6.osztályos gyerekednek mennyi Verstanulás van feladva? A Walesi bárdokat végig meg kellett tanulnia. Most a Toldit veszik,azt is folyamat adják fel nekik. Hány versszakot szoktak ebből feladni?
Már nagyon szenved a gyerek, sok hétvége ráment már a verstanulásra - szülőként is nagyon unom már.
Saját iskolás éveimből ez a sok verstanulás nem rémlik.
Ez most általános?
Ebben a tanévben 6 jegye van már a versekből - két hónapban 2x is felelt. Ez azt jelenti, hogy két hetente kellett verset tanulni hétvégén. Soknak tűnik.
A Rege a csodaszarvasrólról volt a legtöbb tanulni való egész iskolás éveim alatt (2020-ban végeztem). 12 versszak volt egy hétvégére. Csak töredékekre elmékszek már, pedig csak kb 10 éve tanulhattam. A többi, rövidebb verset viszont már heteken belül teljesen elfelejtettem. Na de akkor utáltam meg végérvényesen a költészetet.
(Addig is utáltam a verstanulást. Semmi értelme. Persze csak ha nem az a célja az egésznek, mint a kötelezőknek: hogy a gyerek a büdös életbe ne vegyen kézbe egy könyvet se, miután elvégezte az iskolát. 4-8-12 évnyi magolás vs 50+ év művelődés, önfejlesztés, stb. Természetesen a kormánynak az előbbi a jobb, mert a buta, tájékozatlan embereket könnyebb irányítani...)
Regényeket a háziolvasmányok ellenére még olvasok. A sztorijuk érdekel. De a versekre undorral nézek rá még mindig.
Ez régen is így volt. Volt egy rakat vers, aztán az írók/költők életútja stb. De ugyanez van történelemből, ott is oldalakat kell magolni. Valahogy a legtöbbünknek sikerült letenni az érettségit, sőt sokan tovább is tanultunk.
Ezzel jár az iskola, folyamatosan olyan szarságokat kell tanulnia a gyereknek, amikhez semmi kedve.
Valahogy mindannyian túléltük.
A férjem 12 éves fiának is meg kellett tanulnia téli szünet előtt.
Illetve a szomszéd 6. os kislánynak is.
Van előírás. Kb.40 éve ugyanaz. Pont az, amiket leírtál. Nekem is kötelező volt és most is az. Igen, van néhány iskola, ahol nem kell megtanulni mindent, mert látja a tanár, hogy menthetetlenek és úgyse buktathatja meg az osztályt. Ha nem tetszik, írasd olyanba, ellesz ott a többi gyogyóssal. A többi gyereknek ennyi memoriter egyáltalán nem megterhelő.
Az a kedvenc kifogásom, amikor idegen nyelvű tantárgyakra hivatkoznak. Meglepett, hogy van magyar is, ugye? Minek írattad kéttannyelvűbe, ha ennyire sokallod? Tudod, KÉT. A másik a magyar😉
#15! Ok.Ez viszont nem tartozik a kérdéshez. Nekem nem kell bizonyítanod.
14-es, rád is rádférne még egy kis oktatás. Írasd te a gyogyósokhoz a tiédet.
Az itt válaszolóknak biztos nincs gyereke.
Szerintem ahol nem adnak agyba- főbe verstanulást, hogy a jegyeik 80%-a abból áll, köszönik szépen, ők sem lesznek ettől se gyogyósok, se butábbak.
Valószínű megszépülnek az emlékek, mert én nem emlékszem se a versekre, se arra, hogy minden második hétvégén verset tanultunk volna.
Enélkül is lediplomáztam, nyelvvizsgám is lett és 100nál több könyvet olvasok/év, mielőtt még engem is legyogyósozna valaki.
Az oktatás egy nagy szar lett mára és ez tény.
Nem tanulnak mondatot elemezni, helyesírást sem gyakorolják és fogalmazást sem írnak. De a verstanulás biztos fontosabb ezeknél.
Látod, mi történik, ha nem fejlesztik a memóriádat? Nem is emlékszel, mit tanultál suliban🤣
Véletlenül pont pedagógus vagyok és tudom, mi a törzsanyag. Ahogy azt is, mikor szoktak lecsípni belőle a tanárok. Áltathatod magad, de nem, nem az erős osztályokban. Ha nem szeretnéd a gyerekedet gyogyósok között látni, örülhetnél, hogy nálatok van elvárás, nem itt hisztiznél pár verszakon. Nekem is volt olyan tanítványom, aki televolt egyesekkel, mert semmit nem volt képes megtanulni. Jött a Pannónia dicsérete. (Igen, az is kötelező, bele ne haljon😂) Na, mondom végre kaphat egy potya ötöst. Szerinted megtanulta? Hagy ne sajnáljam már az ilyeneket.
Viccelsz? Mindenki tudja, mennyire fontos.. egyébként az idegennyelv más területet mozgat meg, mint az anyanyelvi.
Mi is tanultuk ezeréve, szüleim is tanulták. Rossz iskolákba járók nem szokták tanulni;)
Mai napig majdnem végig tudom őket, a gyerekemnek jó sok verset adnak fel, meg néha én is "szivatom" ilyennel, legutóbb pl a teve fohászát tanultuk meg, kifejezetten élvezi. Az a lényeg, hogy elsőre tudja skandálva mondani a verset, meg hangsúlyozva "mesemondósan", akkor fogja élvezni is. Tanulni kell vele, különben a tanulósi módszere miatt fog elbukni..Első kétsor+ kicsit hozzácsapva, vissza vissza térve. Ha megvan egy versszak, mondja el veled, hogy te mondod az első sort, ő a másodikat, majd fordítva, majd te mondasz két sort, majd ő mond kettőt. 6.osnak nem kellene ilyet egyedül tanulnia, lehet rosszul csinálja. Érdemes lerajzolni is a verset, vagy kijegyzetelni, vagy az is jó, ha elmagyarázza neked.
A teve fohászát mi így tanultuk most együtt, hogy távolról közelít a kép a tevére, majd tér rá részletekre, miket figyel meg rajta, majd tényeket közöl.. Majdnem minden verset így veszünk, és én is élvezem, meg a gyerekem is. Körzetes suliban minden hétre adtak fel egy kis verset, amiből végül kétheti verstanulás lett, és nagyon hasznosnak tartom(bár a gyerekem már nem ott tanul, de ezt szerettem). A rege a csodaszarvasrólban az elejét egyébként Magorról Magyarra változtatták a gyerek könyvében, és tök mérges voltam miatta, nem vagyok híve a nyelv egyszerűsítésének, pláne nem verseknél. Már a modernebb zabhegyező miatt is meg voltam sértődve, semmi baja nem volt az előzőnek, teljesen érthető volt.
A fiam is hatodikos, és nekik eddig csak a Kőmíves Kelemnné-ből kellett pár versszakot megtanulni, illetve a Walesi bárdok-ból asszem 14-et. Ennyi. Valószínű, ha a Toldit elkezdik tanulni, abból lesz még kb ugyanannyi.
Nagyon jónak találom az irodalom tanár hozzáállását a tantárgyához, nem követel túl sokat, de nem is keveset.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!