Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Szülőként mit tennétek egy...

Szülőként mit tennétek egy ilyen helyzetben?

Figyelt kérdés

Ezt most nem mint szülő kérdezem, meg nem is mostani eset, de csak úgy eszembe jutott.

Szóval.

Adott a harmadikos gyereked. Szeret részt venni tanulmányi versenyeken, tanév elején elhatározta, hogy minden versenyén részt vesz, amiről a tanító néni nekik. Tényleg eszerint halad egész évben, mindenre, amire csak lehet jelentkezik és részt vesz.(Van, amin eredménnyel) Tök lelkes, hogy jajj de jó, ő lesz az, aki minden versenyre elment.

Jön a tavasz, iskolai szavaló verseny, osztályonként három gyerek mehet, az osztályukból négy jelentkező van. A négy jelentkező közül ő az első, aki megtanul egy verset, szépen felmondja, tanító néni kiválasztja őt, mint egyik gyerek, aki majd mehet a versenyre. Gyerek örül, hogy mehet, tök boldog, otthon gyakorlogatja a verset.

Alsós tanító beljelenti az egyik héten, hogy a következő héten nem lesz, helyettesíteni fogja XY másik tanító, illetve majd az a másik tanító kiválasztja a maradék három jelentkező közül azt, hogy ki mehet a szavaló versenyre a te gyerekeden kívül, majd a helyettesítő tanár adja le a résztvevők névsorát. A helyettesítő tanár kitalálja, hogy ő nem a maradék két helyről fog dönteni, hanem ő a négy jelentkező gyerek közül fog választani. Ezt a döntést úgy hozza meg, hogy a négy gyerek elszavalta a verset az osztály előtt, majd az osztály szavaz. Nyilván a harmadikosok az alapján szavaznak, hogy ki kinek a barátja, a gyerekednek meg összesen három barátja van az osztályban, ő kapja a legkevesebb szavazatot. Tehát ő lesz az, aki a helyettesítő tanár döntése miatt nem mehet a versenyre, miközben őt már korábban kiválasztotta az ofő, többször meg lett neki mondva korábban, hogy mehet. A gyereked amikor megtudja, hogy nem mehet, elkezd sírni, ami miatt elkezdik az osztálytársai csúfolni, amire a helyettesítő tanító annyit reagált a gyereked elmondása alapján, hogy még a te gyereked csesztve le, hogy ne hisztizzen, majd azt mondta a többi gyereknek, hogy nyugodtan csúfolják ki, aki ilyen hisztis, az megérdemli.

A versenyre végül tényleg nem mehetett a gyereked. Tök csalódott, hogy ő minden versenyre menni akart, de erre nem mehetett, pláne, hogy többször is meg volt már neki ígérve, hogy mehet, ráadásul ő készült fel rá a leghamarabb.

Szülőként mit tennétek ilyen esetben ?

máj. 20. 20:57
 1/10 anonim ***** válasza:
67%
Ilyen nem lehetséges!
máj. 20. 21:05
 2/10 A kérdező kommentje:

#1 Nem érdekel, hogy szerinted lehetséges-e.

Engem az érdekel, hogy ki mit reagálna erre szülőként, ha megtörténne az ő gyerekükkel.

máj. 20. 21:10
 3/10 anonim ***** válasza:
95%
Egyből az eredeti tanárt kerestem volna, hogy beszéljen a másikkal
máj. 20. 21:13
 4/10 anonim ***** válasza:
90%

Első lépés az hogy szólok a helyettesítő tanárnak hogy mi volt megbeszélve, és elmagyarázom neki a dolgot, hátha megérti. Ha nem változtat igy sem a döntésén akkor beszélek az ofővel, ő hátha tesz valamit a cél érdekében.

Pluszba a csúfolós dolog miatt számonkérem a helyettesítő tanárt, hogy hogy buzdíthatja arra a többi gyereket, hogy csúfolják a másikat.

máj. 20. 21:31
 5/10 anonim ***** válasza:
81%
Normális iskolában én sem tudom ezt elképzelni...
máj. 20. 21:33
 6/10 anonim ***** válasza:
48%

Off:

Teljesen haszontalan, aki leírja, hogy nem lehetséges. Alapból azzal kezdi a kérdést a kérdező, hogy nem mostani eset, ami azt jelenti hogy ez megtörtént valakivel. Ráadásul ennyi részletet nem ad meg senki egy meg nem történt esetről. Mondjuk nem is befolyásolja a kérdés megválaszolását, hogy megtörtént esetről beszélünk-e, szóval ezen nem releváns filózni.

Nem értem, hogy azt a kommentet, hogy "ez nem lehetséges" mi a fene alapján pontozzák fel egyesek? Csak mondom, a zöld ikon nem azt jelenti, hogy "like", meg "egyetértek", hanem azt, hogy hasznos vagy sem.

Na most ha vázolnak neked egy szituációt, és megkérdezik, hogy te mit tennél, arra az nem egy hasznos válasz, hogy "ilyen nem történhet meg". Ez egyszerűen nem válasz a kérdésre, ebből adódóan már csak hasznos sem lehet egy ilyen jellegű megnyilvánulása.

Kérdésre:

Első körben akkor kellene közbelépni először, amikor meghallja a szülő, hogy mégse mehet a gyereke. Én szülőként felvenném a kapcsolatot a tanítóval, amennyiben lehetséges. Önmagában azzal kapcsolatban jóhiszemű lennék, hogy mind a három résztvevőt ő akarta kiválasztani, hátha félreértette a kollégát. Viszont biztosan számon kérném, hogy mégis mi a retkes fszt képzelt, hogy a többi gyereket csúfolódásra biztatta.

Nyilván ekkorra már az a helyzet alakult ki, hogy a másik három gyerek is kapott ígéretet, hogy mehet a versenyre, szóval igyekeznék abba az irányba haladni, hogy akkor mind a négy mehessen, ha jól veszem ki, itt egy iskolán belüli versenyről van szó, nem valami megyeiről. Ilyeneket azért rugalmasak szoktak lenni néhol, valszeg itt is az lenne. Mindenesetre mindenképp elérném, hogy az én gyerekem mehessen, mert tényleg racionálisan nézve ő volt az, aki leghamarabb felkészült, ő volt az, akit az ofő választott ki eredetileg, ráadásul ez a döntés nem is szakmai szempontok alapján lett felülbírálva, ha tényleg az osztály szavazott.

Ha a helyettesítő tanár nem partner, akkor az ofőt próbálnám elérni ezügyben, bár ki tudja, hogy miért helyettesítik egy hétig, esélyes, hogy nem lenne elérhető.

Viszont a kérdésben ott vagyunk, hogy lement a verseny, a gyerekem nélkül, tehát valamiért nem tudtam közbelépni.

Hát nyilván megpróbálnám megvigasztalni a gyerekemet, találnék ki valamit, amitől jobb kedve lesz.

A helyettesítő tanárral meg elbeszélgetnék, nyilván az lenne a bare minimum, hogy bocsánatot kér a gyerektől. esetleg a helyzet súlyosságát figyelembe véve én lehet az igazgatóig mennék, ha velem nem együttműködő, hanem mondjuk nekem is hárít, esetleg előadja, hogy az én gyerekem volt a hisztis az adott szituációban (tapasztaltam ilyet). Nem a verseny miatt mennék az igazgatóhoz, hanem a csúfolásra biztatás miatt. Az utóbbi tényleg nagy probléma, a versenyre még talán rá lehet fogni, hogy tévedés volt, de arra, hogy nyugodtan csúfoljátok tovább xy-t ha sír, az nem.

máj. 20. 21:59
 7/10 anonim ***** válasza:
83%

Felhívtam volna az ofőt. A helyettesítő tanárnak eleve nincs joga dönteni.

Amúgy én is jártam hasonlóan még tanítóként. Egy napon volt egy helyen 2 verseny. Az én osztályomba járt egy kolléganőm gyereke. Természetesen ő mindkettőre a saját gyerekét akarta küldeni. Az egyikre mehetett is, oda amúgy se nagyon akart más, de a másikon sokkal jobb volt egy másik gyerek, én őt akartam.

Mindent kitalált. Először, hogy szavazza meg a tantestület 🤦🏽‍♀️ Nekiállt kampányolni. Miután a másik gyerekre szavaztak, rám küldte az igazgatót, hogy majd ő eldönti, mehet-e az általam választott gyerek. Szegényt minden nap kikérdezte, mint valami rendőr. A gyerek persze hibázott, mert már annyira rettegett, hogy nem mehet, nekem meg tökéletesen mondta. Az utolsó napig azt mondta neki, ha a verseny napján se lesz tökéletes, a másik gyerek megy helyette. Nem volt. Én viszont azt mondtam, ő fog menni és leadtam a nevét. A versenyekről végül a kolléganőm gyereke helyezés nélkül, a másik gyerek 3.helyezéssel tért vissza. A mai napig a fülembe cseng a "gratulációjuk", pedig 10+ éve volt.

máj. 20. 23:16
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
"A gyereked amikor megtudja, hogy nem mehet, elkezd sírni, ami miatt elkezdik az osztálytársai csúfolni, amire a helyettesítő tanító annyit reagált a gyereked elmondása alapján, hogy még a te gyereked csesztve le, hogy ne hisztizzen, majd azt mondta a többi gyereknek, hogy nyugodtan csúfolják ki, aki ilyen hisztis, az megérdemli." Ezt egy gyerekkel nem lehet megcsinálni!!! Mindenképpen beszéld meg az ofővel!
máj. 22. 20:11
 9/10 anonim ***** válasza:
0%

nem lehet mindenki 1 helyezet néz tv ? Xfaktor meg való világ box

Pl .foci valaki tud meg valaki dühböl fellöki a másikat és elszakad a keze vagy a lába szerinted vagy hogy oda rugja a labdát a gerincére lebénul volt már pl ra

Ennyi az élete

Az csunya dolog volt!

máj. 26. 20:50
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

A verseny részét az ofővel beszélném meg.

A csúfolást részt a helyettesítő tanárral. Lehetőség szerint nyilvánosan, nem túl kedvesen, hogy érezze,ez miért nem helyes.

aug. 7. 10:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!