Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Ti választanátok református...

Ti választanátok református ált. Iskolát a gyereketeknek ha nem vagytok vallásosak? Ha szerintetek az a legjobb iskola neki?

Figyelt kérdés
Van istentisztelet meg minden vallást gyakorló dolog, vagy nem is tudom hogy hívják ezeket. De szerintem ez a legjobb suli a környéken. Nem is bánnám ha ezt az oldalt is megismerné (vallás), csak itthon mi nem hiszünk. (csak magunkban :) )
2014. júl. 15. 12:12
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
100%
MI is gondolkodtunk Református iskolán - nem Bp - de végül meggondoltuk magunkat, és így utólag nem is bánom, hogy így döntöttünk. Az iskola nagyon jó egyébként, jól felszerelt, de túlságosan is elit iskolának számít emiatt. Elvárás lett volna a vasárnapi mise egyébként, reggeli áhitat itt is van, és heti 2 hittan, meg zsoltáréneklés, vagy valami hasonló.
2014. júl. 16. 17:17
 22/30 anonim ***** válasza:
35%
Nincs világnézeti semlegesség. Ha valaki nem hisz, az is egy világnézet. Állami iskolában megkaphatja azt, hogy Isten nem létezik, az egyházakat utálni kell, vagy bármi mást a tanáraitól. Ha titeket nem zavar a felekezeti közeg, hanem fontos, hogy jó iskolában legyen, akkor a jövője szempontjából érdemes ezt a sulit választani. A keresztény hittételekben nincs semmi rossz (rosszat tehát nem tanulna, hanem inkább e téren műveltebbé válna), képmutató stb emberek pedig mindenhol vannak, állami iskolákban is. Ugyan miért lennének a reformátusok rosszabbak, mint bárki más?
2014. júl. 19. 01:21
 23/30 anonim ***** válasza:
76%

22: "Állami iskolában megkaphatja azt, hogy Isten nem létezik, az egyházakat utálni kell, vagy bármi mást a tanáraitól."

Az én gyerekeim állami iskolában tanultak pár éve, én is még annó az "átkosban" és egyszer nem hallottam, hogy az egyházakat utálni kell. Sőt, általános iskola 7. vagy 8 osztályában az irodalmi olvasókönyvben még a Bibliából is volt pár részlet.

Sőt, a gyerekeknél az nem tetszett nekem, hogy az állami iskola helyet adott a különböző egyházaknak délután hittant tartani (ez eddig nem baj) a különböző különórák között, amikor a tanárok bejöttek bemutatkozni, akkor a református hittantanár egy nagymonológot levágott, hogy

ha valaki nem adja hittanra a gyerekét, akkor az egy műveletlen drogos munkakerülő senkiházi lesz. Mintha csak az lenne a tisztességes erkölcsös ember, aki hívő.

Később hallottam vissza, hogy az egyik hittanra járó gyerekeket úgy bef...satta a hittantanár a pokollal meg a bűnnel, hogy szorongtak. Hát köszönöm, akkor inkább ebből nem kérünk.

"A keresztény hittételekben nincs semmi rossz (rosszat tehát nem tanulna,"

Egy hívő el sem tudja néha képzelni, hogy a nem hívőknek miért baj az, ha ilyet tanul a gyerek. Illetve nem az a baj, ha tud róla, hiszen az általános műveltség része, de az a gond, ha ezt igazságnak állítják be, ha a család pedig ebben nem hisz és otthon más elveket vallanak.

Te mit szólnál ahhoz, ha a környékeden a legjobb (vagy egyetlen) iskola a muszlimok kezében lenne? Beadnád a gyereked, vagy inkább vinnéd messzebbre vagy a gyengébb suliba? Miért baj az, ha tanul egy kis iszlámot, ha párszor imádkozik Mekka felé, a kislányok pedig nem néznek ki minirib..ncokként, hanem visszafogottan öltöznének? A család is kibírná, ha heti egyszer közösen elmennek a mecsetbe. Vagy így ugye már nem is tetszik?

Az egyházi iskolákkal nem az a baj, ha van egy kis áhítat, az ünnepségeken részt vesz a pap, Karácsonykor Betlehemest adnak elő, hanem hogy már olyan mértékben erőltetik, hogy az az átlag nem vallásos családokat elriasztja. Sok helyen van kötelező vasárnapi családi mise vagy istentisztelet. Na mi hétfőtől péntekig dolgozunk, tanulunk, nekem a hétvége a pihenésé és a családé. Vagy pihenünk és pizsamában lebzselünk délig, vagy korán kelve kirándulunk, vagy akármi. Nekem ezt ne ossza be senki, főleg nem fogok egy kötelező egyházi rendezvényen részt venni úgy, hogy nem is hisz benne a család, csak a gyereknek az volt a legjobb iskola. Akkor inkább menjen a gyengébbe.

2014. júl. 19. 11:20
 24/30 anonim ***** válasza:
39%
Nem tudom, miért van az, hogy minden kérdésnél van egy olyan válaszoló, aki alig várja, hogy valakire ráugorhasson és bunkó stílusban kioktassa. Utolsó, én a kérdezőből indultam ki, nem magamból (mint te) és nem is belőled! A kérdezőnek nincs baja a vallással (te pedig jössz itt a Magyarországon még teljesen idegenszerű elképzeléssel a muszlim iskolával), az állami iskolával kapcsolatban pedig feltételesen írtam, hogy beszélhet bármelyik tanára egyházellenesen. Világnézeti semlegesség ugyanis nincs, ha valaki nem vallásos, az is egy világnézet, az is mond valamit egy gyerek számára. Egyébként nálunk az "átkosban" még fel kellett emelnie annak a kezét, aki volt elsőáldozó ... meg ehhez hasonlók. A muszlimokra visszatérve, már bocs, de azért óriási különbség van a keresztény és a muszlim vallás között, a kereszténység "őshonos" vallás, az ország kulturálisan keresztény-zsidó gyökerű. És mint írtam, mindenhol vannak ilyen meg olyan emberek, az hogy neked volt negatív tapasztalatod reformátusokkal, az még nem ok az általánosításra. Az egyházakban is van mindenféle ember, mert emberek vagyunk. Különben a szomszédos Ausztriában vannak olyan katolikus iskolák, ahová muszlimokat is felvesznek. Nekem több mondanivalóm nincsen.
2014. júl. 19. 17:08
 25/30 mi a fene ***** válasza:
62%
Alsóban jó tanítónénit kell választani,de ha a család annyira irtózik a vallásos élettől, nem biztos, hogy erőltetni kellene,mert a családnak együtt kell élni az iskolával,.de ha annyira jó ?Valamit valamiért, a vallásos dolgokat is meg lehet ám szokni, főleg ha nem viszik túlzásba.szülőktől érdeklődnék.
2014. júl. 19. 21:18
 26/30 anonim ***** válasza:
64%

Igaz,hogy még én is gyerek vagyok,de ha lenne gyerekem én se íratnám ilyen iskolába:)

Szerintem ezek a helyek túl merevek.Nagyon sok szabály van és nagyon szigorúan veszik.Ráadásul a gyerek még nagyon befolyásolható,had döntsön érett fejjel később,hogy miben akar hinni.

Hagy fejlődjön ki az egyénisége.

Szerintem attól nem lesz hátrányosabb helyzetben ha egy kevésbé erős iskolába iratod,olvasni számolni ott is meg fog tanulni a középiskola első éve meg úgyis inkább egy felzárkóztató:)

Amúgy nekünk is volt tananyag a biblia.És a tanárnőnk szerintem tökéletesen pártatlan tudott maradni és szigorúan irodalmi szempontból vizsgáltuk a bibliát anélkül,hogy bárki vallását bíráltuk volna.Szerintem az állami intézményekben toleranciát és elfogadást tanul a gyerek(ne bíráljon senkit a hite/stílusa miatt)mivel sokféle emberrel találkozik.Az egyházi intézményben viszont csak egyféle embertípust fog látni és elég valószínű,hogy ott nem ilyen elfogadóak az emberek.(végül is náluk már az is eretnekségnek számít,ha rockot hallgat az ember,pedig attól még lehet nagyon rendes és tisztességes valaki,hogy ilyen a stílusa)

Persze ez a sulitól függ,ez csak az én véleményem/tapasztalatom:)

17/l

2014. júl. 31. 21:21
 27/30 anonim ***** válasza:
38%
Aranyos vagy utolsó, de a rockzenével nincsen baj, esetleg a hangerőt kritizálhatják valahol. Egyházi iskolák berkein belül is alakulnak rock zenekarok, akik ráadásul a kollégiumban gyakorolhatnak. Állami iskolákban is néznek ám ferde szemmel a hittanórára érkező hittan tanárra vagy papra, ha olyan a tanári kar. Sokszor olyan időbe teszik ezeket az órákat, amikor a gyerekek már fáradtabbak, de én ezt abszolút el is tudom fogadni. A matekhoz jobban kell a tiszta fej és a friss szellem. Az igaz, hogy az egyházi iskolában hasonszőrűekkel fog találkozni, viszont a legtöbb esetben ez inkább pozitív értelemben fogja végigkísérni egy életen keresztül, mert egy biztos kapaszkodót jelent neki. Egy ilyen iskolában erőteljesebb közösségépítés és közösségi élet zajlik, gondoljunk csak az egyházi ünnepekre, amikből sokkal több van, mint amit egy átlagember ismer és ünnepel.
2014. aug. 1. 15:49
 28/30 anonim ***** válasza:
58%

Szia! Én református iskolába járok, bár nem Budapesten.

Nálunk annyiból áll a vallási rész, hogy minden hétfőn első órában van egy istentisztelet az aulában, amit az iskolalelkész tart. A hét további napjain pedig minden reggel egy 10 perces áhítat van, ahol felolvasnak egy igét, hozzá egy magyarázatot, amit az egész kicsi gyerekek is megértenek és hozzászólhat bárki, hogy ő mit gondol a témáról és imádkozunk (ez nem kötelező annak, aki más vallású vagy nem vallásos) Ennyiben különbözik az állami iskoláktól, tudom, mert az én iskolám is 2 éve lett vallásos, én most vagyok 8.-os. Szerintem nagyon megéri, én nagyon szeretek idejárni, rendkívül jól felszerelt suli.

2014. aug. 18. 22:15
 29/30 A kérdező kommentje:
Köszi :)
2014. aug. 19. 10:48
 30/30 anonim válasza:
Az egyházi iskolák jók, felszereltek és szebbek. Sőt még ha a legjobb iskola azért is.
2018. jún. 18. 16:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!