Napkizi óta viharos romlás. Hogyan logisztikázzam ki a tanulást?
Mivel hajnalban kelünk, nálunk már este 8 kor alvás van.
Suliból 17 kor tudom hazahozni éhesen, az "ujabb sztahanov" nem home office, nem részmunkaideju munkám miatt, gyors megyunk boltba, hazaérve összedobok vmi kaját és vacsora fürdés mindketten KO-k vagyunk, kisebb játék beszelgetés, es 8 kor lámpaoltás mivel kvázi hajnalban kelünk. Amit még en se birok. 8 vagy 9 kor már en is alszok sokszor.
A napkozi van csak neki tanulásra. Illetve itthon amennyi megy az csak tűzoltás szokott lenni. Gyakorlasokra szkrgalmikra plusz munkákra beadandókra vagy versenyekre készulgetesekre vagy plusz gyűjthető pirospontokért már semmi szufla nincs már bennünk a kötelező alap se megy. Pl a házit ésszel csinalja már meg, vagy tanulja meg órákról órákra a vázlatokat.
Mióta teljesen a napközi "kezében" van a gyerekem, szinte zuhanó romlásnak indult tanulmányokban. És önbecsúlése is csak húz lefelé, szégyelli a rossz jegyeket a tanárok iskolatársak elott, vagy ha nem tud vmit, alig hisz már magában.
Elmondása szerint a napköziben tanulni nem tud. Nyüzsgés van. Most 5.es.
Hétvégeken meg a felgyűlt háztartás meg a temérdek gondom intézem. Pl leveleket irok ügyvédnek, bírosági keresetleveleket fogalmazok, vagy beviszem meloba szombatonként, idős rokont ápolunk meg stb.
Mi a a joistent csináljak hogy valahogy más életünk legyen? Fogadora vagyok behívva.
Korábban míg home office -ban voltam vagy elotte pl résznunjaidőben egy rakat időnk volt fejkesztésekre is,tsmt re is babaúszástól kezdve az iskolás tanulmányokon át "mindenre".
Mióta meg "el van engedve a keze", zuhanó repülésben haladunk a bukás felé.
Egy FELSÖS gyerek más nem annyira kicsi, hogy ne legyen képes egyedül hazamenni, azt meg már régesrégen meg kellett volna neki tanítani, hogy idegenekkel nem áll szóba, illetve azt is, hogyan kell közlekedni.
Másrészt egy FELSÖS gyerek képes egyedül otthon lenni, ha eddig normálisan lett (volna) nevelve.
Tulajdonképpen eddig nem nem nevelted életképesre, nem csoda, ha nem elég önálló.
Másrészt teljesen fölösleges este fözöcskézni, az iskolában kap meleg ételt, este böven elég lenne valami nyers szendvics vagy hasonló.
Én ilyen koromban a házit azonnal a tanóra utáni szünetben csináltam meg, az ebédszünetben, amikor helyettesítettek, a vonaton hazafelé és a napköziben. Szerintem nyugodtan szólj a tanárnak, hogy túl nagy a nyüzsgés, és nehezére esik ott tanulni. Mindenki érdeke, hogy ez jobb legyen.
Ha erre nem képesek és nagy a baj, akkor fogadj fel magántanárt, aki a napközi idejében megcsinálja vele a leckét, akár egy jótanuló gimist.
Amúgy boltba se kell minden nap menni, rendelhettek is akár készételt, akár összetevőket, vagy kirakod őt otthon, te pedig elmész egyedül. Amíg főzöl, addig is tanulhat.
Ha hajnalban keltek nagyon korán, akkor iskolakezdés előtt is van ideje, akár a jövő heti házit is elkezdheti, reggel úgyis a többségnek jobban fog az agya. Én is csináltam hft a reggeli vonaton. És már szinte minden osztálytársam egyedül járt haza. (Budapest agglomeráció.)
Szóval szerintem nem az idővel lesz a gond, inkább a felelősségvállalást kell megtanulnia, ami egyébként normális ebben a korban. És a mélyrepülés is, most kezd kamaszodni.
Mindennap csak nem kell boltba menni meg főzni, nem? Ezt kéne valahogy racionalizálni, hogy ne ezzel menjen az idő. A másik, hogy ha 6 körül ér haza, akkor tökmindegy, a fejedre is állhatsz, mert (pláne hajnali kelés után) addigra túl fáradt az érdemi tanuláshoz - meg hát egy ötödikes azert mégiscsak gyerek, szüksége van a szabadidőre is!
A következőket fontolnám meg (vagy-vagy):
- neked munkaidőcsökkentés, ha nem megy, munkahelyváltás
- gyerek menjen haza tanítás után, tanuljon önállóan, utána legyen ideje játszani és gyereknek lenni
- iskolaváltás
- költözés olyan helyre, ahol emberi körülmények között tudtok élni
- annak elfogadása, hogy "rossz tanuló" lesz a gyereked, ha nem tudsz a körülményeken változtatni
- gyerek apja? jól sejtem, hogy váltok? Az is megviseli a gyereket, nem biztos, hogy a rossz jegyek (csak) a tanulószobai viszonyoknak tudhatók be. Mennyit beszéltek róla? Tudja, hogy nem miatta váltok stb.?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!