Milyen büntetést adsz, ha beírást hoz haza a gyereked?
Értem amit írsz, csak nem egészen értek egyet.
Szerintem alapvetően a gyereknek kell alkalmazkodnia és megtanulnia, hogy be kell tartani a szabályokat.
Ha ezt nem teszi, akkor a tanár beírással jelez.
Persze, ha ez egyszer előfordul, akkor tényleg nincs gond és én sem csinálnék ügyet belőle, de ha rendszeres akkor ott baj van.
Én is így gondolom utolsó.
Tudja is, csak nem akarja. Szóval büntetni kell, de a tv-től, laptoptól eltiltás már nem annyira hatásos.
Soha, semmilyen büntetést nem adtam a gyerekeimnek ilyenkor, s a legkisebbnek sem adok (ő most elsős). elég büntetés az, ha egész nap az iskolában kell szabályoknak megfelelni, napi 9! órán keresztül, ebben a teljesen elfuserált magyar oktatásrendszerben!
Mégis tudják a szabályokat a gyerekeim, a legnagyobbnak már saját gyereke is van, gyönyörűen neveli az unokámat! A két középső gimnáziumba jár, az egyik kitűnő tanuló, a másik sorra tanulmányi versenyeket nyer! Nagyon értékes gyerekek pedig SOHA nem bűntettem, csak szerettem, példát mutattam nekik (pedig a magatartásuk volt, hogy problémás volt). Egy tanító, gyógypedagógus, 4 gyerekes anya
A tanulással minden rendben? Vannak barátai? Nem azért idétlenkedik, hogy legalább valamiben ő is jó legyen? Ha ez a gyanú felmerül, a pedagógiai szakszolgálatban kérném a vizsgálatát.
Addig is kitűznék valami jutalmat, amit 10, 15 panaszmentes nap után lehet megkapni. Kedvenc süti, birkózás apával vagy valami más apróság. Nem várnám el, hogy ez alatt az idő alatt egy beírást se kapjon, csak azokon a napokon nem gyűlnének a pontok. Ha ez a rutin már kialakult, felajánlanám, hogy ha nem váltja be rögtön a pontokat, nagyobb dolgot is kaphat. 30-ért fél óra közös számítógépezés, 50-ért film nézés együtt és hasonlók.
És ha beírást kap, megbeszélném vele hogy történt, miért történt, és NAGYON sajnálnám, hogy nem sikerült megfelelően viselkednie.
Nem tanul rosszul, de jól se. igazából mikor milyen kedve van sajnos. Ha odafigyel és akarja, akkor bármire képes, de egyrészt lusta, másrészt éretlen.
Vannak barátai, de ő azt szeretné, ha mindenki szeretné őt.
A jutalmazás a jó napokért talán beválhat, bár kicsit visszás, hogy ami természetesnek kellene, hogy legyen neki azért jutalom jár.
Kedves Kérdező, leírtad a kulcsmondatot! Vannak barátai, de azt szeretné, ha mindenki szeretné őt!
A gyerek azért viselkedik így, mert fel akarja hívni magára a figyelmet. Hé itt vagyok, figyelj rám! Otthon mennyire figyeltek rá? Vannak közös programjaitok? esténként beszélgettek, esetleg olvastok, stb. Neki az a fontos, hogy szeressék, és ezt ÉREZTETNI kell vele, úgy, hogy figyelek rá. Ha nincs közös program a hét végén, akkor csináljatok, legyetek vele egész nap, figyeljétek meg, mi az amit szeret csinálni. És nem büntetni kell, hanem azt mondani neki, hogy ha pl két hétig nem hozol beírást, akkor elmegyünk pl kirándulni, szánkózni, vagy más városba pihenni, moziba, lovagolni, úszni stb... Tehát én inkább a pozitív megerősítés híve vagyok.De ha valami ilyen programot megbeszéltek azt be kell tartani. Hidd el, egy hónap és nem csinálja többé! Csinálja azt amit lehet ( és nem veszélyes persze) de pl ki lehet találni olyat is, hogy jöjjenek el a barátai, játszanak együtt, stb. Bármi, csak ne büntetés legyen! A gyereknek iszonyúan fontos a sikerélmény, sok estben életre szól. Ne büntessük, inkább a másik oldalról közelítsük meg.. És töltünk vele minél több időt, figyeljünk rá!Ez olyan, mint amikor te a munkahelyeden minden áldott alkalommal üvöltést kap a főnökétől, mert elhibáz valamit! De ha azt mondja, hogy kolléga, ez kiváló volt, és leesik némi pénz belőle az sokkal jobban esik, igaz? A gyereknek még fokozottabban érvényes ez, mert hiszen kire számíthatna ha nem rátok a szüleire? Rajtatok is sok múlik! Mindig pozitívan közelítsétek meg, ez a lényege...Már az is jó, hogy ha a hétvégén kap egy tábla csokit extrában mert jó volt, stb. A következő héten úgymond rossz volt, nem kap semmit.. Akkor elgondolkodik, hogy inkább kapjon csokit, vagy legyetek vele végig, egész hétvégén. nem könnyű, tudom... De hidd el, hogy megéri és ez hatékonyabb módszer mint bármiféle büntetés.
"természetesnek kellene lennie, és neki ezért jutalom jár"
Persze, hogy azt szeretnénk, hogy a "jó" viselkedés legyen a természetes. De neki ez valami miatt nem megy, ezért aztán ha erőfeszítést tesz, azt valahogy vissza kell jelezni neki "igen, láttam, örülök, meg tudod csinálni, menni fog máskor is". Naponta nem kap tényleges jutalmat, az, hogy egy lapra felírjuk a dátumot és mellé rajzolunk vagy ragasztunk egy csillagot, az elég szimbolikus. Mivel a gyerek még kicsi, illetve mivel valószínűleg elhitte már magáról, hogy úgyis minden hiába, akárhogy igyekszik, a végén mindig megszidják vagy beírást kap, érdemes a kicsi haladást is díjazni. Az ő szempontjából ugyanis hiába angyal hétfőtől szerdáig, azt nem méltányolja senki, haza csak az a hír jut, hogy csütörtökön összebalhézott valakivel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!