Mit lehet csinálni a gátlásos gyerekkel?
Szia! Szerintem mindenképpen a tanítóval együttműködve tudnál segíteni a helyzetén. A leírásodból úgy látom, nincs sok kommunikáció köztetek, ha eddig azt hitte, nem tanul a gyerek. Menj be fogadóórára, beszélj a tanítóval, mondd el, hogy a gyerekednek ez a gondja, és kérd a segítségét. Neki lehetősége van arra is akár, hogy őt ne feleltesse, csak írásban (ha annál kevésbé stresszel).
Nekem fura, hogy a tanítónő egy alsós gyereknél nem beszél veled arról, hogy már többször egyest kapott. Ahogy igazából az is, hogy te sem foglalkoztál vele eddig, hogy „egyes egyes hátán” volt eddig. Ne haragudj meg, nem azt akarom mondani, hogy felelőtlen szülő vagy! De ha a gyerekem egyest kap, szerintem az elég intő jel, hogy valami nem stimmel, és beszélni kell erről a tanárral.
Másrészt érdemes azon elgondolkodni, vajon miért ilyen ideges a gyerkőc. Alapvetően ennyira gátlásos típus? Vagy túl sok elvárásotok van vele szemben? Otthon neked simán „lefelel” az adott dolgokból? Esetleg volt egy rossz élménye, tudomisén, kiröhögték/csúfolták a többiek, megszégyenült, és nem tud ezen túllépni? A tanítója nem tud elég elfogadó környezetet teremteni az osztályban? Nagyon meg akar felelni a tanítónak, de a folytonos kudarcélmény lebénítja? És ha ti mondjuk nagyon leszidtátok otthon az egyesekért, miattatok is stresszel, és ez lebénítja…
Beszélj az iskolapszichológussal, jó ötleteket adhat, és ő (elvileg) ismeri a tanárokat is, beülhet órára, megnézheti, hogy zajlanak a dolgok.
Végső esetben valóban jó ötlet lehet, ha másik sulit keresel, ha az egész a gyerek személyiségéből adódik, akkor pl. egy Montessori-iskola jó választás lehetne neki, ott kétszemélyes helyzetben van csak feleltetés.
"égét. Neki lehetősége van arra is akár, hogy őt ne feleltesse, csak írásban (ha annál kevésbé stresszel). "
Erre max tanulási szakértői bizottság szakvéleménye alapján van lehetőség. A gyereknek meg kell tanulnia előszóban is kifejeznie magat. Felső évfolyam, középiskola, érettségi.....
(3. vagyok)
Igazad van, bocs, hülyeséget írtam (nemrég olvasgattam erről, és a „gátlásos dadogó” kifejezésből úgy látszik, csak a gátlásos maradt az agyamban a feleltetés alóli felmentés okán).
Viszont azt megteheti a tanár, hogy kétszemélyes helyzetben felelteti a gyereket, ami esetleg segíthet. Persze egy „sima” iskolában nem fognak ebbe belemenni szerintem.
Nem, nem teheti meg. Magantanulot is csak ugy kerhet számon, ha jelen van egy masik pedagógus is.
Ráadásul a gyerek szorongásan, felenksegen nem javítana. Nem kikerülni kell a helyzetet, hanem felkészülni ra, gyakorolni. Pl lehet otthon "feleltetni",megkérni a szomszéd nénit, ismerős kisgyereket, hogy legyen jelen. Lehet beszélni a tanárral, hogy ha van beszélgető körük, próbálja jobban bevonni a gyereket.
Nekem volt ilyen tanítványom. Érdekes módon páros helyzetben, szünetben kettesben hajlandó volt beszámolni nekem.
Mindenképpen a pedagógussal kell felvenned a kapcsolatot, hogy megoldást találjatok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!