Miért ilyenek a mai diákok?
"Jó hát aki 80ban született sok eséllyel 20-25 évesen anyuka lett"
Max. az alacsony képzettséggel rendelkező réteg.
94-es vagyok, általános suliban volt olyan verekedés hogy mentő vitte el a delikvenst (Borsod) , párom 91-es náluk késelés is volt (8ker). Gimiben már egyikünknek sem, mert értelmes helyre vettek fel. Ezek alapján azt mondom hogy márpedig "az én generációmban" is volt rengeteg ilyen eset. Nekem azt mondták annó hogy azért furdult ez elő mert a problémásakkal foglalkozó (akkor cigány sori sulinak hívták) általános iskolát bezárták és be kellett integrálni a nem megfelelő tanulókat a mi iskolánkba is.
Valószínűleg a mi gyerekünk (még csak pocaklakó) kevésbé fog ezzel találkozni mert egy vagy két nagyságrenddel jobb környéken fog felnőni mint én vagy a párom.
Azért régebben is voltak gettós iskolák. A tesóm 73-as és szakmunkásképzőbe járt, azért mesélt dolgokat. Igaz, tanárverésről kevésbé lehetett hallani, de a diákok egymással sokszor akkor is erőszakosak voltak. Csak nem mozogtál olyan körökben, szerencsédre.
Most meg már senki nem tiszteli a tanárokat. Ezt nem egyénileg rontották el a családok, hanem fejétől bűzlik a hal.
Amikor a tanárok fizetésemelésért tüntettek, akkor a Kormány mit mondott? Mit akartok fizuemelést, alig dolgoztok. Ezt nagyon szépen átvették az emberek. Szinte mindenkitől hallom, hogy minek nekik fizetésemelés, elég nyáron otthon vannak (ja, 1,5 hónapig) meg csak 24 órát kell tanítani, meg hasonlók. Közben meg aki ebben nincs benne, az nem tudja, hogy mit is jelent 24 órát megtartani.
Emiatt aki teheti menekül a pályáról, csak a legalja marad. Ez meg egy 22-es csapdája, mert tényleg rosszak a tanárok, és a szülők sokszor már jogosan vannak rájuk kiakadva.
Régen a közvéleményben az volt, ha valaki tanár, akkor az egy tanult, okos, tiszteletreméltó ember. Ma meg a közvélemény mit gondol a tanárokról? Azt, hogy lúzerek.
Az enyém egy erős általános volt, 91es vagyok. Nálunk volt, amelyik tanárnál rettegtünk és senki sem mert szólni, vagy ránézni(a kiabálós megalázós tanárok:) és volt, akit már akkor is dobáltak, amikor megfordult, mert akkor is voltak problémás gyerekek, akik csak az erősebb hangból/félelemből értettek. A megdobált környezet és énektanárnéni, de még az infós tanárnéni is nagyon rendes volt és kedves. Egyszerűen a rossz gyerekeknek keményebb fegyelem kellett. Nálunk a "rosszak" csupa fehér(nálunk egy roma gyerek volt csak és nagyon jól viselkedett, csendes volt és be volt tojva), rosszabbul tanuló, problémásabb viselkedésű gyerekből álltak, normális szülői háttérrel, közepesen gazdagok, mondjuk nálunk szinte mindenki jómódú volt.. Nekik valami bajuk volt, aminek akkor még nem tudtak nevet adni, vagy csak nem kötötték az orrunkra. Jó sokan utáltuk is őket, az egyiket még mi lányok is csoportosan utáltuk, mert folyton szemétkedett, zavart másokat és beszólt, a másikat meg kollektívan utálta mindenki, a harmadik pedig önkéntes igazságosztó volt, gyakran a semmire, vele nem volt különösebb bajunk, mert gyakran védett meg lányokat a másik kettőtől.
A tanárok ellen simán ment mind a három szivatásokkal, és még közepesen problémásak is dobáltak és.. egyet én is dobtam az énektanárra, ki akartam próbálni, hogy milyen érzés, izgalmasnak tűnt megdobni, mikor írt a táblára.. jól megbántam, a mai napig emlékszem rá.. nekem végig ötös magatartásom volt és rendes, szófogadó gyerek voltam.
Én úgy látom a mostani helyzetet, hogy minden suliban, de sulinként még osztályszinten is eltérően vannak a dolgok, és sok helyen úgy van, mint nálunk volt régen. Nekem tetszik a kiabálós, fegyelmezett, konzervatív, fekete-fehér oktatás, és bejön a gyereknek is. Amikor meg kellett érteni, hogy Noelke csak azért rúgdos másokat, mert adhds és nem gondolja komolyan, csak félreértett és játszani akar, és legyetek vele kedvesek, na az nem jött be. Abban a suliban tanítani sem lehetett a sok megértéstől, az előtte lévő évben még kiabálás dívott, akkor még rend volt. Utána már alkalmazkodni kellett, és nem volt nyugi órán, szünetben meg káosz.
Itt megint kiabálnak, ha valaki túlmegy egy határon, nem is lépi át senki, csak nagyon ritkán, és nem az órai fegyelmezéssel telik az idő. Sok-sok osztályban eltérő a rendszer, és nem a roma gyerekekkel van gond, hanem a "másokkal", azok közül is a viselkedésproblémásokkal, mert van több tök rendes auti is, meg cuki adhds kisgyerek is. A viselkedésproblémások vegyes rétegből, vegyes családi háttérrel, vegyes diagnózisokkal rendelkeznek, nincs egy konkrét csoportjuk. Az egyik elvált szülők gyereke, akik mind csodálatosan körülugrálják, a másik konzervatív család, ahol anyuka a szülőcsoportba írt, hogy a tanárok nem fegyelmeznek elég keményen, azért ilyen a gyereke ott:D Van gazdag kissrác is viselkedésproblémával, és volt ukrán menekült kisfiú is viselkedésproblémával, aki lyukas cipőben járkált. Volt előtte duci roma házaspár duci roma gyereke is viselkedésgonddal, aki sokat volt szeretve és dicsérve, és volt kisnövésű adhds is egy szerető, idős, értelmiségi házaspár gyerekeként. Ugyanígy volt egyedülálló anyuka fia durva viselkedésgonddal, és egyedülálló apuka gyereke mégdurvábbal.
Volt gyönyörűen viselkedő elhanyagolt kisfiú is, akivel előttünk üvöltöztek tornacuccotthonhagyásért, meg egy másik, aki le mert térdelni homokozóban és megint koszos lett a ruhája, azzal is üvöltöztek ott, mások előtt. A gyerekeknek semmi viselkedésgondjuk nem volt, az egyik puccos roma volt, a másik apukának kék volt a haja 50 körüli férfi létére. Nem voltak jobb szülők a viselkedésgondos gyerekek szüleinél..
Tiszta marhaság ez az egész skatulyázósdi, random helyekre születnek viselkedésgondosok, akik régen is voltak és most is vannak, sokakból ellenszenvet váltanak ki jogosan, hiszen a viselkedésük problémás. Annál engedik el jobban magukat, akiktől nem félnek/tartanak. Régen is így volt, most is így van. Anyámnál is így volt és mamánál is, de még az én dédim is mesélte gyerekkoromban, mikor nálunk szétszedtek és meggyújtottak egy padot, hogy mekkorákat kaptak a suliban régen és mikért a fiúk, majd otthon is jól elverték őket.
A félelem segít a jobb viselkedésben, és sokan vannak, akik csak így tudnak viselkedni. Olvass régebbi világról szóló könyveket, akkor is utáltak gyerekek tanárokat(vagy egymást) és az alkalmasnak látszó pillanatban felléptek ellenük.
89-es születésű vagyok. Voltak nálunk is azért pofátlan tanulók, nemcsak csendben ült mindenki. Volt órán beszélgetés, papírgalacsinnal dobálózás, nálunk diákok között volt verekedés is (általánosban). Volt olyan tanár, aki jobban tudott fegyelmet tartani, volt, aki kevésbé.
De pl. az igazgatónak a leghülyébb romagyerek se merte volna azt mondani, hogy "húzz a g**ibe!"
Szerintem a közbeszéd, ami nagyon eldurvult. Én is tanítottam egy rövid ideig, és egyáltalán nem tartom normálisnak, hogy napi szinten egy 13 éves gyerek lekrvázza a tanárát.
"Most meg már senki nem tiszteli a tanárokat. Ezt nem egyénileg rontották el a családok, hanem fejétől bűzlik a hal."
Ez szerintem is így van. Régen is volt olyan tanár, akit kevésbé szerettek, volt olyan is, akivel szemben több mindent megengedtek, de azért általánossgban véve volt egy határ. Ma a közbeszéd olyan, hogy a tanár a hülye.
Meg hát egyszerűen sok gyereknek nulla a konfliktuskezelési kultúrája. Valószínűleg otthon se lát erre példát, mikor otthon is mindenre az a válasz, hogy "hülyevagy?" meg "miaf*sz?"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!