Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Az iskolapszichológus mennyire...

Az iskolapszichológus mennyire van jelen a gyerekek életében? Mondhatom azt, hogy nem akarom, hogy foglalkozzon a gyerekkel?

Figyelt kérdés

Most volt az első szülői értekezlet, kisfiam ősztől kezdi majd az iskolát. A még közös szülőin felszólalt az iskolapszichológus is. Nem vagyok az a fajta anyuka, aki szerint a gyereke tökéletes, tehát nem arról van szó, hogy nem fogadom el a kritikát akár agyerekkel, akár a nevelésemmel kapcsolatban. Ez a pszichológus hölgy viszont rén unszimpatikus volt. Fél órán keresztül hallgattuk, hogy a mai gyerekekkel csak a baj van, mind rosszak, neveletlenek, nem tudnak tanulni, stb. Aztán újabb fél órán keresztül hallgattuk azt, hogy mi mindannyian milyen szar szülők vagyunk, nem neveljük a gyerekeket, mindent rosszul csinálunk. Ezek mind így elhangzottak.

Nem mondom,hogy főleg a nevelés témában nincs sok igazság a dologban, de hogy általánosíthat már ennyire? És egy gyerekekkel foglalkozó szakember hogy lehet ennyire negatív?

A kérdésem az lenne, hogy mikor foglalkozik ő a gyerekekkel, milyen apropóból? Ha netán úgy látná, hogy az én fiammal valami gond van, akkor mondhatom azt, hogy másik pszichológushoz vinném inkább?

Amúgy nem gondolom, hogy pszichológusra lenne szüksége, de eleven, befolyásolható kisfiú, így előfordulhat, hogy lesznek kisebb-nagyobb csínyek, amikben benne lesz. Ettől én még nevelem, nincs minden megengedve neki, de hát nem is tökéletes kisrobot, hogy soha ne hibázzon.

Lehet, hogy én dimenzionálom túl,és feleslegesen futom a köröket, de első gyerekem, aki iskolába megy, és kicsit félek... illetve csak amióta szembesültem az iskolapszichológussal, azóta aggódom kicsit. Köszönöm annak, aki elolvassa, és válaszol. :)

2013. jún. 13. 14:36
 1/4 klopusz ***** válasza:
100%

Nálunk is van iskolapszichológus, de én még nem találkoztam vele (harmadik gyerekem jár ugyanabba a suliba, immár 9 éve minden nap előfordulunk ott). A sulipszichológus saját elhatározásból nem fog foglalkozni a gyerekkel, csak ha a pedagógus vagy a szülő kéri, de mindenképp a Te beleegyezésedre van szükség, anélkül nem tehetnek semmit.

Amúgy pedig igazad van. Én egy ilyen némber kezébe akkor sem adnám a gyerekemet, ha valóban szüksége lenne rá, inkább keresnék magam olyat, akitől nem ver le a víz már első látásra.

2013. jún. 13. 15:13
 2/4 anonim ***** válasza:
Biztos van beleszólása a szülőnek az ilyesmibe is. Én sem vinném olyan dokihoz, aki nem szimpi, akiben nem bízom meg.
2013. jún. 13. 19:30
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Hát, ha valóban ilyeneket mondott, akkor megértem, hogy nem kívánsz vele közelebbi kapcsolatba lépni.

Elvileg az iskolapszichológusnak pártatlan közvetítőként kellene szerepelnie a suli és a szülők között, és segítenie a felmerülő problémákban a tanítóknak és a szülőknek (gyerekeknek) egyaránt.

A mi iskolánkban ez úgy működik, hogy ha a tanítók kérik, hogy nézzen rá a gyerekekre, akkor bemegy az osztályba, megfigyeli, mi történik. Azután tanácsot ad a tanítóknak, illetve, ha úgy érzik, hogy a szülőket is be kell vonni az ügybe, akkor a tanítókon keresztül üzen, hogy várja őket szeretettel egy beszélgetésre. Tehát nem a gyerekkel kezd el beszélni első körben, hanem a szülőkkel.

Én „magánszorgalomból” voltam a mi iskolapszichológusunknál, mert szerettem volna tanácsot kérni tőle, és tök jó fej volt. Elvileg azért jó, ha a suliban felmerülő dolgokat az ember vele tudja megbeszélni, mert ő ismeri a tanítókat, bemehet az osztályba, tehát láthatja a gyereket ott, abban a közegben, amelyben az adott problémák felmerülnek – míg egy „idegen” pszichológus csak a szülők elmondására támaszkodhat, és hát mi szülők, ugye, nem vagyunk ott az órákon, nem látjuk, valójában mi történik, csak a tanítók és a gyerek elmondása alapján tudunk erről képet kialakítani, amit a „külsős” pszichológusnak továbbadunk.

Nekem egyébként az iskolapszichológus jó ötleteket adott, illetve azt ajánlotta, hogy menjünk a nevelési tanácsadóba a gyerekkel, ha szükségét érzem. Szóval ő „terápiát” nem tart a gyereknek, csak megoldási javaslatot tesz.

De nálunk volt olyan szülő, akinek a gyerekével igen sok gond volt (van), beszélt is az iskolapszichológussal, de nem volt hajlandó utánamenni a megoldásnak. Erre nem kötelezheti senki – ebben az esetben azt mondom, hogy sajnos, mert náluk tényleg lehet valami gebasz –, ha nem akarja megoldani a gondjaikat, akkor lelke rajta.

Egyébként én azt gondolom, hogy pszichológusból is meg kell találnia az embernek a neki megfelelőt, tehát ha nem szimpatikus az iskolapszichológusotok, és esetleg mégis kapcsolatba kerülsz vele, nyugodtan mondd meg, hogy elmész a nevtanba a gyerekkel.

Ha érdekel egy személyes tapasztalat, annyit mondanék, hogy azért nem érdemes összeveszni a sulipszichológussal, mert közvetítőként nagyon fontos szerepet tud játszani a tanítók-szülők kommunikációjában. Ha esetleg problémákat jelez majd neked az iskola, az a fontos, hogy lássák rajtad, hogy nem veszed félvállról a dolgot, hogy dolgozol a megoldásán.

2013. jún. 14. 14:45
 4/4 anonim ***** válasza:

Nálunk is volt iskolapszichologus, de olyan sötét volt mint az éjszaka. Az osztályfőnök küldött hozzá azért mert feketébe, bakancsba jártam, rocker voltam, meg nem vettem részt a közösségi életbe és nem közösködtem a sok buta kis libával..

L/23

2013. jún. 23. 14:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!