Szorgalommal, kényszerrel, megalázással ki lehet verni a tehetséget? És érdemes?
Vagy inkább úgy tenném fel a kérdést, hogy tud-e erre valaki jól megfogalmazott cáfolatokat mondani, amiket végre a szüleim pofájába tudnék tolni?
(mielőtt valaki nekimenne, nem általános v. középsulis szintről van itt szó)
"Pofájába tudnék tolni " Gratulálok, az alma nem esett messze a fájától.
A tehetség nem tanulható, nem nevelhető, nem kikenyszeritheto, az vagy van, vagy nincs. Mondjuk középiskolai tanulmanyokhoz nincs szükség tehetsegre. Ott szorgalommal lehet haladni - ha z van, akkor nyíl n felesleges a kényszerítes. A megalazas pedig sosem vezet eredményre.
Pontosan mi a kérdésed? Mi a bajod? Mert ez így elég...
Tehetséges voltál de elmúlt mert otthon ütnek? Vagy tehetséges az ember vagy nem, az nem változik időről időre.
Gondolom valamiben tehetséges, a szülei meg hajtják. A tehetséghez ész is kell. Az én fiam sportoló. Láttam sokmindent. Láttam tehetséges gyereket, akit iszonyúan nyúztak hajtottak a szülei, mert a gyerek hiába volt tehetséges, kis butuska volt, képtelen volt ésszel felépíteni a dolgot. Pár évig működött, aztán a gyerek otthagyta az egészet a francba. Anyja rájött, nem lehet kikényszeríteni, bármennyire is fáj neki. Hiába vagy tehetséges bármihez, ha nincs az eszed a helyén. Az én fiam nem a legtehetségesebb a sportban amit űz, de az edzője szerint annyira okosan, tudatosan építi a vágyait, hogy akár még viheti is valamire. Az ész az első. A tehetség a második.
Ha nem vagy tehetséges valamiben fölös bármit tenni, ha nem akarod. Ha tehetség és ész valamint akarat hiányzik, akkor nincs értelme az egésznek.
"belső motiváció" a kulcsszó
Bármibe is hajtanak, - TE MIÉRT akarod csinálni? Minek akarsz jobb lenni benne? Mi neked ebben a jó? Sikerélmény? Örömet okoz? Büszke vagy rá?
A többi szrrrság. Senki nem fog se sportolni, se dolgozni, se tanulni hosszú távon, ha ezekre a kérdésekre nincs válasza. Tessék, ez egy jól megfogalmazott tudományos cáfolat, told a pofájukba :D :D :D
A szorgalom az a gyerekből jön, a kényszer és megalázás a szülőből. Tehát egy mondatban nem jó együtt.
Szerintem lehet a gyereket motiválni tanulásra, arra, hogy szorgalmasabb legyen, igyekezzen, kényszerítés nélkül is, mivel a cél az, hogy belülről jöjjön a vágy, hogy tanulni akar. Akkor lesz kényszer, ha nem belülről fakad. De a szülőnek az a dolga, hogy elérje ezt, nem szabad hagyni, hogy dagonyázzon a gyerek, mert lusta. A tehetséget nem lehet kiverni, az van, vagy nincs. Fejleszteni lehet gyakorlással.
Akkor most mi a kérdés igazából? :)
Hogyan állítsd le a szüleidet, akik szerinted rossz módszerrel motiválnak, arra szeretnél választ?
Na, elnézést, szerintem az időpont alapján mindenki látja, hogy miért fogalmaztam ilyen hülyén. A furcsa mondjuk, hogy akkor tök értelmesnek tűnt a kérdés, most már így leírva nekem se lenne tiszta.
Szóval arról van szó, hogy a szüleim nem bírják valószínűleg feldolgozni, hogy a három gyerekük közül a nagyobbik nem tehetséges, és h. valójában OKJ-nél nem tudja többre vinni. Így mindent képesek elß@$zni arra, és semmi se drága nekik arra, h. csak azért is meglegyen az egyetem, ill. a rokonságban a kötelező, elvárt min. 1 diploma.
Részemről nekik az egészségem meg elqrt 4-5 év, ami csak azért is megéri, részükről pedig az esztelen anyagi befektetés, hogy olyan szinten szolgálnak ki anyagilag/materiálisan, mint egy ifjonc hadurat.
Valóban ennyire rohadtul muszáj a nem létező tehetséget csak azért is kierőltetni? =( Nekem itt ez a nagy kérdés...
Nos, kedves szülők?
Úgy nincs értelme, hogy te ellenállsz. Ha tudnátok kompromisszumot kötni, találhatnátok egy olyan képzést, ami diplomát is ad, de nem kell belehalni a tanulásba. Van ilyen, egész biztos. A szüleid jót akarnak a maguk módján, ezt biztosan megérted. Neked meg kell egy kis szorgalom, kitartás és vége. Aztán azt csinálsz, amit akarsz.
De ebben a helyzetben egyik fél sem tűnik kompromisszumkésznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!