Egyházi általános vagy állami? Nagy a különbség?
Nem tudom milyen felekezetű az egyházi iskola, de a katolikusban plébániai ajánlás kell a jelentkezéshez.
Elég nehéz lehet úgy beszerezni, hogy nem jártok plébániára, esetleg meg sem vagytok keresztelve, de mondjuk el tudom képzelni, ha esetleg nincs elég gyerek, akkor felveszik.
Továbbá meg kell kérdezni, hogy milyen kötelezettséggel jár, mert pl. van misenapló, ahol a gyerekeknek minden vasárnap pecsétet kell gyűjteni, hogy voltak misén, tehát elég nagy átállást igényelne.
Tényleg csak ez a két suli van?
Nincs másik kicsit messzebb, ahol az érdeklődési körének megfelelő fejlesztést kaphatna?
Egyházi általánosba jártam.
Nem volt megeröltető. A reggeli és délutáni valamint a kaja elötti és utáni imát úgy mondtuk mint más a jónapotot vagy a jó étvágyat. Kisiskolásként kb ennyi is volt a jelentése számunkra.
A hittan meg betudhatod egy külön töriórának.
Én biztos inkább az oktatást nézném nem azt hogy állami vagy egygázi.
Ja amúgy az enyém katolikus suli volt de én evangélikusnak vagyok keresztelve igy nem vonatkoztak rám az olyan katolikus szabályok mint misenapló,gyónás stb.
A válaszokból látszik, milyen nagy különbségek lehetnek egyházi iskolák között is. Az utolsó válaszolóra rácsodálkoztam, nem gondoltam volna, hogy van olyan katolikus suli, ahol ennyire „lazák” (engem katolikusnak neveltek, annak minden szabályát tartottuk gyerekkoromban, így van némi rálátásom), az unokaöcséim református iskolába járnak, és ott bizony „könyvelik” a vasárnapi istentiszteleten való megjelenést.
A kérdésre válaszolva azt gondolom, ha tényleg ilyen lazán veszik a vallásos irányt az adott iskolában, és szimpatikus minden ott, akkor csak azon kell elgondolkodnotok, hogyan fogjátok a gyereknek kommunikálni azt, amit a suliban megkövetelnek (ahogy írod pl. imákat). Mert nem arról van szó, hogy maga az imádkozás és egyéb szokások tartása „megerőltető” a gyereknek, hanem az lehet neki zavaró, ha összeütközésbe kerül az iskola és a család értékrendje.
Mert hiába nem kérnek keresztlevelet, azért sejthető, hogy egy egyházi iskolában igyekeznek beterelni a gyerekeket a „nyájba”, és ezzel kapcsolatban fontos, hogy ti hogyan álltok a dologhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!