Logopédiai hibákkal iskolát kezdő gyermeketeknek nagyon nehéz volt?
Főleg azoktól kérdezem, akinek azért sok hibája volt a gyermeknek.
A kisfiamnak azért elég sok a kiejtési hibája. (Dupla betűk, s-sz, c-cs, r, l..) viszont nagyon értelmes. A logopédus nagyon értelmesnek, gazdag szókincsű gyermeknek írta le, csak sajnos súlyos artikulációs hibákkal. Biztosan elvisszük majd iskolába, de természetesen ezéven végig járni fog logopédiára.
Szerintetek nagy bajban lesz, ha nem mindent sikerül kijavítania?
Súlyos dadogással kitűnő voltam 1.-2. osztályban. Ráadásul 2. osztályban volt egy súlyos kartörésem tornaórán,ami miatt rengeteget hiányoztam és 2x műtöttek is.
Annyira rosszul beszéltem óvodás nagycsoportos koromban, hogy a logopédus nem akart normál iskolába engedni. Azt mondta,hogy születéskor megsérült az agyam,és a dadogás sosem fog elmúlni.
Édesanyám is óvónő volt,természetesen nem hitt a gyógypedagógusnak. És igaza lett.
A dadogás elmúlt,magyar-könyvtár szakos tanár vagyok.
Ennyit erről.
Mindenképp vidd, a gyerekemnek volt beszédfogy. Osztàlytársa, nem volt kitűnő, de elég jó volt!
Nem lesz gondja, ha mellé sokat gyakoroltok otthon is.
Sokfajta út lehet, de mivel az elsősök 90%ban meixnerrel tanulnak már, ugyanazt fogja kapni, mint a logopédiai osztályban.
Első félév csak gyakorlat a vonalvezetéshez, egy két betűt vesznek csak leírni, és az abcben is a könnyebb betűket. Van ideje behozni, de otthon gyakoroljatok, önmagában az a kis logopédia nem elég! Gyakorlatok a pöszeség javítására egy remek könyv(montagh imre), meg a gósy beszédfejlesztő is!
Kérdés, hogy csak a kiejtés a gond, vagy az észlelés is.
Egyébként még sok gyerek jár elsőben logopédushoz. Nálunk oviban a nagycsoportban nem volt logopédus, mert beteg lett, pedig szinte minden gyereknek kellett volna. Mégis elég jól ment a suli, szóval szerintem ne aggódj.
Kitűnő lett elsőben, másodikban csak 1 négyese lett, akkor is csak mert nem akart gyakorolni. Logopédiára sem kellett járnia.
Pedig 10 betűtévesztése volt nagycsoportban és még most 8,5 évesen is furán beszél
Én beszédhibás vagyok, egyáltalán nem voltam rossz tanuló, le diplomáztam gond nélkül.
Annyi , hogy az egész életemre sajnos rányom ja bélyegét , a mai napig telefonálni pl. nagyon nehezen tudok dehát mindegy nem lehet mit csinálni.
Kiskori fej trauma okozta , család tagtól 😒
Sziasztok! Köszönöm a válaszokat!
Minden tapasztalat hasznos lehet, bár szerencsére nem beszedfogyatékosságról vagy beszédhibáról van szó. A gyermekem rendkivül gazdag szókinccsel, különösen értelmesen beszél és fogalmaz. Semmilyen szinten nincs gondja a megszólalással, sőt🤭 egyszerűen csak nagyon sok kiejtési hibája van/maradt. Az r és a duplabetűk+sejpítés bizonyos esetekben. Azt nem írtam, hogy sajnos 5 éves koráig cumizott este, gondolom ez sem segített. De alapvetően nagyon jó képességű gyermek (az ovónők és egyébként a logopédus szerint is). Csak nyilván picit aggaszt, hogy ebből hogy lesz helyes írás/olvasás. De természetesen ezt az évet végigjárja logopédusnál, és ha szükséges akkor jövőre is járatjuk majd :)
Sok válasz nagyon bíztató volt.
Ismerős logopédus is “megnézte” őt tegnap. Mondta hogy valóban megvannak a hibák, de mivel nagyon okos szerinte így ezzel nem lesz hosszú távon baj, csak gyakoroljunk minden nap. A Gósy könyvet megrendeltem. Köszi Mindenki!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!