Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Márciusi gyermeked kezdi az...

Márciusi gyermeked kezdi az első osztályt 2025. szeptemberében, vagy marad még egy évet az óvodában?

Figyelt kérdés

Azokhoz szól a kérdésem akinek márciusban betölti a 6. évet a gyermeke és az óvoda szerint iskolaérett is, tehát kezdhetné az első osztályt, ti szeretnétek/beleegyeztek, hogy kezdje az iskolát, vagy kéritek, hogy maradhasson még egy évet?

Miért igen, miért nem?

Nincs rossz válasz, kiváncsi vagyok.

Mi is döntés előtt állunk.

Az óvoda szerint mehet, sőt az óvónő szerint el is utasítanák a kérelmünket, ha a plusz egy évet kérnénk.

tegnapelőtt 20:18
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
54%
Nekem ugyan áprilisi a kisebbik, de vacilalok, hogy menjen e jövő szeptembertől suliba. Persze az óvónők szerint mehet, de kicsit hezitálok, 6,5 éves lenne akkor, aztán lesz egy csomó 7 éves is, akikkel kezdene. Szóval nem szeretném, ha neki nehezebb lenne emiatt, vagy rá nyomnának bármiféle bélyeget ha lassabb vagy tudom is én. Bár senki se tökéletes, ez mindenkinek nagy váltás az óvoda után és nyilván mindenki a legjobbat szeretné a gyermekének. Szóval nehéz, nehezebb egy tavaszi, nyári gyermeknél el dönteni, mint aki pl őszi, téli aki alapból év vesztes.
tegnap 10:51
 12/19 anonim ***** válasza:
8, csak egy mondattal kellett volna tovább olvasnod, amit a 3-as írt 🤦
tegnap 11:43
 13/19 anonim ***** válasza:
#12! Értettem, hogy az ő gyermekére vonatkozott, csak úgy, hogy beleírta "augusztus végiként egyértelmű eset volt", úgy hangzott, mintha jelentősége lenne, hogy alig múlt 6. Gondolom, ha januári lett volna, ugyanúgy halasztást kérnek, mert nem volt érett rá. Bele is írta, hogy a másik gyereke 6 évesen is érettebb volt, mint az augusztusi 7évesen. Tehát nem a korán múlik a dolog. Ha nem lesz érett, én is visszatartom, de visszatartanám akkor is, ha 6 és fél évesen nem lenne érett. Szerintem ennek az augusztusi születésnek csak azért van jelentősége, mert akkor kell dönteni, amikor még alig 5 és fél, a többiek meg már 6 körül. Pont akkor fejlődnek a legtöbbet, így a 6 évesnél már sokkal jobban megítélhető, hogy érett lesz-e fél év múlva. Az augusztusi születésű sokszor még nem, de szeptemberre már igen. Viszont mivel kisebb károkat okoz, ha marad oviban, pedig már mehetne suliba, mint fordítva, nagyobb az esély, hogy indokolatlanul ott tartják.
tegnap 13:10
 14/19 anonim ***** válasza:
79%
11: barátnőm kislánya durván koraszülött volt (27. hétre született 1000 g körül), júliusi születéssel. Simán ment 6 évesen suliba. Ő a legkisebb az osztályban a mai napig, 11 éves, de más "hátránya" sosem volt belőle.
tegnap 13:45
 15/19 anonim ***** válasza:
55%

13# De mi szülők honnan, milyen jelek alapján döntsünk, hogy érett e vagy sem? Honnan tudjuk januárban, hogy majd szeptemberre be érik e vagy sem? Oké, az óvoda szerint mehet. Tegyük fel nem kérünk halasztást, adott gyermek be kerül a suliba majd jönnek a nehézségek, aztán ki derül mégis jobb lett volna még maradnia az óvodában. Ilyenkor mit csinálsz már? Semmit.

Ezért nehéz a döntés, hogy mivel ártok többet, ha mrgy, vagy ha marad.

tegnap 13:55
 16/19 anonim ***** válasza:
11,15 voltam és nem értem a le pontozást sem de azért köszi.
tegnap 13:56
 17/19 anonim ***** válasza:
72%
Pont aznap töltötte a hatot a lányom, mikor az iskolai beiratkozás volt, áprilisi. Az oviban már nem aludt délután, amúgy is okos, cserfes, magas is, az óvónők is meg én is úgy gondoltam, hogy menjen. Szárnyal a suliban, pedig van osztálytársa, aki 7.5 volt, mikor elsőbe ment, szóval másfél év van köztük.
tegnap 14:10
 18/19 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek a választ, én nem pontoztam le senkit.

Mi szeretnénk, ha menne iskolába, a fiúnk, igaz családon belül nem mindenki ért ezzel egyet, mondván, hogy elvesszük a gyerektől azokat az éveit amikor még játszhat… iskola=teher, 0 szabadság stb.

Nem tud annyit ülni egy ilyen kis gyerek, nem tud koncentrálni, elfárad..

Én (azaz mi, a férjemmel) úgy gondolom, hogy ő már unatkozna az óvodában, sokszor panaszkodik is, vegyes csoportban van és elég sok a kicsi gyerek és bár gondoskodó, nem mindig tolerálja őket.

Kiskora óta imádja, ha van neki feladata, szinte mindenre kapható, könnyen le lehet foglalni, érdeklődő, szorgalmas.

A figyelme az elkalandozik sokszor, könnyen ki lehet zökkenteni és hajlamos összecsapni dolgokat, ezt az oviban is megerősítették, de azt mondták, hogy az életkorához teljesen normál és elfogadható, rengeteget változhat még tanévkezdésig.

Ő amolyan vezető típus, szeret dirigálni, irányítani, de a gyerekek követik és szívesen játszanak is vele, nem erőszakos.

A holmijait számon tartja, de sokszor trehány és pl. öltözésnél vagy pakolásnál is mással végeztetné el a feladatot, esetleg nyűglődik miatta.

Nyilván foglalkoztat a kérdés, hogy mi lenne a legjobb az én gyermekemnek, de azért írtam ki ide, mert itt elég sokan vagyunk és kiváncsi vagyok más anyukák nézőpontjára is.

Egy nagyon jó barátnőmmel, akinek szintén ugyanilyen idős a kisfia (barátok) nem értünk egyet az iskolakezdésben, ő mindenáron vissza akarja tartatni, engem is terelne ez irányba, pedig az óvoda mondta nekik is, hogy az ő kisfia is iskolaérett, nincs gond a gyerekkel.

Nem tudom már pontosan hogy hányadik válaszoló írta, de én is hasonló véleményen vagyok, hogy nem mindegy, hogy valaki épp betöltötte a 6 évet és az iskolapadban ül (persze ettől lehet érett) vagy majdnem 8 első osztályban. Én ezért is bántam meg a vegyes csoportot, nagyon nem volt jó nekünk, hogy az épp 3 éves a gyerekek a 7 évesekkel minden nap együtt vannak és ugyanazt csinálják, hisz teljesen mások az igényeik.

A válaszokat olvasva bennem csak erősödik, hogy egy 6.5 éves gyerek igenis kezdje az iskolát, ha valóban nincs olyan lemaradása vagy esetleg betegsége.

tegnap 19:23
 19/19 anonim ***** válasza:

#13! Nekem véletlenül van tanítói végzettségem, így nagyjából meg tudnám ítélni, de jós nincs. Nem biztos, hogy fél évvel korábban meg tudom állapítani, hogy fél év múlva iskolaérett LESZ-e. De mint írtam, a maradással kevesebbet lehet ártani, mintha megy, de még nem kellett volna. Bizonytalanság esetén én ez alapján fogok dönteni.

A kérdező esetében viszont a leírtak alapján iskolaérett a gyerek. Látatlanban persze, ezt nem lehet megítélni, de a leírtak alapján én nem tartanám vissza.

tegnap 22:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!