajnos a jövője is sok esetben. Megìtélik, igen persze. De ahogy megismerik a gyereket és kevesebbet/többet làtnak benne úgymond,mint a szüleiben a folytatàs is màs. Amìg én tanult diplomàs emberként nagy valószìnűséggel akàr a korrepetàlàst,akàr a tehetséggondozàst tudom itthon is tàmogatni,gyakorlàssal új ismeretek szerzésével,ugyanezt nem lehet elvàrni egy olyan embertől aki a 8 osztàlyt is úgy bukdàcsolta végig. Ezért a tanàrnak sokkal több figyelmet kell szentelnie az olyan gyerekek korrepetàlàsàra/ tehetséggondozàsàra ahol a szülők nem elég képzettek segìteni a gyereket.
Jó példa a mi sulink( ahova a legnagyobb fiam jàr). Elég masszìv tehetséggondozàst végeznek ezért vàlasztottuk. Ehhez pedig az kell,hogy jó tanàrok legyenek. Rengeteg kisebbségi( mondjuk ki roma) gyereket karoltak fel, akiket otthon sehogy sem tudnak segìteni( se anyagilag, se együtt tanulàssal). Az egyik ilyen kisfiú a fiam osztàlytàrsa, nagyon jóravaló gyerek, és nagyon okos, messziről kirì a csalàdjàból( anyuka pl a neve leìràsàba is bele tud zavarodni), szerintem most tud annyit a kisfiú, mint a szülei meg a 4 màsik tesó együtt se. Neki nagyon fontos volt, hogy erről tudjanak a pedagógusok.( mert a 2. osztàlyos hàziban nehézséget okozott otthon a segìtségnyújtàs).
Persze ezek szülőin is kiderülhetnek/ kiderülhetnének csak a legtöbb ilyen szülő el sem megy rà.
Különfoglalkozàsnàl meg biztos csak statisztikàhoz krll.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!